Предприятие за преработка на риба ще работи в Айтос
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Предприятие за преработка на риба ще работи в Айтос

В България консумацията на риба е ниска и се купуват основно евтини храни, затова и продукцията на "Алмар" ще бъде предимно за износ

Предприятие за преработка на риба ще работи в Айтос

От инвеститора "Алмар сийфуд" се надяват строежът да приключи до средата на тази година

Весела Николаева
14551 прочитания

В България консумацията на риба е ниска и се купуват основно евтини храни, затова и продукцията на "Алмар" ще бъде предимно за износ

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


1.5
млн. евро ще бъдат вложени в преработвателната компания. Парите са собствени средства на инвеститора.
Ново предприятие за преработка на риба и морски деликатеси ще бъде изградено в Айтос, съобщиха от общината. Инвестицията е на българско-шведската компания "Алмар сийфуд" и засега плановете са да бъдат вложени 1.5 млн. евро собствени средства, обясни пред "Капитал Daily" председателят на борда Петко Русинов. Официално първата копка на новото предприятие е направена в понеделник, а по план то трябва да бъде завършено през юни-юли тази година и веднага да започне работа.

Във висок клас

Русинов разказа, че в него ще се преработват риба и морски продукти, които ще се внасят през пристанището в Бургас и след това готовият продукт ще е предназначен основно за износ. "В България този сектор е изключително експортно ориентиран", обясни председателят на борда. Той посочи, че няма проблем да предлагат продукцията си и на вътрешния пазар, и в съседни държави като Румъния, но тъй като тя ще е във високия ценови клас, не разчитат много на реализация в региона. Русинов добави, че преработваната риба ще е внос от Северно море, защото българската морска е в малки количества и се консумира веднага прясна, без да остава за преработка. Според него начинът да се повиши консумацията на риба и морски продукти в България е хората да се замислят за здравето си и за високото ниво на сърдечно-съдови заболявания в страната.

Предвижда се в предприятието на "Алмар сийфуд" да бъдат назначени 200 души със започването на работа, като още 50 работни места могат да бъдат отворени след време. Русинов коментира, че е възможно да направят и още инвестиции в Айтос, но всичко зависи от това как ще вървят продажбите им. Засега не се предвижда използване на заеми, но ако предвидените 1.5 млн. евро не стигнат, възможно е компанията да използва и заем, добави той. По думите му за инвестицията много са помогнали местните власти, които са "съдействали изключително добре".

Местно оживление

Строежът на новата фабрика е най-голямата инвестиция в Айтос за последните над 20 години, поясняват от общината в града. Строителните работи се изпълняват от компанията "Попов". Според кмета на Айтос идването на новия инвеститор ще реши част от основния им проблем с безработицата в района.

Изграждането е изцяло от нулата - "Алмар" е закупила 5 дка, върху половината от които ще се построи предприятието. По време на официалното начало на строителството Петко Русинов е посочил, че имат планове за още инвестиции във високотехнологично производство в съседство до предприятието за риба, но тепърва шведските им партньори ще вземат решение за него. Двете основни причини за избора на България са членството в ЕС и по-евтината работна ръка в сравнение с други държави, е обяснил Русинов.

Собствеността в "Алмар сийфуд" е разпределена поравно между четири физически лица – Петко Русинов, Ивайло Русинов, Зорница Русинова-Караманова и шведския гражданин Клаес Торстен Боберг. Самото дружество е учредено в края на миналата година и е със седалище в Бургас. Петко и Ивайло Русинови имат участия в още няколко компании за преработка и търговия с риба - "Атлантик", "Пасифик", "Атлантик фишинг".

1.5
млн. евро ще бъдат вложени в преработвателната компания. Парите са собствени средства на инвеститора.
Ново предприятие за преработка на риба и морски деликатеси ще бъде изградено в Айтос, съобщиха от общината. Инвестицията е на българско-шведската компания "Алмар сийфуд" и засега плановете са да бъдат вложени 1.5 млн. евро собствени средства, обясни пред "Капитал Daily" председателят на борда Петко Русинов. Официално първата копка на новото предприятие е направена в понеделник, а по план то трябва да бъде завършено през юни-юли тази година и веднага да започне работа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik

    Поредната закачка на свободния пазар спрямо "разработчиците" на държавни стратегии, експортни стратегии, планове за ре-индустриализация, народностопанско развитие и прочее. Няма да е зле, един ден да отгърнем всичките папки и да си припомним какво е писано вътре, срещу сумарно десетки милиони лева консултантски хонорари.

    Ако са предричали бум в износа на розово масло, то накрая се е случил, ама за лавандулово. Ако са предписали износа на възли и детайли в машиностроенето, накрая износът е бил на велосипеди. Ако са написали, че трябва да заложим на международен пробив с лютеницата, накрая износът е на слънчоглед, а когато са предрекли бъз и кантарион, накрая е било кориандър и лимец. Ако са очаквали, че ще развиваме превозите между ЕС и Близкия изток, днес се оказва, че най-много наши тирове возят по линията Лондон - Москва.

    Сега пък това нещо - производство на деликатеси от норвежка риба в гр. Айтос, и то в цитат: "високия ценови клас", със сигурност няма да го намерим никъде по папките. А само от няколко месеца насам това е 3-тото подобно предприятие, което чета, че ще отваря.

    Остава най-сетне да си направим заключението, което ще ни извади очите. Оставете пазара да работи сам, не го изкривявайте насила и не отнемайте свободните ресурси на тези, които така или иначе работят. Други напъни не са нужни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK