Бедствено положение е обявено в "Полимери"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бедствено положение е обявено в "Полимери"

Бедствено положение е обявено в "Полимери"

В рамките на месец трябва да бъдат обезопасени всички токсични и леснозапалими вещества, намиращи се на територията му

Спас Спасов
12067 прочитания

© Спас Спасов


Частично бедствено положение на територията на бившия завод "Полимери" в Девня е обявено от днес до началото на февруари. То влиза в сила със заповед на кмета на общината Атанас Кузев.

"Въвеждането на този режим стана наложително заради съществуващата реална опасност за здравето и живота на хората, намиращи се на територията на бившия завод, каза Кузев. Противоречията, които от години съществуват между синдика на обявеното в несъстоятелност "Полимери" АД и бизнесмена Николай Банев, до момента не позволяват извършването на ефективни действия по обезопасяването на опасните вещества, складирани там", обясни още кметът на Девня.

Преместването на отровите

Според Кузев от днес до началото на февруари в нови танкове ще бъдат преместени около 3.2 хил. т. химикали. Става дума за изключително токсичните и взривоопасни три- и дихлоретан. Ще бъдат обезопасени и големи количества газ фреон, открити на територията на завода, както и други общоопасни вещества, които се съхраняват в някогашните му лаборатории.

В рамките на програмата за преодоляване на бедственото положение трябва да бъдат открити и около 20 тона азбест, изчезнал при разрушаването на индустриални постройки. Материалът е силно канцерогенен.

"В края на миналата година започна частично преместване на трихлоретана, тъй като цистерните, в които той се съхраняваше до момента е силно компрометирана, каза за "Капитал Daily" Кузев. Поради противоречията, за които вече стана думаq този процес беше спрян, а преди няколко дни беше констатирано ново изтичане на токсичния химикал".

Именно последният регистриран теч на леснозапалимия материал стана причина за спешно свиканото заседание на щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия на община Девня. То се състоя в понеделник, а в него взе участие и областният управител на Варненска област Иван Великов.

"Нито институциите, нито собствениците на предприятието правят нещо за нормализиране на ситуацията", обяви още тогава Атанас Кузев. Според него вече са били предприети мерки за спиране на изтичането, като на помощ са били извикани инженери, работили в завода до закриването му. Съдействие са оказали и екипи на Гражданска защита.

Предупрежденията

Още в края на ноември м.г. синдикът на "Полимери" АД Иван Балабанов съобщи, че за опасностите които е констатирал на територията на завода, многократно са били изпращани сигнали до РПУ Девня и до РИОСВ във Варна, но реакции от там не са последвали. На специално свикана пресконференция тогава Балабанов обяви, че прехвърлянето на трихлоретана в нови, по-сигурни цистерни предстои да започне след разпореждане на областния управител на Варненска област. За извозването му до специално депо за обезопасяване обаче били необходими около 1.5 млн. евро.

Великов съобщи и за не по-малко от 200 т. дихлоретан, който също е лесно възпламеним. "Количеството е достатъчно, за да вдигне във въздуха целият район, предупреди тогава той. И до момента обаче не съм получил отговор на въпросите си как дихлоретанът може да бъде неутрализиран".

По информация на община Девня сега действията по обезопасяването на всички общоопасни вещества на територията на завода ще бъдат извършени от фирми, които ще посочи РИОСВ .- Варна. Специална комисия, назначена от кмета на Девня, трябва да се заеме и с установяването на количеството азбест, изчезнали при разрушаването на промишлени инсталации, както и с неговото евентуално обезопасяване. "След края на работата си членовете на комисията ще изготвят доклад, който ще бъде публикуван на сайта на общината", каза Кузев.

Опасенията, че неправилното съхраняване и немарливата работа на територията на "Полимери" може да стане причина за сериозна производствена авария имат печална история.

На 1 ноември 1986 г. още новият по това време завод за хлор, винил и поливинилхлорид в Девня бе почти разрушен от взрив на трихлоретан. Ударната вълна от експлозията е усетена чак във Варна. На 20 км от мястото на взрива е регистриран трус от 3 степен по скалата на Рихтер. При трагедията загиват 20 души, а ранените са няколко десетки.

Завод с история

"Полимери" АД беше приватизирано през 1998 г. от Николай Банев. През есента на 2011 г. без разрешение на общото събрание на "Полимери" част от сградите, призводствените инсталации и машини на компанията на обща стойност около 25 млн. лв. са прехвърлени в ново дружество - "Полимери инвест".

До 7 септември 2011 г. негов мажоритарен собственик е публичното дружество "Полимери". Николай Банев и съпругата му Евгения обаче апортират в новото дружество и други свои активи, като по този начин придобиват мажоритарния контрол върху компанията. По това време Евгения Банева обяснява, че целта е в Девня да бъде изграден нов завод за сода каустик. Тя дори съобщава, че за тази цел е осигурена инвестиция от над 100 млн. евро. Само година по-късно обаче става ясно, че "Полимери" загива.

Според тогавашния директор на предприятието причина за това са "кражбите, които източват дружеството". Като виновни за предизвестената смърт на "Полимери" са посочени "правоохранителните органи и институциите", които бездействат, вместо да вземат мерки за предотвратяване на кражбите в частната компания на Николай и Евгения Баневи.

На 12 декември 2012 г. Варненският окръжен съд го обявява в неплатежоспособност, а за синдик на дружеството бе назначен Иван Балабанов. С днешна дата по-голямата част от производствените халета вече са съборени и преработени като рециклиран бетон, а инсталациите и металните естакади - нарязани и продадени като скрап. Оцелели са само шест постройки, които се охраняват от два враждуващи екипа - на собственика и синдика.

Частично бедствено положение на територията на бившия завод "Полимери" в Девня е обявено от днес до началото на февруари. То влиза в сила със заповед на кмета на общината Атанас Кузев.

"Въвеждането на този режим стана наложително заради съществуващата реална опасност за здравето и живота на хората, намиращи се на територията на бившия завод, каза Кузев. Противоречията, които от години съществуват между синдика на обявеното в несъстоятелност "Полимери" АД и бизнесмена Николай Банев, до момента не позволяват извършването на ефективни действия по обезопасяването на опасните вещества, складирани там", обясни още кметът на Девня.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  Честито, г-да приватизатори. Не само, че не сте никакви бизнесмени, а и адекватни мошеници не сте. Трябваше да се учите от Костов, по-елегантен тарикат от него няма. Да живее синята идея!!

 • izabell

  Това е Екологична катастрофа.Цялата Девненска низина е застрашена.Съвсем малко заводи работят.
  СИГНАЛНА ЛАМПА SOS за Девненската низина.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Банев е типичното червено отроче, така че няма какво да се учудвате.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Гледах по телевизора невероятната наглост на Ник. Бонев, който по подобие на Сидеров обвини вселенската несправедливост за фалита на приватизираното от него предприятие Полимери. Като че не го затри той!
  Хора, каква амнезия ви е натиснала, че сте склонни да вярвате на всякакви циркаджии?

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Жалвайте се на "гения" на приватизацията Лостов и пигмеите около него ...
  "Всичко за продан!" На ви сега, всичко да е за продан!!!

 • 6
  bluelagoon avatar :-|
  мики маус

  [quote#5:"boby1945"]Жалвайте се на "гения" на приватизацията Лостов и пигмеите около него ...
  "Всичко за продан!" На ви сега, всичко да е за продан!!![/quote]

  Съжалявам, но не съм съгласен с изказването Ви.
  Проблемът не е в приватизацията, а в последващия контрол на изпълнението на договора ако има въобще някакъв контрол. Неработещата съдебна система също допринася за разрухата на тези предприятия. Дали ще бъде така ако кметът и областният имат право да наложат съдебна заповед на Баневи за обезопасяване на завода? А последваши сериозни глоби и бързо производство дали ще окаже някакъв ефект?

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#6] от "mishokov":

  Дали си съгласен с мене, си е твое правом!
  Виж с фактът от последствията на приватизацията, "отпочната" от Лостоваците, няма как да не си съгласен!! :-)

 • 8
  clutch avatar :-P
  clutch

  ".......... бизнесмена Николай Банев..."
  Ама много гадно чувство за хумор имате :)
  -------------
  До коментар [#6] от "mishokov":
  Не обръщайте внимание на боби 45, тук си известен ПУЦ-аджия и дебил.
  Нещо като шут, само дето не е дори остроумен.

 • 9
  ravanelli avatar :-|
  Стефан

  Бедственото положение за Полимери се нарича николай банев (умишлено с малки букви). Той е бедствие за всяко едно предприятие!

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  ...невероятната наглост на Ник. Бонев...,
  В пост 4 неволно съм натиснал съседен клавиш - разбира се, че е БАНЕВ. Извинявам се.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.