Българските продажби на "Софарма" изпреварват по ръст износа

Промени в регулациите в Русия са причина за по-слабото представяне зад граница

Русия е най-големият външен пазар на "Софарма" и затова промените там се отразяват сериозно на компанията
Русия е най-големият външен пазар на "Софарма" и затова промените там се отразяват сериозно на компанията    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Русия е най-големият външен пазар на "Софарма" и затова промените там се отразяват сериозно на компанията
Русия е най-големият външен пазар на "Софарма" и затова промените там се отразяват сериозно на компанията    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Продажбите в България на фармацевтичната компания "Софарма" са изпреварили по ръст износа, става ясно от съобщение на компанията. В сравнение с 2012 г. оборотът от българския пазар е отбелязал 7% повишение, а този от износа – само 1 на сто. В преходната, 2012 г., резултатите бяха в точно обратна зависимост – спад на вътрешния пазар на годишна база и увеличение на износа. Това са предварителните резултати на "Софарма" и все още от компанията не са обявили точната сума на направените продажби за годината.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  7% ръст на Софарма на вътрешния пазар при проблемите на болниците и изобщо състоянието на здравеопазването е може би единствено защото Софарма притежават и търговец на едро и аптеки и така могат да пласират с предимство собственото си производство.Проблема им при износа е,че произвеждат основно генерици при които печалбата е малка,а конкуренцията жестока и че разчитат основно на бившия СССР,където покупателната способност е ниска,а държавата много често се намесва на пазара.

 • 2
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#1] от "simeonov_":"7% ръст на Софарма.. защото Софарма.."
  Не е точно така.Като Български Лекар винаги предпочитам Български лекарства и в частност на Софарма.
  Браво,че ги има и растат !
  Когато идват Българи, представители на чужди фирми и започват : българските лекарства са такива,онакива...Прекъсвам ги веднага с : 1.Вие сте българи.
  Никога не съм спирал да хваля Аналгин а . Преди 15 г. майка каза: брат ми работи в Софарма и каза , че с този Аналгин само тровите детето .
  Отговорих, че имам опаковка "Новалгин" на "Хьохст" с доза за бебета. А съставът им е същият- метамизол натрий.
  Новалгина взех преди това от друга-Дете с температура, дадохме аналгин. Майката каза, че чака Немски капки,много ефикасни.След 3 дни я питах-Ооо,дадох капките и детето от тогава няма т. И какво пише като състав-Метамизол Натрий.
  Много съжалявам ,че няма таблетите Фелоран 100.Най- съм доволен от тях. Изпил съм хиляди и нищо ми няма.Само болката ми минава. Но с Волтарен и др- не ми минава така добре. А да не говорим, че Волтарен се произвежда в Третия свят за Бг.
  Изберете Българското !

 • 4
  merunka avatar :-|
  merunka

  Софарма се радват на стабилни монополни позиции на пазара у нас, които им позволиха инвазията към нови пазари и дори дъмпингови цени, които доведоха до явлението - фарма туризъм. Явно въпреки това очакваните резултати за ръст не се оправдават от Русия, но пък за сметка на това износа за Турция и балканските страни е на завидни висоти. Заводът в Сърбия подкрепя това твърдение.

 • 5
  roman_jordanov avatar :-|
  roman_jordanov

  Софарма е монополист на пазара на лекарства у нас . Мисля, че съмненията у хората, че тя и в частност собствениците и , са виновни, че плащаме толкова високи цени на лекарствата, имат своята логика . Пък и този ръст не знам колко е обективен , при положение, че голяма част от лекарствата заминават по техните аптеки в страната..

 • 6
  machinarium avatar :-|
  machinarium

  Лесно е да си на първите места по продажби, когато имаш аптеки, разпространителски фирми и т.н. Дори се учудвам, че увеличението им е толкова малко, а не е повече. Софарма отдавна са монополист на този пазар и тези цифри само показват това. По този начин, могат да си правят каквото си поискат с цените на лекарствата, а през това време хората ще ходят в съседните държави да си купуват лекарства.

 • 7
  mishel_ratatuie avatar :-|
  mishel_ratatuie

  До коментар [#5] от "roman_jordanov":

  Да не говорим колко им е висока цената на повечето от лекарствата и може би в момента те са най-големите на пазара, а бедните и болните хора, какво да правят милите купуват. най-лошото е, че дори да вдигат цените хората нямат избор и купуват.

 • 8
  tagged18 avatar :-|
  tagged18

  Е, как няма да се радват на добра печалба тук у нас, след като половината болници имат дългове към Софарма? Това знаете ли какво означава? Означава че Огнян Донев продава лекарствата си на по-висока цена на тези болници, защото знае, че ги държи със задължения и лесно може да ги съсипе, ако спрат да се снабдяват от неговата компания. Най-лошото е, че същите тези лекарства ги продава в чужбина на доста по-ниски цени, за да може да стъпи на чуждите пазари, а товари българския данъкоплатец с все повече и повече, за да си купува медикаменти.

 • 9
  alex_lutkov avatar :-|
  alex_lutkov

  Ама как няма, като продават 3 пъти по-евтино на външния пазар, отколкото на местния! Много ясно, че така ще стане. Да не мислите, че пък иначе са голямата компания - нали половината клонове ги затвориха и закриха.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал