БЕХ търси банки, в които да държи парите си

Макар и със закъснение енергийният холдинг пристъпи към изпълнение на правилата срещу концентрацията на средства

Първа крачка към разпределение на депозитите си в повече на брой банки прави Българският енергиен холдинг. След като в края на миналата година той набра 1 млрд. лв. от продажбата на облигации, се нареди сред дружествата, които притежават най-значителен паричен ресурс и така действията му се превърнаха в определящи за цялостното изпълнение на правила срещу концентрацията на средства, която през последните години клони подозрително в полза на КТБ. Холдингът закъсня с изпълнението на правилата за концентрацията, тъй като му отне време изготвянето на типизирани правила, по които да се правят подобни конкурси в групата. Обявата за избор на обслужващи банки се появява месец след изтичане на крайния срок, в който предприятията с мажоритарно държавно участие трябваше вече да са разпределили парите си така, че в никоя банка да не са концентрирани повече от 25% от нетната им експозиция към нея (депозити минус кредит и гаранции). Според заложените в нея критерии кандидатите трябва да имат най-малко 150 млн. лв. собствен капитал, висок рейтинг и да не товарят БЕХ с абонамент за допълнителни услуги, от каквито холдингът не се нуждае в дейността си. Това означава, че конкурсът ще се проведе измежду най-големите банки в страната, които имат 10 дни, за да изготвят своите оферти за участие.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rodnirodni avatar :-|
  rodnirodni
  • - 1
  • + 8

  Странно-автора "случайно" е прескочил в поредицата третата по капитализация банка ?!
  ".... Сред тях са Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Райфайзенбанк България, КТБ, Юробанк и други. ...."

  Нередност?
 • 2
  dsagent avatar :-(
  NWO
  • - 6
  • + 13

  Ужас !
  Спука се поредния медиен балон надуван от Капитал .

  Нередност?
 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • - 1
  • + 11

  Хампарцунян за единица време (навярно неосъзнато) разпердушини една от опорните точки за борба с олигархията. КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ДЕПОЗИТИ! Че е недопустило ДЪРЖАВНО дружество да държи всичките си или подавляваща част от средствата си в една финансова институция е ФАКТ, но дамгосването на което бяхме свидетели извън мярката на нормалноно си е чисто и просто НЕЧЕСТНА разправа с конкурент :-)

  на това у нас му викат: НОВ МОРАЛ!!! по белият свят - КОНКУРЕНЦИЯ!

  Нередност?
 • 4
  thermobee avatar :-|
  Thermobee
  • - 2
  • + 8

  Голяма част от редакционното съдържание на Капитал сега ще отпадне. Може и да ни пожалят и да не четем ката ден за Лафка, КТБ и пр, и да попишат малко за Алфа Финанс, Сингапур и други интересни теми.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 5
  megatod avatar :-|
  megatod

  КАК ЩЕ БЪДЕ УПРАВЛЯВАНА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА.....? ИЛИ КАК ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ ПРОЕКТИ КАТО „ ЮЖЕН ПОТОК” И ДРУГИ ГОЛЕМИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ В ЕНЕРГЕТИКАТА ОТ „БРЪМБАРА” ХРИСТОЗОВ И „КАЛИНКАТА„ БОЯН БОЕВ /ИЗВЕСТЕН В ЕНЕРГЕТИКАТА КАТО БЕРОЕВ/ ШЕФОВЕ НА БЕХ................


  Сключени допълнителни Анекси към „Проект „Рехабилитация на блокове от 1, 2, 3 и 4, и изграждане на СОИ на бл.1-4, и повишаване на мощността на блокове 5 и 6 в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД”:
  1.1. Сключени множество анекси към основния договор, с увеличаване обема на работата и договорната цена.
  1.2. С Нареждане за промяна № 011, подписано на 11.07.2008г. се извършва незаконосъобразно, недопустимо, необосновано и абсолютно неизгодно за Възложителя увеличаване в сроковете за въвеждане в експлоатация на Част 2 „Рехабилитация на Турбина и Генератор на бл.3” до 31.12.2008г. и Част 3 „Рехабилитация на Турбина и Генератор на бл.4” до 30.04.2009г. С този анекс към основния договор са допуснати следните вреди:
  - Пропусната възможност за предявяване и получаване на неустойки за забава в размер на 10 % от договорната цена, което за двете Части по договора възлиза на JPY 1 036 400 000.00 /7 800 000 евро/;
  - Връщане на предявени и усвоени от гаранцията за изпълнение на договора на други неустойки в размер на JPY 259 100 000.00 /1 950 000 евро/,гаранциите са усвоени преди идването на Христозов в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД”:
  - Поет ангажимент за плащане на всички разходи без ограничение поискани от Изпълнителя над договорната цена за ускоряване на работата по Част 2 и 3;
  1.3. С Нареждане за промяна № 012 подписан на 11.07.2008г. се прави отново незаконосъобразно, недопустимо, необосновано и абсолютно неизгодно за Възложителя увеличаване в сроковете за въвеждане в експлоатация на Част 5 „Изграждане на СОИ на бл.1 и 2, включително с общите съоръжения” до 31.12.2008г. и Част 6 „Изграждане на СОИ на бл.3 и 4” до 26.11.2009г. С този пореден анекс към основния договор са допуснати следните вреди:
  - Пропусната възможност за предявяване и получаване на неустойки за забава в размер на 10 % от договорната цена, което за двете Части по договора възлиза на JPY 1 113 719 600.00 /8 382 000 евро/;
  - Връщане на предявени и усвоени от гаранцията за изпълнение на договора неустойки в размер на JPY 452 847 840.00, /3 400 000 евро/; гаранциите са усвоени преди идването на Христозов в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД”:
  - Поет ангажимент за плащане на разходи в размер до 11 000 000 лева /единадесет милиона лева/, поискани от Изпълнителя над договорната цена за Част 5 и 6;
  1.4. Горните споразумения са подписани еднолично без решение на Съвета на директорите на дружеството и най – вече без изричното писмено разрешение на Министъра на икономиката и енергетиката.
  1.5. Горните споразумения са подписани без разрешение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
  1.7. На 07.10.2009г. е подписан Меморандум за промяна на основния договор. Преди това обаче през 2009г. е сключен договор между „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД и „ЕС ДЖИ И КЪНСЪЛТИНГ” ЕООД, представлявано от Стефан Тодоров Гамизов за извършване на консултантски и помирителни услуги, въпреки конфликта на интереси, след като друга фирма на Стефан Гамизов „ЕС ДЖИ ИНЖЕНЕРИНГ” ООД е консултант и дори подизпълнител изпълняващ работите по санирането на машинна зала за Изпълнителя на проекта „Мицуи енергийни проекти” ЕООД. Нещо повече „ЕС ДЖИ ИНЖЕНЕРИНГ” ООД е и координиращо дружество между консорциум Мицуи-Тошиба и потенциални подизпълнители на проекта. Стойността на договора е 228 000 лева.
  Подписаният Меморандум за разбирателство между страните е одобрен предварително в кабинета на Министър Председателя Бойко Борисов и в последствие одобрен от БЕХ. Този текст е отразен в Меморандума. По този начин са узаконени всички подписани преди това Анекси, който не са имали санкция нито от съвета на Директорите на ТЕЦ „Марица изток 2” ЕАД, нито от собственика на дружеството БЕХ.
  Само от гореописаното е допуснато Изпълнителят да получи суми над 15 000 000 евро. Има множество договори който са сключени с други фирми за изпълнение на дейности пряко свързани с проекта и не могат да бъдат оценени без допълнителна информация.
  Интересно е как са „защитили” интересите на дружеството двамата „специалисти”, като по време на тяхното управление всички подписани анекси към основният договор са в ущърб на дружеството.
  Освен гореописаното двамата „специалисти в енергетиката” по думите на г-н Стойнев, са „ позабравили” да приспаднат сума от 892 000 лева/ за част 5 и 6 от договора/, приета от Изпълнителя с Нареждане за промяна № 7 от 18.08.2006 год.Същата сума според анекса трябва да бъде приспадната от бъдещи евентуални претенции на Изпълнителя по част 5 и 6 от договора. Анекса е подписан преди управлението на двамата „специалисти”. Впоследствие при преговорите с г-н Гамизов и в съответствие с подписаният от страните Меморандум, „хубавците” приемат Нареждане за промяна за същата част от договора /промяна №23 от 03.06.2010 год./ на стойност 2 254 000 евро/256 393 809 японски йени/платени от управляваната от тях централа, без в него да бъде приспадната сумата от 892 000 лева.
  А сега, питайте прокуратурата има ли щета от 892 000 лева. И този път питайте хубаво......защото тук не става въпрос, за някакви си 300 долара по думите на Министър Стойнев, за който господин Христозов има издадена присъда за валутни престъпления, когато Министър Стойнев „Вие сте били на тринадесет години” За такава щета, се влиза в затвора. Апропо, за Ваше сведение във всички Анекси , няма приспадната сумата от 892 000 лева, което можете и сам да проверите.

  P.S.:Тези „специалисти” крадат българската енергетика, както през държавните структури, така и през частни.....справка връзката на Христозов и заводски ТЕЦ” Видахим”......”високоефективно комбинирано производство”, трагедия и одобрена цена на гориво /въглища от Украйна/......от 300,21 лв за тон условно гориво. Евала на г-н Христо Бисеров и г-н Михаил Миков...... , сега „калинката” на Христозов ще му одобрява цените за „Видахим” и наблюдавайте процесите......сега наред е АЕЦ Козлодуй – 7 ми блок , ТЕЦ Марица изток 2 – 9 и 10 блок .

  Нередност?
Нов коментар