Шведската Synevo ще разширява веригата си лаборатории в България

Компанията има осем офиса в София и Пловдив и ще купува фирми от сектора за медицинска диагностика

Медицинските услуги са един от секторите, в които чуждестранните инвестиции са рядкост и причините за това са много - българският пазар е малък и неплатежоспособен, здравната каса покрива голяма част от услугите, а и пред лекарите съществува езикова бариера. Затова втората поред инвестиция във верига лаборатории е събитие за здравния сектор. Първата беше от една от най-големите германски вериги - на хайделбергския лекар д-р Лимбах, като веригата не купи директно български лаборатории, а участва с миноритарен дял в капитала на лаборатории "Бодимед", "Кандиларов" и др. Втората инвестиция е по-смела и директна - тя е на Synevo, веригата лаборатории на шведската Medicover group.

За една година от стъпването си на българския пазар тя е инвестирала около 3 млн. лв., съобщи по време на откриването на централната лаборатория в София Станимир Иванов, директор бизнес развитие на Synevo - България. В момента компанията притежава осем приемни пункта за кръв в София, поела е да извършва на принципа на аутсорсинга изследванията в две големи столични болници - "Св. София" и "Сердика". Освен това купихме и пловдивската лаборатория "Хронолаб", съобщи Иванов. Той допълни, че веригата ще продължи да се разширява във Варна и Бургас, вероятно и в Плевен, като планира да вложи между 3 и 5 млн. евро в покупка на лаборатории до края на 2014 г. 

Идеята е инвестициите в България да се върнат за около пет години, а лабораториите от веригата да предлагат освен стандартните  изследвания и уникални тестове, като част от пробите ще се изпращат за изследване в Германия. Лабораторията извършва там 3000 вида изследвания. 

"Започнахме с 10 пациенти, сега имаме 700-800 пациенти на ден. Пазарът в България предстои да се развива. В момента годишно средно за лабораторни изследвания се отделят 2.2 евро на човек. За сравнение, в Италия тази стойност е 28.6 евро. За 50% от изследванията плаща здравната каса, а останалите пациентите покриват лично", коментира Иванов. 

През 1997 г., тридесет години след като е създал фирмата за директни продажби на козметика Oriflame, шведът Йонас Йохник създава още един гигант - този път в медицинските услуги. Това е групата Medicover, собственост на едноименната фондация. Тя оперира в 12 страни от Централна и Източна Европа, за нея работят 8900 лекари и медицински персонал и годишно нейните болници, лаборатории и медицински центрове се посещават от 3.1 млн. души. Подразделението за лабораторни изследвания на групата Synevo стъпи и в България през втората половина на 2011 г.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Господин депутатът, който гледа девствено и не шмърка нищо евтино, дали няма да се изкуши и тук да "избаца" един "монументално величав закон за ограничаване на броя лаборатории до 4 на собственик, като пример за мащабна социално-регулативна рамка".

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Шведска е собствеността, иначе фирмата е млада и най-развита в Румъния. Направиха някаква експанзия в Украйна с неясен резултат, така че към днешна дата е най-вече румънска.

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "cinik":


  [quote#1:"cinik"]да "избаца" един "монументално величав закон за ограничаване на броя лаборатории до 4 на собственик[/quote]

  То е почти реалност, като се отчетат следните фактори:
  1. Дейността във всяка област се отчита в регионалната РЗОК, чрез фирма, регистрирана в региона. Национално покритие би имала само лаборатория, работеща като холдинг с поне 28 фирми.
  2. Аутсорсването на болнична дейност е между трудна и невъзможна.
  3. Закона за лечебните заведения е меко казано глупав и мракобесен в редица свои разпоредби, в т.ч. с изискванията си за управител на дружеството.
  Но да - не е изключено да видим и лабораторна версия на тъпотиите в аптекарския бизнес, но моля те, не им давай такива идеи ;-) Пък и като знаеш кои са на власт ...

 • 4
  www avatar :-|
  www

  Хубаво е да има повече чужди лаборатории. Дали обаче някой ще се осмели да направи анонимно сравнение на резултатите от отделните тестове в различни лабове.

 • 5
  syz33565877 avatar :-|
  syz33565877

  никога повече в синево. След седмица чакане днес се обадих и ми казаха, че не са взели достатъвно кръв и пак трябва да изследвват майка ми! Тя припада на всяко изследване. Дори не ми предложиха да ми върнат парите. Казаха, че мога да правя каквото преценя.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход