Усещане за Lafka - Враца и Бургас

Организираният отпор на местните търговци рядко спира навлизането на веригата в още градове

Над 400 са вече обектите на Lafka в страната
Над 400 са вече обектите на Lafka в страната    ©  Велко Ангелов
Над 400 са вече обектите на Lafka в страната
Над 400 са вече обектите на Lafka в страната    ©  Велко Ангелов

"Не" не е отговор, който "Табак маркет" приема от градоначалниците на местата, които си е набелязала за отваряне на киоски. Веднъж получила го, компанията просто опитва отново. Типичен пример за това е Самоков, където година след първоначалния отказ на общинския съвет да приеме искането за отваряне на павилиони на едро, наскоро офертата пак беше внесена и този път получи подкрепа. Затова и където се заговори за "инвестиционно предложение" от собствениците на Lafka, местните търговци вече трудно могат да бъдат успокоени.

Бургас - киоски на склад

Бургас беше един от първите градове, който въстана срещу новите обекти на "Булгартабак" още преди три години. Според действащата тогава общинска наредба за преместваемите обекти всяка фирма има право да стопанисва само един павилион на общинска територия, като в него не може едновременно да продава цигари, печатни изделия и пакетирани стоки. През 2011 г. в града се заговори, че общината смята да отдаде спирките на градския транспорт на концесия. Местните търговци обаче протестираха и в резултат от кметството съобщиха, че нямат подобно намерение.

В края на 2013 г. обаче ситуацията се промени. Според сегашния вариант на същата общинска наредба всеки търговец все още има право на един обект, но с промяна в текстовете съветниците разрешиха освен цигари там да може да се продават и дребни пакетирани стоки и вестници. След сделките за покупка на местните разпространителски фирми в момента издателската компания на Ирена Кръстева притежава 48 павилиона за печатни издания, които очевидно ще бъдат гръбнакът на Lafka в Бургас. Бъдещите киоски са готови и стоят на склад в Бургас, като в момента се търси механизъм за тяхното разполагане, твърди Николай Димитров, председател на Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес в града. В това сдружение наскоро се обединиха голяма част от наемателите и собственици на павилиони и магазини в Бургаска област. Новата организация се опитва да противодейства на навлизането на веригата Lafka и дори подготви докладна до местната власт, с която настоява да има еднакви условия за работа на всички на територията на града.

"Настояхме общинските съветници да променят наредбата и да я върнат в стария й вид, като не допускат разполагането на веригата. Изключително притеснени сме. Представители на "Табак маркет" през целия декември снимаха всички магазини и павилиони в града и накрая представиха в териториалната дирекция свой план, според който Lafka ще има пред най-оборотните обекти - на тяхно място или на метър разстояние. Представители на компанията изкараха коледните празници в Бургас, като през цялото време лобираха общинските съветници да разрешат влизането на веригата в града. Освен с декларацията си ще противодействаме по всички разрешени от закона начини", казва Николай Димитров. "В случая с Lafka се цели установяването на монопол върху продажбата на цигари и вестници в цяла България, от което ще пострадат не само работните места в търговския сектор. Ако обектите на Делян Пеевски получат монопол, ясно, че накрая ще увеличат цените за всички свои клиенти и от това ще пострадаме не само ние", коментира Димитров.

Засега общинските съветници в Бургас не са променили наредбата. Затова пък има пълна смяна в комисията, която провежда конкурсите за отдаване на общински площи под наем. А търговците са в готовност да протестират.

Враца, дето походът каца

Враца е другият град, в който 165 от собствениците и наематели на магазини и будки за цигари, вестници и пакетирани изделия се обединиха, за да спрат Lafka. "Сдружение на собствениците на търговски обекти – Враца 2013" внесе писма до кмета и областния управител срещу разполагането на 25 павилиона Lafka. Инвестиционното предложение на "Табак маркет" към Враца е от една година, откогато е и отпорът на местните търговци. Тогава офертата на дружеството беше публикувана на сайта на общината, а кметът инж. Николай Иванов твърдеше пред "Капитал", че не знае как документът е попаднал там и е обявен за обществено обсъждане, заявявайки, че не е давал разрешение за това.

Сега градската мълва в планинския град отново изкарва на дневен ред навлизането на веригата. Което и предизвика бурни срещи на местния бизнес с властта. "Срещнахме се с общинските съветници от Враца. Представихме им нашите аргументи - предложението на Lafka е дискриминационно спрямо конкурентите й. Ние сме инвестирали дълги години в града и не сме съгласни да закриваме работни места за сметка на създаване на монопол", казва Цецка Доцина, председател на "Сдружение на собствениците на търговски обекти - Враца 2013".

Според официален отговор на пресслужбата на Община Враца до "Капитал" в администрацията "няма внесено актуално ново предложение от собствениците на "Lafka". Такова предложение не е внасяно от кмета в общинския съвет и въпросът не стои на дневен ред. През миналата година имаше предложение, но то не бе разглеждано в общинския съвет". Според представители на местното търговско сдружение и председателят на Общинския съвет в града Марина Николова е потвърдила, че ново предложение от "Табак маркет" няма, темата не е актуална, а ако стане такава, ще има широка дискусия с гражданите.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Ако ще забраняваме опита на Булгартабак да си направят собствена верига,значи ще трябва да забраним и хранителните вериги,веригите бензиностанции,аптеки и т.н.,те също убиват малкия бизнес и дребните търговци.Пазарната икономика е затова за да решава пазара,а работата на държавата не е да се меси на пазара,а да следи за спазването на законите.Булгартабак няма как да монополизира пазара,защото може да си купиш вестник или цигари от много места,а големия дял от продажбите на цигари не е от павилионите,а в супермаркетите и бензиностанциите.

 • 2
  mildoktora avatar :-|
  mildoktora

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Проблемът за "КапитаЛ" не е Лафка, не им пука хич за дребния бизнес - проблемът им е кой седи зад Лафка или поскоро яд и завист, че някой друг не е зад лафка, чаткаш ли?

 • 3
  mildoktora avatar :-|
  mildoktora

  Всъщност в момента има три материала, повтарящи едно и също за Лафка - и трите са почти еднакви, излезли съответно в 16.16, 16.35 и 17 часа? Защо са три?

 • 4
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Всичко това има едно просто решение - клечка кибрит !!!

 • 5
  mildoktora avatar :-|
  mildoktora

  Фктите? Как така хем - враца, дето походът каза, пък отдолу пише другата истина, истинската истина, и тя е - Според официален отговор на пресслужбата на Община Враца до "Капитал" в администрацията "няма внесено актуално ново предложение от собствениците на "Lafka". Такова предложение не е внасяно от кмета в общинския съвет и въпросът не стои на дневен ред. През миналата година имаше предложение, но то не бе разглеждано в общинския съвет".

 • 6
  comandante avatar :-P

  "Не" не е отговор, който "Табак маркет" приема от градоначалниците на местата, които си е набелязала за отваряне на киоски.
  ______________
  Явно са упорити а търговците не си търсят правата!
  Докато немските бакалии даже и не чакат отговор защото по закон могат да придобиват вещно право за държавни и общински имоти без търг или конкурс на занижени цени по закона за насърчаване на инвестиции !
  ТОВА КАПИТАЛ ЧЕСТО ГО ПРЕМЪЛЧАВА!

 • 7
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Не купувай от Lafka, остави Пеевски гладен.

 • 8
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  Те били инвестирали дълго време в града. Ми като сте инвестирали, сега ще излезнете от инвестицията си. Предпочитам магазини на удобни локации, които изглеждат прилично. Никъде в Европа не съм виждал грозни будки като нашите. Ако си мислите, че с тъпите призиви не купувай от Лафка, ще обеднее някого, много се заблуждавате. Потребителят не се влияе от политика, той иска цена и качество. Дреме ми, че е на Пеевски, аз си искам цигарите и вестника

 • 9
  xvk38353995 avatar :-|
  xvk38353995

  , и не мога д аповярвам, да променят наредбата и да я върнат в стария й вид, като не допускат разполагането на веригата"

  ебаси десните ей :))))) един вид "не на веригите "

  Утре да не дойде и на мен да ми забрани, да търся нови партньори и да ми каже, "ти няма да зареждаш София"
  :)))))))) Е, опитаха се вече :))))))))

 • 10
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Дали ИТ ще провери на какви договори работят наетите будките- на 8 часа ли са , на 4 , колко работят през деня и седмицата ? А дано , ама нада ли!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане