Приключи етап от голямо проучване за газ в Черно море

По триизмерната технология са изследвани 7740 кв.км, което според OMV е най-мащабното подобно проучване в Черно море.

Приключи етап от голямо проучване за газ в Черно море

Австрийската OMV e събрала информация за най-обещаващия български участък

Георги Жечев
16774 прочитания

По триизмерната технология са изследвани 7740 кв.км, което според OMV е най-мащабното подобно проучване в Черно море.

© RAHEB HOMAVANDI


"Интерпретацията на данните ще позволи на нас и нашите партньори да определим местонахожденията за сондиране на двата проучвателни сондажа, които се планират през 2015 и 2016 г."

Яп Хуискес, член на изпълнителния съвет на OMV

Приключи поредният етап от проучването за нефт и газ на най-големия и най-обещаващ черноморски участък в български води. Във вторник австрийската компания ОМV, която е част от консорциума, изследващ "Блок 1-21 Хан Аспарух", съобщи, че триизмерните сеизмични проучвания са продължили 210 дни и са завършили на 16 януари.

През лятото на 2012 г. обединението на ОМV, френската Total и испанската Repsol спечели конкурса за права за проучване на "Хан Аспарух". При подписване на договора с държавата енергийните компании платиха бонус от 40 млн. евро. Освен Total в конкурса участваше и британската Melrose, която работи в българския черноморски шелф. Американската ExxonMobil пък се отказа от процедурата.

В консорциума за проучването на блока OMV държат 30% от капитала, Тotal – 40%, a Repsol – оставащите 30 на сто. Компаниите разполагат с пет години да приключат с изследванията и оценката на залежите.

Мащабно проучване

По триизмерната технология са изследвани 7740 кв.км, което според OMV е най-мащабното подобно проучване в Черно море. Цялата площ на "Хан Аспарух" е 14 220 кв.км. Освен 3D изследване и извършено и двуизмерно проучване на 3000 кв.км, приключено миналия октомври.

Предстои френската Total да направи първите сондажи. "Интерпретацията на данните ще позволи на нас и нашите партньори да определим местонахожденията за сондиране на двата проучвателни сондажа, които се планират през 2015 и 2016 г.", обяснява Яп Хуискес от изпълнителния съвет на OMV, цитиран в съобщението на компанията. Едва тогава ще може да се направи оценка на потенциала на въглеводородните залежи в тази част на Черно море.

В "Хан Аспарух" дълбочината на водата достига 2200 м. На север блокът граничи с участъка "Нептун", който е в румънски води. Преди две години проучвания, отново извършени от OMV, показаха, че там може да има до 84 млрд. кубични метра природен газ. Затова мнозина смятат, че е много вероятно и българският блок също да крие големи залежи. Засега от консорциума не разкриват дали вече разполагат с предварителни оценки за потенциала на "Хан Аспарух".

Първоначален интерес имаше и към разработването на "Терес", втория по големина български блок. Миналия юли обаче правителството спря конкурса, тъй като от седемте компании, купили документи за кандидатстване, нито една не ги подала в срок.

Регионален потенциал

В последно време Черно море привлича различни международни компании за проучване и добив на горива. Преди няколко дни канадската Sterling Resources също обяви, че е приключила 3D сеизмично проучване на част от румънския блок "Луцеафарул". Очакванията са, че първият проучвателен сондаж ще бъде направен до края на годината. Като част от програмата си за намаляване на активите в румънските морски блокове канадската компания се надява, че скоро ще прехвърли част от споразуменията за проучване на ExxonMobil и Petrom, румънското подразделение на OMV. Прехвърлянето стана възможно, след като миналия месец румънското правителство прие указ, който позволява разделянето на морските блокове.

Украйна пък се готви да подпише споразумение за добив на газ от черноморското си находище "Скифские". Договорът ще е с консорциум начело с ExxonMobil. Сделката беше временно отложена, като неофициалната причина са размириците в Киев. Очаква се от находището да се добиват между 8 и 10 млрд. куб.м газ на година.

"Интерпретацията на данните ще позволи на нас и нашите партньори да определим местонахожденията за сондиране на двата проучвателни сондажа, които се планират през 2015 и 2016 г."

Яп Хуискес, член на изпълнителния съвет на OMV

Приключи поредният етап от проучването за нефт и газ на най-големия и най-обещаващ черноморски участък в български води. Във вторник австрийската компания ОМV, която е част от консорциума, изследващ "Блок 1-21 Хан Аспарух", съобщи, че триизмерните сеизмични проучвания са продължили 210 дни и са завършили на 16 януари.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  k_ avatar :-|
  k_

  Проучват те, ама Болен, Денито и Чуколина са залегнали в храсталака и чакат да видят кво ще извади сондата.
  Има ли газ скачат на абордаж да прогонят чуждите грабители на националните богатства.
  Още се знае има ли богатство или не и за сега си трайкат, че пара голяма играе

 • 2
  today avatar :-|
  today

  България потребява около 3 млрд кубика годишно, ако действително има 84 млрд могат да подсигурят потреблението за 30 години напред, но няма да получат рушвет, затова няма да стане.

 • 3
  velislavm avatar :-|
  Velislav Minev

  До коментар [#2] от "today":

  Само да вметна - първо тези 84млрд.куб.м. са прогнозни количества и второ (още по-важно) са в "румънския" блок

 • 4
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#3] от "velislavm":

  Не 84, а 8400 да са пак за народа полза няма да има.
  В момента в който светът изпадна в криза, България бе 2-ра по добив на злато в Европа, е и какво от това. Милиарди инвестираме в проекти които са със съмнителен положителен финансов потенциал, на всичко отгоре не ги и довършваме, от др. страна пък оставяме други да ни добиват и изнасят природните ресурси щото „уж" сме нямали възможност да..., в момента като национален манталитет сме ударили дъно което е съизмеримо с Марианската падина, още по- глупаво е, че на последните няколко избори българина гласува на принципа „по- малкото зло", принцип мотивиран дори от политиците „избери мен, че с другия по- зле", та затова към момента и 8400 да са- за народа все тая.

 • 5
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#4] от "beriya":

  Е ти да не си мислиш, че държавата ще вземе да добива злато и ще даде няколко кюлчета и на теб? Дори и да започне да добива, кюлчета пак няма да видиш...
  В момента в света няма твърде много държавни компании, които добиват за държавата си. Работи се на концесия, тъй като не се знае, ще има ли добив, колко ще струва, а и дали няма да окрадат всички по веригата. Така държавата си взема концесията и си гарантира печалба. В другия случай директорът на добивната фирма става богат, пък ние пак лапаме мухи. Че може и на загуба да излезе компанията.

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Тя не е толкова проста тая работа, извличат някакъв концентрат и го пращат в тяхна фабрика в Намибия

 • 7
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#5] от "t_":

  Държавата сме ние днес, предците ни и децата ни, другото е мошеничество с което се съобразяваме. И в този смисъл не би следвало да го има този „трети субект" който в случая да се различава от теб, мен и останалите граждани като понятие държава. Т.е. да смятам, че благото за държавата би следвало да е и мое благо, т.е. под една или друга форма ще получа, както би следвало да получим всички, относно това колко ще получа- то това не е от особено значение, а тъй като съм способен и бих могъл сам да изкарам повече от нужното ми, то също не бих възразил солидарно да преотстъпя своя дял, но отново повтарям - солидарно на съгражданите си (вече вкл. и тези от ЕС).
  Другия проблем който и по- горе споменах е именно, че в изходно положение ние се поставяме в позиция на измамения, и още по- лошото още в началото решаваме, че няма да потърсим сметка, по тая логика дори ако зависи изцяло от нас дори пари от концесия няма да видим.

 • 8
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#6] от "today":

  Колега осъзнаваш ли от колко ХИЛЯДИ години се добива злато по нашите земи, да кажеш, че в ден днешен не можем да добиваме злато, е смехотворно. Дано някой ден излезе наяве защо това което се прави сега- се прави точно по този начин, но то или е корупция или политическа сделка или глупост.

 • 9
  today avatar :-|
  today

  Добива се, но едно е да вадиш само златните зърна и от 20 тона да извадиш 1 грам, друго е от 20 тона да извадиш 20 грама. Като гледате отстрани всички много голям го вадите.

 • 10
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#9] от "today":

  И значи казваш коректно ще е ако друг ти разходва с по- високо КПД ресурса, да вземе и да ти го открадне законно или ти самоволно с мерак ще му го предадеш.
  То тази логика много интересна, този нормиращ принцип интересни ситуации би породил ако бе така общовалиден.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход