Търговски операции помогнаха на КТБ да подобри печалбата си

Нетният лихвен доход се свива, а капиталовата адекватност остава под средната за страната

Цветан Василев е собственик на над 50% от капитала на банката чрез фирмата си "Бромак"
Цветан Василев е собственик на над 50% от капитала на банката чрез фирмата си "Бромак"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Цветан Василев е собственик на над 50% от капитала на банката чрез фирмата си "Бромак"
Цветан Василев е собственик на над 50% от капитала на банката чрез фирмата си "Бромак"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Спадащият нетен лихвен доход не попречи на Корпоративна търговска банка да реализира двуцифрен ръст на печалбата на фона на продължаваща експанзия на институцията както на депозитния, така и на кредитния фронт. От публикувания одитиран отчет става ясно, че през 2013 година финансовият резултат на банката е 71.1 млн. лв., което е с близо 26% повече от предходната година.

Зад тези числа обаче стоят в голяма степен еднократни ефекти. При по-детайлно вглеждане в данните се забелязва, че близо половината от тази печалба е натрупана в последното тримесечие, когато КТБ бе активна в търговски операции с акции и облигации.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman

  зомби банка ..

 • 2
  pruch avatar :-P
  pruch


  До коментар [#1] от "niceprson":

  В една черна вселена имало една черна галактика в нея една черна слънчева система с една черна планета с един черен континент с една черна държава с един черен град и в него една черна къща и един глас:
  Бай Иване дай да спрем да горим тия гуми ,че нищо не се вижда вече бе човек!


  Та каква друга да е банката в държава от зомбита?

 • 3
  birdman avatar :-|
  birdman

  До коментар [#2] от "pruch":
  ктб е бъкана с кредити на свързани лица и такива предприятия както и на фирми с да кажем не особено добро финансово състояние както и друго характерно за ктб е че получава бизнеса който си хареса по лесният или труден начин.(натиск шантаж изнудване или директно натиск от държавни институции - справка БСК и един завод за тютюн) . Иначе характерно за зомбитата рано или късно идва ефекта на доминото - падне ли едното блокче всичко се срива .

 • 4
  natanaila_ avatar :-|
  natanaila_

  До коментар [#3] от "niceprson":

  Дайте да не завиждаме на успехите на банката.. Какви шантажи и изнудвания, нещо не си в час ?! Всичко си е законно до колкото виждам и подобни нападки на сухо не ти правят чест !

 • 5
  pruch avatar :-?
  pruch

  До коментар [#3] от "niceprson":

  Това за ефекта на доминото при зомбитата не го знаех.
  Аз всъщност питам не е ли по нормално ,когато си в България да правиш като българите?
  Другото е розови очила и ...проза.

 • 6
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#3] от "niceprson": Тук въпросът е: ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ДА ПРОДАДЕ БТК ПРЕДИ ДА Я ПРИТИСНАТ КАПИТАЛОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ :-)

 • 7
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  В ситуация, в която търсенето на финансов ресурс е по-голяма от предлагането, неизбежно ще се намерят средства, които да изсмучат незначителнителните пасиви на едни, спрямо потенциално-високите активи, на други...

 • 8
  lady_garga avatar :-|
  lady_garga

  Капитал, няма ли да анализирате след време и някой от отчетите на Алфа финанс Холдинг, на собственика ви г-н Прокопиев? Интересно ще ни бъде. Или за разнообразие на друга голяма банка у нас - просто за разнообразие, сякаш сте абонирани за КТБ.

  На свободния капиталов пазар всяка една институция има право да извършва каквито и да е търговски или финансови приоми за да пдообри финансовото си състояние, да привлече повече активи и да се развива успешно нагоре. И явно последните са довели до положителни резултати за институцията - активите на банката се увеличават с 19,6% през 2013 г. до 6,74 млрд. лв. към края на година 2013 г. Портфейлът от кредити и вземания се увеличава с 22,6% на годишна база до 5 млрд. лв. към края на миналата година. Така, че ако собственика на КТБ е успял да направи това през последната една година, то можем да му кажем само едно браво. Не случайно КТБ е една от най-големите банки у нас и най-добре развиващите се. Последната сделка свързана с прибоиването на малката "Креди Агрикол България" тепърва ще се види дали е била наистина успешна за банката и до каква степен ще се развие идеята за разширяване на дейността към малкия и среден бизнес, както е идеята на новите собственици.

 • 9
  malenna avatar :-|
  malenna

  Не мисля че нарастването на кредитите на ктб в условия на криза и намаляваща доходност, е признак за голям проблем (а и кризата започна да отшумява още през 2012 г). А и нали банката инвестира в нов проект - придобиването на френското звено Креди Агрикол, за което се планира политиката му да се насочи към подпомагане на малкия и среден бизнес и търговците на дребно. Това няма как да не доведе до немалка стабилизация. Грешно е предположението че банката е притеснена или притискана от бъдещи законови промени. Винаги са една крачка напред и така ще остане.

 • 10
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  Аз не бих се притеснявал за капиталовата адекватност на банката при положение,че в нея са акционери фонда на султаната на Оман и ВТБ,които нямат проблем с намирането на капитал.Очаквано е когато растеш толкова бързо да имаш нужда от повече капитал,но щом печалбата се увеличава,а лошите кредити са малко значи няма нищо притеснително.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход