Компаниите още страдат от ниска рентабилност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Компаниите още страдат от ниска рентабилност

Компаниите още страдат от ниска рентабилност

Ръстът на приходите при повечето дружества не е пропорцонален на постигнатите печалби

Гергана Михайлова
5206 прочитания

© Мария Съботинова


Българските индустриални компании продължават да работят при свити маржове, което пък ограничава възможностите да зарадват акционерите си с по-големи дивиденти. Това се забелязва от отчетите на някои от най-големите публичните дружества към края на миналата година. Положителното е, че въпреки незадоволителното възстановяване на европейските пазари българските дружества са успели да продадат повече, което пък е предпоставка за покачване на рентабилността в бъдеще.

Ръстът при печалбите изостава

Ръст на продажбите са успели да постигнат през изминалата година "Монбат", "Алкомет", "Софарма", "Спарки Елтос". Производителят на акумулаторни батерии от Монтана регистрира близо 32% ръст на приходите си до 248.8 млн. лв., за което допринасят по-добрите продажби във Франция и Германия. Шуменският производител на алуминиеви профили и фолио "Алкомет" също отчита подобрение на продажбите с почти 10% до 286.9 млн. лв. За пръв път в историята си предприятието прехвърля границата от 60 тона произведена продукция за годината, което се дължи на пуснатите в експлоатация нови мощности. С повече от 14% е скочил и износът, благодарение на който българското предприятие запазва пазарния си дял от 17% на европейския пазар на домакинско фолио. Производителят на лекарства "Софарма" също завършва годината с малко по-високи приходи от предходната година до 247.8 млн. лв., а ловешкият производител на електроинструменти завършва годината с двуцифрен ръст на продажбите до 41.8 млн. лв.

Ръстът на приходите при тези дружества обаче невинаги се отразява положително на печалбите им, а при някои се оказва недостатъчен, за да се избегне загубата в края на годината. При "Алкомет" финансовият резултат намалява с повече от 45% до 2.1 млн. лв. Портфолио мениджърът на "Карол кепитъл мениджмънт" Георги Георгиев търси причината за това в ниските маржове на печалба. "Явно те остават проблем пред компанията и това логично се отразява в слабата ликвидност по емисията на борсата, тъй като инвеститорите продължават да не виждат достатъчно стимули за инвестиране пред един от големите ни износители", коментира Георгиев. Представител на дружеството, пожелал анонимност, обясни, че през миналата година то активно е инвестирало в нови мощности, за които впоследствие се очакват преводи от европейски програми. Част от готовото оборудване вече е в експлоатация и трупа амортизационни разходи. Освен това конкуренцията на европейския пазар е станала по-голяма заради увеличения на износ на руските фирми, обясни представителят и добави, че спадът в цената на алуминия също е оказал влияние върху представянето на компанията. 

При "Монбат" печалбата се увеличава от 9 млн. лв. през 2012 г. на 22.5 млн. лв., но инвеститорите са очаквали повече, обясняват анализаторите. Повод за това са им дали по-оптимистичните прогнози на мениджмънта на компанията за очакваните приходи и реално получените в края на годината. Въпреки по-големите приходи "Софарма" отчита свиване на печалбата със 17.8% до 33.6 млн. лв. Това се дължи на отрицателните разлики от операции с финансови активи, както и десеткратното увеличение на други финансови разходи. Антон Домозетски от "Капман Асет Мениджмънт" посочва, че паричните потоци от оперативна дейност са в размер на 91 млн. лева, спрямо отрицателните 6 млн. за предходния период, което е признак за "здравословна печалба" при дружеството.

Владимир Малчев, управител на "Бул тренд брокеридж", критикува "Спарки Елтос, че не е съумяла да подкрепи оптимизма на инвеститорите, проявен в ръст на цената на акциите. "Напротив, дружеството отчете почти рекордна отрицателна рентабилност на продажбите през последното тримесечие въпреки постигнатия номинален ръст на приходите както за тримесечието, така и за цялата 2013 г." Малчев препрати и към отчета на пловдивския производител на опаковки и филтри за цигари "Юрий Гагарин". Дружеството впечатлява с почти 69% ръст на приходите до 80.4 млн. лв. и едва хиляда лева печалба за годината. "За второ поредно тримесечие това буди сериозно безпокойство у инвеститорите за някаква преднамереност, особено на фона на значителния номинален ръст на продажбите", изтъква Малчев.

Какви са очакванията

Увеличаването на продажбите и по-бързата реализация на продукцията е пътят към повишаване на рентабилността, а оттам и към намаляване на задлъжнялостта на предприятията, коментират анализаторите, които обаче са предпазливи в прогнозите си за това какво могат да постигнат публичните дружества от производствения сектор през тази година. Очаквания има към производителя на торове "Неохим" заради навлизането на новия стратегически инвеститор, австрийският Borealis, който купи 20% от акциите му през януари. Според Георги Георгиев от "Карол кепитъл мениджмънт" това би трябвало да доведе до нови пазари и подобряване на корпоративната политика на дружеството. Владимир Малчев от "Бул тренд брокеридж" откроява като интересен бизнеса на електроразпределителните дружества заради изненадващия отчет на "Енерго-про продажби". "В условията на засилващ се негативен регулаторен натиск върху резултатите на компаниите от сектора на разпределение и снабдяване с електрическа енергия компанията успява да постигне нетна печалба от 39.5 млн. лева за последното тримесечие при загуба за първите девет месеца от 16.1 млн. лева." Позитивни новини се очакват и от "Трейс груп холд" АД, което през последните няколко години успешно диверсифицира своята дейност и от строго специализирано в пътното строителство дружество стана една от водещите компании в областта на метростроителството, железопътното строителство и благоустрояването. Тази година дружеството продължава да изпълнява големи инфраструктурни проекти по оперативните програми на ЕС, но поставя своя акцент на излизането на външни пазари. "За да продължим да се развиваме устойчиво, е необходимо освен на Балканите да стъпим на пазара на Централна Европа, Близкия изток и Русия", коментира изпълнителният директор на "Трейс груп холд" Мирослав Манолов. По думите му всеки момент се очаква дружеството да подпише договор за изпълнението на проект в чешката столица.

Българските индустриални компании продължават да работят при свити маржове, което пък ограничава възможностите да зарадват акционерите си с по-големи дивиденти. Това се забелязва от отчетите на някои от най-големите публичните дружества към края на миналата година. Положителното е, че въпреки незадоволителното възстановяване на европейските пазари българските дружества са успели да продадат повече, което пък е предпоставка за покачване на рентабилността в бъдеще.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell

    Доходността от акции на БФБ не е голяма,търговията е вяла.Печалбата обикновено отива за реинвестиции.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK