Будка vs Lafka и в Плевен

Дребните търговци в града обвиниха общината за конкурс с предизвестен победител

Според протестиращите очакваното отдаване под наем на 11 терена на "Табак маркет" е едва първата крачка
Според протестиращите очакваното отдаване под наем на 11 терена на "Табак маркет" е едва първата крачка    ©  Капитал
Според протестиращите очакваното отдаване под наем на 11 терена на "Табак маркет" е едва първата крачка
Според протестиращите очакваното отдаване под наем на 11 терена на "Табак маркет" е едва първата крачка    ©  Капитал

Плевен, 17 ч., понеделник. Стотина дребни търговци запълват алеите между снежните преспи на площада пред кметството. Подобно на други места в страната и тук собствениците на будки за цигари, вестници и пакетирани стоки се събират с надеждата да предотвратят навлизането на веригата Lafka в града. А това вероятно ще стане съвсем скоро, тъй като за 6 февруари е насрочен конкурс, който според организаторите на протеста е с предизвестен победител.

Предисторията

Историята започва още през май миналата година, когато кметът на града Димитър Стойков (ГЕРБ) внася предложение в общинския съвет за отдаване под наем за срок от 10 години на 22 общински терена, върху които да бъдат разположени павилиони. Това става заради заявен инвестиционен интерес от "Табак маркет" (дъщерна фирма на "Булгартабак", която развива веригата Lafka). Заради отпора на местните търговци, които внасят протестна подписка на 1400 души, решението впоследствие е променено и в крайна сметка отменено на 19 декември. Още на същото заседание обаче общинските съветници приемат друго подобно решение (с гласовете на ГЕРБ, БСП и пет по-малки партии), в което просто срокът на наема е скъсен на три години, а обектите стават 12 на брой. Въз основа на това решение е обявен конкурс с предварително представяне на предложения, които се очаква да бъдат отворени в четвъртък.

Добре измислени условия

Условията на конкурса обаче са формулирани така, че оставят на арената само един кандидат, категорични са протестиращите. От всичките 12 терена, които предстои да бъдат отдадени под наем, 11 (в т.нар. трета зона) се предлагат в пакет. "Това прави на практика невъзможно участието на дребни търговци", каза Явор Начев, председател на сдружение "Зора - Плевен" и организатор на протеста. Повечето търговци в града имат по 2-3 обекта. На среща с протестиращите в понеделник кметът на града обясни, че идеята е била в един квартал обектите да бъдат еднакви. Във въпросната трета зона обаче попадат няколко квартала.

По-големият проблем обаче е, че 7-8 от предлаганите позиции дублират съществуващи павилиони и на практика правят абсолютно безсмислено обединяването на местни търговци в консорциум, с който да се състезават с "Табак маркет", обясни Начев. "Какъв е смисълът да изляза на конкурс и да се боря за някакъв обект, който се спуска с парашут до моя, да увелича двукратно разходите и да запазя същите приходи, тъй като човекопотокът е един и същ", каза той.

Стъпка по стъпка

Отдаването под наем на 11 терена на "Табак маркет" обаче е едва първата крачка, смятат протестиращите. "С решението се цели единствено да се даде лице на тази верига и да се отвори вратата на мащабно навлизане на Lafka в Плевен, както се случи в други градове, където го допуснаха", категоричен е Начев.

Собствениците на будки в Плевен са убедени, че това е дълго подготвяна операция. Причина за това е, че в последните години митница Свищов, която отговаря за региона, отказва да подновява лицензите за продажба на цигари и не издава нови без адекватно обяснение. В резултат на това обектите, които в момента са лицензирани за тютюневи изделия в града, намаляват. С колко точно обаче, не е ясно, тъй като митницата отказва да предостави информация. "Цялата администрация тук на местно ниво работи в защита на нечии интереси, но за съжаление това не са интересите на Плевен - нито на дребния бизнес в Плевен, нито на гражданите", каза Начев.

Протестиращи споделиха, че напоследък масово се правят данъчни ревизии на фирми от бранша. "През последните няколко години почти няма фирма, която да не е минала проверка, но от 2013 г. ревизиите са поголовни", каза един от тях и добави, че обяснението на данъчните е, че в момента се прави ревизия на целия бранш.

Още от Капитал