Бургаски търговци заведоха дело за забрана на Lafka

"Табак маркет" предложи и франчайз на павилиони

Веригата вече има 550 павилиона в страната.
Веригата вече има 550 павилиона в страната.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Веригата вече има 550 павилиона в страната.
Веригата вече има 550 павилиона в страната.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес в Бургас, която обединява над 100 търговци, заведе иск в Административния съд за отмяна на текст от действаща общинска наредба и за предварително спиране на изпълнението му, с което би се допуснало навлизането на веригата Lafka в града. Това съобщи Николай Димитров, председател на асоциацията, пред "Капитал Daily". С текста се разрешава наематели да стопанисват повече от един павилион, ако продават цигари, вестници и пакетирани изделия, докато останалите търговци (тези, които продават само вестници, само цигари или само пакетирани изделия) имат право да наемат от общината само един обект или петно за павилион.

Промяната в курса

Предишната редакция на наредбата даваше право на търговците да продават или само цигари, или само вестници в своите обекти. През есента на миналата година обаче общинският съвет, който е доминиран от ГЕРБ, я промени, като включи възможността за оформяне на вериги.

Повечето местни разпространителски фирми в Бургас бяха придобити от издателската компания на Ирена Кръстева и в момента те притежават 48 павилиона за печатни издания. "Промяната на наредбата позволява на тези места да се продават и цигари, както и да се оформи верига павилиони. Ние смятаме, че условията не са еднакви за всички търговци и облагодетелстват само един - веригата на "Табак маркет", коментира Николай Димитров. По информация на бургаските търговци бъдещите павилиони с бранда са готови и се намират на склад в Бургас. Затова те търсят начин съдът да спре разполагането им в града.

Бургас беше един от първите градове, който се изправи срещу навлизането на веригата обекти на "Булгартабак" още по времето, когато компанията беше държавна. След това през 2011 г. там имаше протести и срещу идеята цигареният холдинг да получи на концесия спирките на градския транспорт. От общината през цялото време отричаха да имат инвестиционно предложение от "Булгартабак" и да са запознати с плановете му. "Няма да спрем, тъй като защитаваме собствения си бизнес", отбеляза Димитров пред "Капитал Daily".

Нова опция: франчайз

Бургаските търговци са получили и предложение за сключване на договор за франчайз с Lafka, но са отказали. "Колегите, които са се запознали с текста на проектодоговора, смятат, че тук става въпрос, от една страна, за закононарушение, защото фирма - наемател на общински обект, няма право да преотдава обекта на друга. От друга страна, договорът е така структуриран, че е непосилен за изпълнение. По изчисления на колегите, за да не бъде глобен от "Табак маркет", франчайзополучателят трябва да има оборот от поне 3000 лв. на ден, което е невъзможно за такъв обект в България", коментира Димитров. По думите му отдаването на обекти на франчайз трудно би могло да се квалифицира като инвестиция и създаване на нови работни места, тъй като всички разходи по обекта и заплатите са за сметка на получателя.

Междувременно след протеста на търговци на дребно пред община Плевен в понеделник, е отменен конкурсът за 11 места накуп, които по мнението на местния бизнес, щяха да бъдат спечелени от "Табак маркет".

В момента верига от будки в Бургас е позволена само за комбинацията цигари, вестници и пакетирани стоки.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  crown_m avatar :-P
  Anastacia Petrova

  Поздрав от Кюстендил!!!! Точно така постъпиха търговците в града ни и спряха поставянето на 22лафки и до ден днешен ги няма/няма и да ги има/!!!! А за вече настанените подайте сигнал до Агенцията по храните поради факта, че освен цигари и вестници в лафките се продават пакетирани хранителни стоки, а за тази дейност се изисква тоалетна и санитарен възел/а такива там няма/!!!!

 • 2
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  Нека заведат дело, обаче и да си оправят грозните на вид павилиони. Окей, бизнесът им е застрашен, ако са искали безрискови алтернативи има много фейсбук игрички. Будките на обикновените търговци изглеждат отвратително. В отвореното си писмо от компанията много ясно обясняват, че за никакъв монопол не може да става дума при 20 хил. будки в България. Това са обикновени медийни атаки от страна на Капитал за фирма, която в криза открива стотици, ако не и хиляди работни места. Да си кажа предварително, не, не ми плащат, за да коментирам и не, не симпатизирам на Барека. Старая се да гледам обективно

 • 3
  okk04315801 avatar :-|
  okk04315801

  В Смолян успяха да ги спрат, но то тука и без това друг бизнес почти няма.

 • sto67nes

  До коментар [#2] от "Да, ама не":

  Явно нямаш бизнес и не можеш да влезеш в проблема. Истината е ,че това наистина е монопол,които застрашава малките магазини.....

 • 5
  gringo_tm avatar :-|
  gringo_tm

  До коментар [#1] от "crown_m":
  Не съм запознат законово как стоят нещата, но има доста места в моя град, в които се предлагат хранителни продукти, а няма санитарен възел, така че явно има някаква вратичка някъде :(

 • 6
  crown_m avatar :-|
  Anastacia Petrova

  До коментар [#5] от "gringo_tm": Ако в обекта работи собственика или член на семейството му може без, но ако има наети работници си задължен да осигуриш тоалетна и санитарен възел с топла течаща вода!! Така ,че тези изсквания в тези лафки не са спазени още повече в тях се предлагат и топли напитки/кафе и чай/! Много ми е интересно как са се регистрирали по закона за храните/АКО ИЗОБЩО СА РЕГИСТРИРАНИ/ и коя инспекторка е подписвала разрешителните защото е закононарушение ???????

 • 7
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  А така другари давайте,венсеремос! Всички вериги са вредни за така наречения български пишман бизнесмен,как така някой ще му прави конкуренция.Забрана му е майката,чудя се как не са поискали да се забранят и чуждите стоки,нали и те взимат пазара на българските и убиват българския бизнес?

 • 8
  crown_m avatar :-|
  Anastacia Petrova

  До коментар [#7] от "purple_rain": Да веригите и монополите са ВРЕДНИ тъй като създават господстващо положение на пазара и извиват ръцете на потребителите!!! А за чуждите вериги е ясно, че изнасят капиталите си и оборотите и после не се чудете, че германците и подобни взимат 1000евро пенсия и 2000евро заплата!! И всеки трезво мислещ българин го знае и би трябвало да се замисли като пазарува от веригите!

 • 9
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  До коментар [#8] от "crown_m":

  Ами то за тази работа си има КЗК да ги контролира.А за чуждите вериги няма даже какво да го коментирам,защото е очевидно как промениха пазара към по-добро откакто навлязоха в България,не че и те няма своите кусури.А капиталите ги изнасят и българските пишман бизнесмени като си купуват скъпи коли,имоти в чужбина и т.н.,не ги инвестират в българската икономика.

 • 10
  bluelagoon avatar :-|
  мики маус

  До коментар [#3] от "okk04315801":

  Така е. Успяха да ги спрат, но едно е безспорно за лафката - павилионите изглеждат отлично и дават модерен облик на града. Иначе всеки дюкян е уникален - ламарини, картони, маси, найлони и други цигании. Няма два еднакви! Следващата стъпка на общините е да вкарат малко естетика по улиците.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход