Коя е SOL

"СОЛ България" е собственост на SOL Italia, коsто е част от групата SOL. Тя е създадена през 1927 г. и е един от водещите европейски производители на медицински и промишлени газове. Компанията е листвана на Миланската фондова борса. Понастоящем оборотът на групата е около 600 млн. евро годишно. SOL присъства с 60 производствени предприятия в 21 страни от ЕС, Турция и Индия. Приходите на българското дружество за 2012 г. са 6.3 млн. лв.

Италия в България

Италия е третият търговски партньор на България и един от основните инвеститори. Годишният търговски обмен е приблизително 4 млрд. евро. В България работят около 1000 италиански фирми, които дават работа на 25 хил. души. Общата стойност на италианските инвестиции в страната е от порядъка на 3 млрд. евро.

Нов завод за производство на промишлени газове ще започне работа до есента в Девня. Проектът е на "СОЛ България" (част от италианската група SOL), а самата мощност ще бъде разположена на площадката на "Агрополихим". За инвестицията си от 25.5 млн. лв. в четвъртък компанията получи сертификат клас А по Закона за насърчаване на инвестициите.

Амбициите за региона

Инсталацията в Девня ще произвежда кислород, азот и аргон. Освен че ще обслужва индустриалния си партньор "Агрополихим" и други клиенти в България, предприятието ще изнася газове също за Румъния и Турция, каза главният изпълнителен директор и президент на групата SOL Алдо Фумагали. "За наше щастие тези газове се използват в много области", уточни той. Някои от тях (кислород, азот и райски газ) имат широко приложение за медицински цели и в момента компанията снабдява над 100 клиники и болници в България. Техническите газове се употребяват и в хранително-вкусовата промишленост за дълбоко замразяване на хранителни продукти като плодове и риба. В сферата на екологията кислородът се използва за пречистване на замърсени води. Газовете имат голямо приложение и в металургията, най-вече в стоманодобива, обясни Фумагали.

По думите на икономическия министър Драгомир Стойнев с проекта компанията ще разшири производството си в страната и България ще се превърне в хъб за износ на продукция към съседните страни. "За нас България е много важен пазар, на който да дойдат нашите стоки, но също така и производствен център за този регион", добави италианският посланик в страната Марко Контичели.

Стъпка по стъпка

Проектът в Девня е финансиран със собствени средства на компанията и с кредит от Уникредит Булбанк. Заводът ще е готов през втората половина на 2014 г., като очакванията са да започне работа през септември или октомври. "За да се реализира такъв производствен обектq по принцип трябват около две години, ние вече от година работим по него", уточни Фумагали. По думите му компанията има отлични сътрудници в страната, като в момента за "СОЛ България" работят 30 души. С приключването на новия проект броят на работниците ще нарасне с още 10.

Италианската група работи в България от 1999 г. Има един производствен обект в София и инсталации за пълнене на бутилки в Пловдив и Бургас. Промишлените газове, които ще се произвеждат в новия завод в Девня, досега са били внасяни от Македония, където SOL също има инсталации.

Договорът за партньорство с "Агрополихим" беше подписан в края на 2011 г. Първоначално се планираше заводът да заработи през втората половина на 2013 г. С инвестиционния проект на SOL торовият завод ще прехвърли на външен изпълнител част от дейностите, свързани с преработката на газове за собствена нужда, което ще намали разходите му по това перо с 10-15%.

Индустриална конкуренция

В България работи и дъщерно дружество на френската Air Liquide, което има инсталации в Перник и Пирдоп за производство на промишлени газове чрез разделяне на въздуха. В края на 2011 г. "Ер ликид България" подписа 15-годишен договор с медодобивната компания "Аурубис" за увеличаване на доставките на газообразен кислород с 350 тона от 800 тона на ден. За целта компанията трябваше да инвестира 10 млн. евро за разширяване на производството в Пирдоп. Споразумението беше част от инвестиционната програма "Аурубис България 2014" за опазване на околната среда и повишаване на производителността. Приходите на "Ер Ликид България" за 2012 г. са 37 млн. лв., а печалбата - 1.75 млн. лв.

Главният изпълнителен директор на групата SOL Алдо Фумагали (вляво) получи сертификата за инвеститор клас А. На церемонията присъства и италианският посланик Марко Контичели (вдясно)
Фотограф: КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Коя е SOL

"СОЛ България" е собственост на SOL Italia, коsто е част от групата SOL. Тя е създадена през 1927 г. и е един от водещите европейски производители на медицински и промишлени газове. Компанията е листвана на Миланската фондова борса. Понастоящем оборотът на групата е около 600 млн. евро годишно. SOL присъства с 60 производствени предприятия в 21 страни от ЕС, Турция и Индия. Приходите на българското дружество за 2012 г. са 6.3 млн. лв.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове