VTB излиза от "Булгартабак"

Според източници зад офшорния купувач стои тандемът Цветан Василев - Делян Пеевски, които и досега реално контролираха компанията

VTB Capital представи амбициозен план за България преди две години. Сега излиза от "Булгартабак", което е второто осребряване на нейно вложение след частичното излизане от дълга на БТК
VTB Capital представи амбициозен план за България преди две години. Сега излиза от "Булгартабак", което е второто осребряване на нейно вложение след частичното излизане от дълга на БТК    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
VTB Capital представи амбициозен план за България преди две години. Сега излиза от "Булгартабак", което е второто осребряване на нейно вложение след частичното излизане от дълга на БТК
VTB Capital представи амбициозен план за България преди две години. Сега излиза от "Булгартабак", което е второто осребряване на нейно вложение след частичното излизане от дълга на БТК    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Малко над две години след като приватизира "Булгартабак холдинг", руската инвестиционна компания VTB Capital го продава. Съобщение за това вече е постъпило в Комисията за защита на конкуренцията. Според него офшорно дружество от Лихтенщайн - "Ливеро естаблишмънтс", иска да придобие контрол над австрийското BT Invest, дружеството е директен собственик на "Булгартабак".

Това означава, че сделката най-вероятно е за мажоритарен дял и чрез нея VTB като собственик на BT Invest осребрява вложението си в цигарения холдинг. Липсва официална информация кой стои зад офшорния купувач, но слуховете са, че това са местни лица, които и досега бяха сочени като контролиращи "Булгартабак" - а именно банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Купувачът

Официална информация коя е "Ливеро" или кой точно е действителният й собственик засега няма. В съобщението на сайта си КЗК първо посочва, че искането за концентрация идва от офшорно дружество, регистрирано в свободна зона на Дубай и наречен "Ти Джи Ай Мидъл Ист ФЗЕ". След това в прикачения към съобщението документ става ясно, че искането за концентрация е от лихтенщайнското дружество "Ливеро естаблишмънтс", което вероятно е собственост на дубайското. В лихтенщайнския регистър има дружество LIVERO Establishment (т.е. без множествено число), което е основано в края на май 2011 г.

В документите в КЗК се посочва, че дружеството купувач не упражнява търговска дейност и "не се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географски пазари на територията на България, тъй като характерът на извършваната от участниците в концентрацията дейност не позволява идентифицирането на пазари, върху които сделката да окаже въздействие поради липсата на хоризонт".

Според източник на "Капитал" партньори на Василев и Пеевски в предстоящата промяна на собствеността са други местни лица като Петър Манджуков и Едуардо Миролио, които и през последната година-две бяха активни участници в други сделки на тандема около Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто основен акционер е Василев чрез "Бромак". Манждуков например участва като акционер във фонда за земеделска земя "Агро финанс" АДСИЦ, контролирано от компании около КТБ чрез офшорно дружество, регистрирано в дубайската свободна зона Джебел Али. То обаче бе с името Generation International Investment Limited и се представляваше директно от Петър Манджуков. Миролио пък през ноември увеличи дела си в "Булгартабак холдинг" до 10.4%.

Впоследствие Манджуков, Миролио и групата от дружества на КТБ прехвърлиха "Агро финанс" на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров през компанията им "Уинслоу ленд инвест". Дълго време след приватизацията на "Булгартабак" източници от пазара коментираха, че в действителност групата на КТБ и на Пещера съвместно контролират холдинга. След това обаче, изглежда, са си разменили част от бизнеса, като за момента се смята, че основателите на "Винпром Пещера" не участват вече в "Булгартабак", но пък са вторият по-големина частен собственик на земеделска земя в страната. КТБ е основна обслужваща банка на "Булгартабак", като видно от консолидирания отчет на холдинга за деветмесечието на 2013 г. от 63 млн. лв. издадени банкови гаранции в полза на холдинга и негови дружества 60 млн. лв. са издадени от КТБ.

До редакционното приключване на броя Цветан Василев и Петър Манджуков не вдигнаха мобилните си телефони за коментар.

Механизмът на сделката и цената

Според информация на "Капитал" настоящата препродажба на "Булгартабак" чрез смяна в собствеността на директния и акционер BT Invest е предварително договорена сделка още около приватизацията на холдинга през 2011 г. Сегашната смяна на собствеността в купувача на държавното дружество не нарушава и приватизационния договор.

Предварителната договорка е била направена с цел VTB Capital да си осигури продажба на холдинга на конкретна цена в определен срок, а действителните "приватизатори" на "Булгартабак" да си го вземат пряко. Този определен срок е бил около две години, поради което за евентуална смяна в контрола на холдинга се заговори още през миналата есен. Сега явно се реализира договореното в миналото. Посредничеството на VTB Capital в приватизационната сделка явно е било нужно по две причини - първо, за да се отговори на високия критерий към финансов инвеститор и, второ, за да се осигури първо финансиране по покупката.

Няма официална информация по темата с цената, а от VTB отказаха коментар по искането за концентрация. BT Invest плати 100.1 млн. евро на държавата за 79.83% от "Булгартабак" в средата на октомври 2011 г.  В момента пазарната оценка на "Булгартабак холдинг" на Българската фондова борса е малко над 380 млн. евро, или делът на BT invest е под 300 млн. евро. Тези оценки обаче са на база неликвидна търговия и при нисък свободно търгуван дял, което може и да ги изкривява. Трябва да се отбележи и фактът, че миналата година "Булгартабак холдинг" разпредели рекорден дивидент, като BT Invest, т.е. VTB, получи 53 млн. лв. след данъци от него или една четвърт от това, което бе платено за приватизацията на холдинга.

Ако КЗК одобри продажбата на "Булгартабак", това ще е второто едро осребряване на VTB Capital на свое вложение в България. През ноември инвестиционната компания вече осребри част от вложението си в Българската телекомуникационна компания (БТК), която придоби година по-рано заедно с Цветан Василев. През есента VTB кешира само инвестицията си в дълга на БТК, която по информация на "Капитал" е била близо една трета от всички задължения на телекома. Това стана през ноември, когато БТК пласира 400 млн. евро корпоративни облигации плюс мостов заем, конвертируем в капитал от 150 млн. евро, с което рефинансира дълговете си. VTB обаче все още е акционер в БТК с 33% от капитала, но и там се очаква раздвижване тази година. Последното бе потвърдено и от Цветан Василев, който е основен акционер в телекома с 43%. През ноември той заяви, че през 2014 г. ще се търси инвеститор за БТК.

Освен това руската VTB, но през дружеството си VTB CGI Limited (UK), e акционер и в КТБ с 9.9% от капитала. Тя придоби дела в банката миналата пролет, но сделката бе съпътствана с пут и паралелна кол-опция със срок не по-късно от три години. Това означава, че продавачът на дела в КТБ (офшорното дружество DEWA International) ще си го върне обратно скоро, а VTB ще излезе и от това си вложение в България.  

Какво следва оттук нататък

Засега от "Булгартабак холдинг като публична компания не са уведомили инвестиционната общност за готвената смяна в контрола над дружеството. Липсва съобщение за това на Българската фондова борса, а ако сделката се реализира, би следвало да има и търгово предложение към останалите акционери в холдинга. От дирекцията за връзки с инвеститорите на "Булгартабак" не коментираха защо не е подадено съобщение до фондовата борса за предстоящата сделка. Обясниха единствено, че това са официални процедури и може да се провери как текат по законов ред, и ни посъветваха да се обърнем за подробности към VTB Capital.

Повече детайли по смяната на собствеността ще има най-рано след месец, когато стане видимо решението на КЗК.

Още от Капитал