"Газпром" купува още 11 бензиностанции

След сделката веригата ще има 35 обекта. Компанията вече гледа основно към придобиването на терени

Плановете са до края на 2014 г. веригата да има около 50 обекта.
Плановете са до края на 2014 г. веригата да има около 50 обекта.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Плановете са до края на 2014 г. веригата да има около 50 обекта.
Плановете са до края на 2014 г. веригата да има около 50 обекта.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Българското поделение на "Газпром нефт" "НИС Петрол" планира да купи още 11 бензиностанции в страната, става ясно от съобщение в Комисията за защита на конкуренцията за предстояща концентрация. Новите обекти сега са собственост на "ОМВ България", бургаската "Бултранс ойл" и пловдивската "Лайт комерс".

Източник от пазара обясни, че четири от бензиностанциите са "ОМВ България" - преди време имаше информация, че те ще бъдат закупени именно от руснаците. Една част от останалите в пакета ще станат собственост на компанията, а другата ще бъдат наети. Две от тях са работили на франчайзинг с други вериги на българския пазар.

С покупката на новите бензиностанции компанията ще разполага с 35 обекта и с 12 терена. Четири от парцелите се намират на магистрала "Тракия", а строителството на зелено се очаква да започне от тази година. Плановете са до края на 2014 г. веригата да има около 50 обекта. По неофициална информация компанията няма намерение да купува повече бензиностанции в скоро време, тъй като пазарът не предлага атрактивни места за продан, а ще продължи да се разширява посредством покупката на земя и строителство на обекти. 

Така "НИС Петрол" продължава разширението на веригата си на дребно в България, което макар да се случва с по-бавни темпове от първоначално планираното, все пак се развива методично и постоянно. В момента тече и брандиране на съществуващите обекти, като досега това се е случило с 23.

Стъпка по стъпка

Руската "Газпром нефт" навлезе в България и в региона през Сърбия, след като през 2009 г. "Газпром нефт" купи мажоритарния дял в държавната "Нафтена индустрия Сърбия" и инвестира в разширяването на производствения капацитет на рафинерията в Панчево. Изграждането на новата верига в България започна от есента на 2011 г. Компанията реши да се развива на малки стъпки вместо сделка с по-голям конкурент. Така българското дружество купи и нае редица бензиностанции, някои от които работеха преди това на принципа на франчайз с други вериги на пазара. Пример за това е сделката с малката пловдивска верига "Емко-М", която работеше с "Шел България". Освен готови обекти компанията пазаруваше и терени за ново строителство.

За да проправи път и към пазара на едро, миналата година тя закупи част от данъчния склад на "Газтрейд" в Костинброд, след като българската фирма реши да се концентрира предимно върху търговията с пропан-бутан. Това позволява на "НИС Петрол" да бъде по-самостоятелна при вноса от съседна Сърбия. Сега складът в Костинброд има капацитет за 16 хил. куб.м течни горива, но строителното разрешително позволява разширение до 80 хил. куб.м.

Директно от конкурентите

Покупката от "ОМВ България" е първото директно придобиване на активи, собственост на голям конкурент (т.е. обекти, които не са на франчайзинг). Причината "ОМВ България" да продава някои от обектите си е желанието на веригата да оптимизира мрежата си и да се освободи от по-слабите си бензиностанции. От компанията потвърдиха пред "Капитал" продажбата като част от оптимизацията на веригите на всички пазари, на които оперира, без да дадат детайли около сделката.

Според източници от пазара компанията е имала намерението да продаде 9 свои обекта, от които 6 от по-ниския бранд "Аванти" и 3 OMV. През миналата година стана ясно, че две от бензиностанциите "Аванти" са станали собственост на търговецът на едро "Сакса". Бензиностанциите ще носят името "Круиз" - марката, под която "Сакса" развива търговията на дребно. С новите два обекта общата бройка във веригата ще достигне 16. Трите бензиностанции OMV и още една "Аванти" сега ще станат собственост на "НИС Петрол", след като КЗК се произнесе.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България