Globul отчете повече абонати и по-малко приходи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Globul отчете повече абонати и по-малко приходи

Стайн Ерик Велан пое управлението на Globul след продажбата на компанията от гръцката ОТЕ, извършена през август 2013 г. срещу 717 млн. евро

Globul отчете повече абонати и по-малко приходи

Telenor подготвя цялостна подмяна на оборудването на втория по големина GSM оператор

Гергана Михайлова
8819 прочитания

Стайн Ерик Велан пое управлението на Globul след продажбата на компанията от гръцката ОТЕ, извършена през август 2013 г. срещу 717 млн. евро

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Норвежкият собственик на Globul - Telenor, отчете забавяне на спада на приходите и ръст на клиентите през последното тримесечие на миналата година. Отчетът идва половин година след смяната на собствеността и на фона на план за подготвяно технологично обновление на телекомуникационната мрежа в страната.

Повече клиенти

Според данните през последното тримесечие на миналата година вторият по големина GSM оператор в България е реализирал приходи в размер на 696 млн. норвежки крони, което се равнява на 162.6 млн. лв. "Общите приходи на Globul за тримесечието отбелязаха спад от 7% в сравнение със същия период на предишната година, като данните и за двата периода са преизчислени съгласно счетоводната политика на Telenor. Спадът се дължи най-вече на рязкото намаление на цените за терминиране, наложено от регулатора на 1 юли 2012 г. Без да се вземат предвид промените в цените за терминиране, приходите за тримесечието отбелязаха спад от 3.3%, който се дължи най-вече на извънредните приходи, регистрирани от компанията през последното тримесечие на 2012 г.", се казва в прессъобщение на българското дружество.

Данните показват още по-слаби продажбите на телефонни апарати, извършвани чрез търговската мрежа на компанията, но спадът от тях е бил компенсиран от притока на нови абонати. В края на декември базата от клиенти, които имат сключен договор с Globul, е с 5.5% по-широка спрямо година по-рано и достига до 2.7 млн. абонати. С 1.5% се е увеличил и броят на потребителите на предплатени услуги. Дружеството отчита спад на приходите в корпоративния сегмент, породен от изключително силната конкуренция и отбелязва, че негативният ефект е бил компенсиран от силните приходи в сегмента на частните потребители.

От Globul отчитат 42% ръст на приходите от услугите за пренос на данни в мрежата на Globul спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г. От дружеството считат, че проникването на мобилните услуги на пазара в България вече достига до 150%.

Отчетът не дава ясна представа за това каква е печалбата на Globul за 2013 г. Това ще се види от годишния отчет на регистрираното в България дружество, който следва да бъде публикуван в Търговския регистър. В прессъобщение на компанията се посочва, че в сравнение с четвъртото тримесечие на 2012 г. печалбата преди данъци, такси и амортизации на GSM се е свила с 11.8%, което се дължи основно на регулаторно намалените цени на едро.

От отчета на норвежкото дружество става ясно, че новият собственик на компанията от август до декември е начислявал значителни амортизации, свързани с обновяване на мрежата. Както "Капитал" писа, Telenor подготвя цялостна подмяна на оборудването на Globul и води преговори със ZTE, Huawei, Ericsson и NSN като доставчици на техника. Изборът на изпълнител трябва да бъде направен още през този месец. Все още норвежката компания не назовава размера на сумата, която се подготвя да инвестира в технологичната модернизация на GSM оператора, но се очаква, че тя ще възлезе на 300 млн. евро. Според плановете подмяната на мрежата (network swap) трябва да бъде извършена в рамките на 2014 г. Инвестицията е една от значителните в бизнес плана на Telenor за тази година и в отчета е спомената редом до покупката на сателита "Тор".

Големи надежди се възлагат на Азия

За норвежкия собственик на Globul 2013 г. завършва с минимален растеж на приходите от 1% до 104 млрд. крони. Негативно върху резултатите на дружество е повлияла динамиката в курса на кроната. Telenor е спечелил 17 млн. нови клиенти през миналата година, като от тях 5 млн. са приобщени през последното тримесечие. Общо броят на абонатите на мобилни услуги в групата достига до 166 млн. Растежът се дължи основно на Индия, Пакистан и Бангладеш. От отчета се вижда, че 45% от приходите на групата идват от азиатските пазари, а приносът на Европа и Норвегия е с по 24%. Заради перспективите за по-голям и бърз растеж през настоящата година Telenor смята да се фокусира в дейността си основно върху азиатските пазари. Фокусът на внимание ще бъде насочен към Мианмар, където компанията получи лиценз като телекомуникационен оператор. Със своето 60-милионно население, сред което проникването на мобилни услуги е едва 50%, на страната се гледа с големи очаквания.

Норвежкият собственик на Globul - Telenor, отчете забавяне на спада на приходите и ръст на клиентите през последното тримесечие на миналата година. Отчетът идва половин година след смяната на собствеността и на фона на план за подготвяно технологично обновление на телекомуникационната мрежа в страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  към тази Коледа вече може да очакваме съвсем нова търговска политика на оператора, да видим дали ще има позитивни новини за клиентите.

 • 3
  sunbg avatar :-|
  sunbg



  За съжаление само тези 50% са платежоспособни, останалите едва ли ще могат безумно високите все още цени в България

 • 4
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  Ръста на нови "абонати" е предимно в дата-картите за касови апарати, умни електромери и т.н устройства където Глобул предлага с около 30% по-ниска цена от конкурентните устройства. Спада на продажбите е вероятно да се дължи и на загубата на Apple като доставчик след провалените преговори в края на 2013г. Тогава Глобул изчистиха последните IPhone от мрежата си и затвориха сергията. Това за подмяната на мрежата го слушаме вече от 12 месеца и все в бъдеще време.

 • 5
  whocares avatar :-|
  who cares

  ... търговската политика на глобул е, меко казано, доста странна. Ако влезеш в техен магазин, и искаш да си купиш само апарат, мисията е направо невъзможна. Отделен въпрос е, че един и същ апарат, нов, в глобул е с около 50 % ПО-СКЪП (от компютърните магазини, например), независимо от елементарните врътки с вноски, обявени цени, или идиотски съшити планове. Отделно, търговията с лични данни и номера, е доста тъпичка. А плащането на сметка - на "терен", се превръща в безкрайно обясняване с момиченца и момченца, че времето ти е скъпо и единственото, което искаш е да си платиш сметката, а не да те облъчват със "супер, дупер, мега, хипер" изгодни (за кого?) "безплатни оферти"...

 • 6
  uid28575369 avatar :-(
  Ивайло Московски

  Честито, 300 Милиона вложени в мащабно разширяване на употребата на Мобилни у-ва ще имат пагубни дългосрочни ефекти върху хората:
  Изследвани биологични ефектти от продължително излагане на микровълнови полета(800-2700Мхц) генерирани от GSM,WiFi и др. комуникационни у-ва:
  световъртеж, повишена уморяемост, раздразнителност, сърцебиене, обща слабост, нарушения на съня и менструалния цикъл, снижен полов потенцил,стерилитет, болки в сърдечната област, главоболие, загуба на памет и концентрация, внезапна умора, катаракт на очите, сърдечносъдови заболявания, нарушена нервна система, увреждания на плода, вродени дефекти, спонтанен аборт, нарушенo кръвно налягане, нервност, болки в крайниците, болки в ставите, храносмилателни проблеми, по-малка концентрация, раздразнителност, болки в гърдите, затруднено дишане, храносмилане, биохимични и хистологични промени в черния дроб, сърцето, бъбреците и мозъчната тъкан, левкемия, детската левкемия, меланом на кожата, мозъчен тумор и рак.

  Който не вярва - В Швеция свърх чуствителността към високочестотни електромагнитни полета(микровълни създавани от GSM,WiFi) е призната за реално заболяване и хората страдащи от това се пенсионират по Инвалидност....

  https://www.youtube.com/watch?v=CKekrESXssM

  Но Разбира се България е на светлинни години от Швеция.........

 • 7
  chevyvolt avatar :-|
  chevyvolt

  Преместват се от КТБ - БТК - Виваком, както направих аз :)

 • 8
  plf avatar :-|
  plf

  Пак не съм в час - кой е първи, кой втори и кой трети телеком?

 • 9
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS

  До коментар [#8] от "plf":

  Е как кой е първи - БТК-то!!!!

 • 10
  equalizer avatar :-|
  equalizer

  [quote#8:"plf"]Пак не съм в час - кой е първи, кой втори и кой тре[/quote]
  Зависи кои показатели гледаш:

  - ако е на база общи приходи подреждането е: БТК, Мтел, Глобул
  - ако е за мобилен оператор на база абонати и приходи: Мтел, Глобул, БТК
  - БТК е лидер при стационарните телефони и кабелния интернет.

  Те тва е :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.