Първа българска звезда в "Евростарс"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Първа българска звезда в "Евростарс"

Компанията прави четири вида прибори, на едните от които е единственият производител в света

Първа българска звезда в "Евростарс"

Ботевградската "АМГ технолоджи" ще участва в международен високотехнологичен проект с европейско финансиране

7779 прочитания

Компанията прави четири вида прибори, на едните от които е единственият производител в света

© АМГ технолоджи


230

млн. евро е общата стойност на проекта.

 

8

души работят във фирмата - четирима висшисти и четирима техници.

За първи път българска компания ще участва в разработката на високотехнологичен международен проект, финансиран по програма "Евростарс". Това е благоевградското микропредприятие "АМГ технолоджи", което работи в областта на нанотехнологиите. Споразумението за финансиране на българското участие беше подписано в четвъртък от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), която координира програмата у нас, и компанията. Инвестицията на "АМГ технолоджи" в разработката се оценява на 651.5 хил. лв., от които 492.7 хил. лв. ще бъдат възстановени като субсидия.

Високо в класацията

Проектът е класиран на 15-о място от общо 510 предложения, постъпили в рамките на 10-ата конкурсна сесия на програма "Евростарс". Това на практика го постава в топ 3-те процента на подадените проекти. Той ще бъде изпълнен в партньорство с две малки и средни предприятия от Австрия и Лабораторията за бионанотехнологични инструменти на Федералната политехника на Лозана, Швейцария. Общата му стойност е над 2.3 млн. евро и трябва да приключи за три години. По думите на управителя на "АМГ технолоджи" Владимир Ставров обаче българското участие е много по-голямо, отколкото предполага инвестицията. "Тя по никакъв начин не отговаря на усилията, които ще положим, и на техническия принос, който имаме към проекта", уточни той. Според него българското участие е ключово, тъй като без приборите на фирмата проектът не може да се изпълни. "Приносът на партньорите обаче също е огромен", добави той.

Три в едно

Проектът е наречен TRIPLE-S Microscope и цели да обедини за пръв път в един инструмент три от най-мощните съществуващи микроскопи (комбиниран сканиращ електронен, сканиращ йонен и бърз сканиращ атомно-силов микроскоп) и да създаде микроскопска апаратура, която притежава изцяло нови възможности. По думите на Ставров това е изключително амбициозен проект, тъй като за първи път в света ще може да се прави нанотомография. "Изследвания на наноразмерни обекти се правят и в момента, но все още никой не може да направи например хиляда среза на даден обект, да види какво има в дълбочина и как да се възстанови структурата на наноразмерно, дори атомно ниво", обясни той идеята на проекта. По думите му това, което ще бъде направено, е много подобно на томографията, която се използва в медицината, само че в миниатюрен вариант.

Финансиране

Субсидията за проекта ще бъде изплатена след приключването му, уточниха от ИАНМСП. Дотогава компанията ще разчита на собствени оборотни средства, но по всяка вероятност ще има нужда и от привлечени средства. Според Ставров този проект изисква много по-сериозна мобилизация, отколкото другите проекти на компанията досега, и е свързан с много предизвикателства. "Най-вероятно ще се наложи да потърсим кредит за финансиране на дейността, тъй като голяма част от вниманието ни ще бъде насочено към изпълнението на проекта", обясни той.

Средствата за националното финансиране на проекта се осигуряват от бюджета на ИАНМСП, който за тази година е в размер на 10 млн. лв. До 25% от предоставената субсидия ще бъде възстановена от Европейската комисия.

 

Какво е "Евростарс"

"Евростарс" е съвместна програма на инициативата "Еврика" и Европейската комисия по линия на Седма рамкова програма. В България програмата се координира от ИАНМСП. Целта й е да осигури финансиране за пазарно ориентирани научни изследвания и експериментално развитие с активното участие на малки и средни предприятия, осъществяващи научно-развойна дейност. Изискването е в проекта да участват най-малко две организации от различни страни членки. Програмата се управлява от секретариата на "Еврика", който обявява процедура за непрекъснато набиране на проекти с една или две крайни дати на година. Предложенията се оценяват от технически експерти и независима експертна комисия към "Еврика" и се одобряват от т.нар. Група на високо равнище. Част от бюджета на програмата се отпуска от ЕК, а останалите средства са от националните бюджети. България се присъедини към "Евростарс" през 2011 г.

 

Историята на микропредприятието

Петнадесет години ни бяха необходими, за да стигнем дотук. Това коментира управителят на "АМГ технолоджи" Владимир Ставров при подписването на споразумението за финансиране по програма "Евростарс". Екипът на компанията, който се състои от едва осем души, бивши служители на "Микроелектроника" (четирима висшисти и четирима по думите на Ставров изключително способни и креативни техници), разработва високотехнологични прибори от 1998 г. "Чак на 13-ата година обаче излязохме на нула", разказа той за "Капитал Daily".

Каквото другите не могат

Дейността на компанията е силно специфична, което сериозно ограничава пазара и затова продажбите й са единствено навън. "Ние не произвеждаме масов продукт, това е работа за Китай. Искаме да правим неща, които другите не могат", казва той. Затова компанията работи единствено по поръчка на клиенти, които имат някаква специфична нужда (т.нар. contract manufacturing). В България сензор на фирмата е включен в разработения наскоро от БАН робот за изкуствено оплождане или третиране на клетки.

Най-общо казано, фирмата се занимава с производство на микроелектромеханични системи (МЕМС), които през последните години преживяват бум в световен мащаб и намират приложение в практически всички сфери на живота. Компанията прави четири вида прибори - микронагревателни елементи, сензори за атомно-силова микроскопия, микроконзолни сензори и т.нар. прибори със странично действие, на които всъщност е единственият производител в света. "Някои от нещата, които правим, са обявявани за невъзможни и малко са хората, които наистина могат да ги разберат и оценят", каза Ставров.

Проекти и награди

Въпреки това досега предприятието има немалко награди и проекти, спечелили финансиране на местна и европейска почва. Наскоро "АМГ технолоджи" беше отличена като устойчиво иновативно предприятие от фондация "Приложни изследвания и комуникации". Според Ставров това е било късмет, тъй като експертът, който ги е оценявал, "разбираше от същността на нещата". Малко фирми обаче могат да се похвалят и с поредица от успешни проекти, финансирани от Националния иновационен фонд. В рамките на петата сесия компанията приключи първата фаза от проект за разработване на специални микронагреватели, които могат да изстиват много бързо (с 5000 градуса в секунда). В процес на изпълнение са други два проекта, които се финансират от шестата сесия на фонда (за разработка на наноламинатни проводящи структури и за високотехнологични измерители на сила/преместване). Компанията е участвала и в няколко международни проекта по Седма рамкова програма, където оценката се прави в Брюксел.

230

млн. евро е общата стойност на проекта.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  the_incumbent avatar :-?
  The Incumbent

  Уау, истински нишово производство! Поздравления за компанията.

  От време на време се показват такива хубави истории и се чудя не може ли да се направи един списък, предполагам не повече от 50 фирми са, които правят истински иновации в стратаната! След това държавата може да отдели малко от милионите за младежка безработица и да плати на тези фирми, за да направят те стажантски програми, които да поемат най-добрите кандидати от ВУЗОВЕТЕ...

 • 2
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Шапка им свалям.
  Успех,

 • 3
  miu36311096 avatar :-|
  miu36311096

  Браво това е добра новина.Едно голямо браво!!!

 • 4
  lxm28317481 avatar :-|
  Някой просто

  "Капитал", последно, 2,3 или 230 милиона евро е стойността на проекта?

 • 5
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Готино. Успех!

  По цял ден чета за кутевчета, троловете на Йотова и тъпотиите на Цв^2 и Онова нещо а.к.а. Свин и разни други отпадъци на БГ етнос, като контролиращия ритейл сектора бадем ... Та на този фон подобни новини внасят капчица нормалност.

  И да отбележа - очевидно фирмата не ползва държавен офис в онази глупост наречена Тех Парк. Технологии се развиват с пари и глави, а не с безумни строежи на 4-ти километър. Ма на чугуните и бетоните толкова им разбират надраменните костни образувания :-)

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  8 души работят във фирмата - четирима висшисти и четирима техници.

  Повод за сериозен размисъл. Още едно доказателство на теорията ми че 99% от нещата в този свят се правят от 0,1% от хората, далеч дори от предположението на Парето. Явно Господ никак не е фен на Гаус и прословутата му "камбанка". Лоши новини за егалитаристите :-)

 • 7
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  До коментар [#6] от "misho73":

  Ако Гаус го нарисуваш като перцентили, всичко си идва на мястото :)

 • 8
  v.v.v avatar :-|
  SELECT * FROM DUAL;

  [quote#6:"misho73"] Още едно доказателство на теорията ми че 99% от нещата в този свят се правят от 0,1% от хората,[/quote]

  Винаги е било така и винаги ще е така, но и няма лошо да е така. Тази статия обаче ми напомни и друго, което често повтарям на всеки който казва - "ама ние нищо не произвеждаме, нищо не създаваме, нищо не можем, всичко внасяме..." и т.н. Това не е вярно! Имах възможност да пообиколя България и нейните производства преди няколко години покрай тогавашната ми работа и останах много приятно изненадан какви неща се творят у нас, НО уви остават невидими за обществеността, всичко отива за износ! Съвсем бегъл щрих за пример - голям процент от турбините за скандинавските вецове са български, видях го със собствените си очи на "стената на славата" показваща реализираните проекти на тази българска фирма (в производствените и халета имаше и заготовки за ветрогенератори, които после ще носят някой бранд като Vestas примерно), които общо взето бяха на всики континенти. И те така... :)

 • 9
  mitaka_59 avatar :-|
  mitaka_59

  Това е благоевградското микропредприятие "АМГ технолоджи", което работи в областта на нанотехнологиите.

  Последно ! Ботевградско или Благоевградско ? Аз знам, че е ботевградско - оправете си текста !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.