Александър Палешутски: Проблемът с доставките на дървесина се задълбочи

След като спряхме дейността си заради липса на суровина не успяхме да подпишем дългосрочен договор с IKEA, казва изпълнителния директор на мебелната компания "Средна гора" пред "Капитал Daily"

Плановете на "Средна гора" са до половината от приходите им да идват от клиенти извън поръчките на шведската верига ИКЕА (IKEA)
Плановете на "Средна гора" са до половината от приходите им да идват от клиенти извън поръчките на шведската верига ИКЕА (IKEA)    ©  Цветелина Белутова
Плановете на "Средна гора" са до половината от приходите им да идват от клиенти извън поръчките на шведската верига ИКЕА (IKEA)
Плановете на "Средна гора" са до половината от приходите им да идват от клиенти извън поръчките на шведската верига ИКЕА (IKEA)    ©  Цветелина Белутова
Започваме износ на плотове за Южна Корея.
След спирането на дейността ни заради липса на суровина така и не успяхме да подпишем дългосрочен договор с ИКЕА.
Планираме до 40-50% от приходите ни да идват от клиенти извън шведската верига.

Александър Палешутски е изпълнителен директор на мебелната компания "Средна гора" от април 1985 г. и е основен акционер след приватизацията през 1998 г. Компанията е сред основните производители на столове за шведската мебелна верига ИКЕА. Сътрудничеството датира още от 70–те години – през 1979 г. е изнесена първата пратка градински мебели за шведската верига. Отскоро "Средна гора" произвежда по-малко столове от иглолистна дървесина за сметка на буковата. Какви са причините за промяната и плановете за развитие на компанията разговаряме с г-н Палешутски. Той е завършил Лесотехническия университет в София в специалността "Механична технология на дървесината".

Какви са последните инвестиции, които направихте в производството?

- Първият проект беше по европейски програми и за модернизация на производствения процес. Внедрихме го през 2011 г., за което получихме финансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност" за технологична модернизация в големи предприятия. Ние спадаме към тях, защото персоналът ни е над 250 души, по-точно около 550 човека работят в "Средна гора". С този проект модернизирахме основното ни тогава производство на столове за ИКЕА. Освен това създадохме още една производствена група, в която да произвеждаме изделия за норвежката компания "Стокке". Те много настояваха производството за тях да бъде отделно от това на ИКЕА.

Вторият ни проект беше по същата европейска програма, но за зелена индустрия. Проектът ни беше за 100% използване на отпадъците. И дотогава около 30% от тях се употребяваха в производството. С втория проект осигурихме още една инсталация за пелети. Пелетите станаха хит и в България, а от години се използват широко в Западна Европа. Важна част от инвестицията беше скенер, който чете недостатъците и оптимизира разкрояването на дървесината. Така че от есента на миналата година единственият скенер за дървесина на Балканите се намира в "Средна гора". Преди няколко дни получихме субсидията по втория проект.

Освен ИКЕА и "Стокке" кои са другите ви клиенти?

- С оборудването по втория проект вече имаме възможност да произвеждаме много голямо количество плотове, това са мебелни плочи от отпадъчни парчета. В миналите години правихме символичен износ за Турция, но с много ниски цени. Сега хубавото е, че първият контейнер с плотове, който изпратихме за Южна Корея в края на ноември, пристигна през януари и вече имаме поръчка за 10 контейнера. Това е солидна поръчка при едни добри цени. С тази продукция ще изнасяме за азиатската държава засега само плотове.

Точно преди две години си бяхме говорили за спънките с набавянето на дървесина и търговете за тях. Решен ли е вече проблемът?

- Проблемът не е решен, даже се задълбочи тези години. До миналата година работехме основно с борова дървесина и когато внедрихме първия проект, вече имахме капацитет за производство на 600 до 800 хил. стола годишно. Тогава заедно с ИКЕА започнахме проект за производство на 1 млн. стола, което означава по 4 хил. на ден. Преди това върховите ни постижения бяха 2500. Става въпрос за артикули само за ИКЕА, без да броим тези за норвежката фирма, за която в момента правим около 600 стола на ден. За проекта с ИКЕА не бяха необходими големи инвестиции, защото вече завършихме разширението и модернизацията по ОП "Конкурентоспособност". Но тогава тези наши политици обсебиха горите.

За пръв път преди две години прекъснахме дейността си – не заради лошата зима, а заради това, че целият дървен материал още от есента беше предназначен за някакви измислени фирми, които нямаха почти нищо общо с дървообработващата и мебелната промишленост и почти всички трябваше да купуваме от тях. Е, не на същата цена, на която те са го получили, а на по-висока. Дървеният материал първо го пуснаха на борсата с тези измислени фирми, а после правеха пакети за тях. По това време искахме от ИКЕА дългосрочен договор, за да имаме реализация на тези 1 млн. стола. ИКЕА искаше дългосрочна гаранция от нас, че сме обезпечени със суровина. Нямаше как да им предложа дългосрочен договор в онези години. Още нямаме такъв. ИКЕА решиха да преоборудват един от техните заводи, те имат около 15 в Полша, от производство на корпусни мебели за такова на столове. И от миналата година този завод започна да произвежда основните столове от бор, които дотогава бяха нашият водещ асортимент. А ние започнахме да правим столове от бук пак за ИКЕА.

Какво загубиха "Средна гора" и България от провала на този проект?

- Преди всичко много работни места. Един куб.м иглолистни дъски, изнесени в Турция, носи приходи максимум 250 лв. А при един куб.м от същите дъски, вложени в производството на столове, приходите са между 1000-1200 лв. Проектът предвиждаше в "Средна гора" да бъдат разкрити нови 120 работни места, а по веригата на доставчиците  - още 200-250. След провала на този проект ние успяхме да запазим числеността на персонала, но това не стана при нашите доставчици – те бяха принудени да ограничат производствената си дейност.

Защо ИКЕА беше принудена да изнесе този асортимент в Полша?

- Полското производство от доста години гарантира и обезпечава собствените си предприятия със суровина и затова в последно време Полша стана водеща страна, лидер в мебелното производство. Много ми хареса изказването на нашия премиер Пламен Орешарски на последната среща с бизнеса в Стара Загора. Според него правителството трябва да подпомага средните и малките предприятия само в отрасли туризъм, услуги и търговия, но в индустрията трябва да се развиват големите предприятия, които във всички случаи ще "дърпат" средните и малките предприятия. Много добро и правилно виждане на премиера, но не така мислят депутатите. С последните промени в Закона за горите се премахва всякаква възможност за дългосрочни договори на дървообработващите и мебелни предприятия. Това във всички случаи ще възпрепятства развитието на водещите фирми в отрасъла, които са направили сериозни инвестиции през последните години.

Има ли достатъчно букова дървесина в България?

- В момента в България има бук и букови детайли. Макар че това беше моментно и преди години. И като запаси, и като ресурс е много по-малко от бора. Но преди години големите количества бор така или иначе отиваха в Турция, сега търсенето оттам силно намаля, защото не им е изгодно. През последните две години турската лира девалвира с 15-20%, а през последните два месеца - с още поне 15%. Така цената на дъските вече не им излиза изгодна, защото реализацията на продуктите им е на вътрешен пазар, те не правят реекспорт. Ако тази тенденция в Турция продължи, борът може и така да си стои, защото ние вече не сме голям потребител. От 1800 куб.м борова дървесина на месец сега ни трябват около 500-600 кубика. Това е само за столовете на ИКЕА, чиито поръчки са 100% сигурни. А защо има бук, защото няма потребление, другите големи мебелни производители ги ликвидираха.

Освен за ИКЕА, "Стокке" и Южна Корея за други държави изнасяте ли?

- Имаме едни маси за Германия, символични. Износът за ИКЕА през 2013 г. ни е донесъл над 20 млн. лв., а от договора със "Стокке" - 5.5 млн. лв. Нашата политика е да търсим пазари извън ИКЕА, като до 40-50% от оборота ни да идва от тях. През 2012 г. оборотът ни беше почти 24 млн. лв., а през миналата година към тях се добавиха 2.5 млн. лв. ръст в продажбите, преди всичко по договора със "Стокке". Това прави ръст точно от 10%. Но и в ИКЕА трябва да поддържаме ръст на производството. Ако не го правим, шансовете да останем партньор са почти нулеви, защото ИКЕА залага на експанзия. Политиката на шведската компания не предвижда нови доставчици, даже се опитват да намалят броя им, защото така свиват и разходите си. Така че ние трябва да вървим в синхрон с техните обеми.

Какви са плановете за тази година?

- В "Стокке" нещата са ясни почти за цялата календарна година. Оборотът ни по техни поръчки през тази година ще бъде поне 7 млн. лв. Такива са и техните минимални прогнози. Доскоро компанията беше фамилна, но вече ги купи корейски инвеститор. Те нямат собствени магазини, а продават в молове и т.н. Поръчките на ИКЕА до края на август са уточнени и при тях се запазват нивата от предишната финансова година (приключваща на 31 август). През 2014 г. не предвиждаме кой знае какви инвестиции, защото нямаме и нужда. Трябва да натоварим новите мощности от последните два проекта максимално. Сигурно ще назначим десетина души заради корейската поръчка, така че да произвеждаме минимум по 10 кубика плотове на ден.

Още за дейността на "Средна гора" и бизнеса в Стара Загора четете в специалното издание на "Капитал Daily" на 27 февруари