"Мега мол Русе" може да тръгне към несъстоятелност

В момента е назначен временен синдик в дружеството като предварителна обезпечителна мярка

русе е един от градовете с най-много обявени планове за строителство на търговски центрове - пет
русе е един от градовете с най-много обявени планове за строителство на търговски центрове - пет    ©  Строителство Градът
русе е един от градовете с най-много обявени планове за строителство на търговски центрове - пет
русе е един от градовете с най-много обявени планове за строителство на търговски центрове - пет    ©  Строителство Градът
Съдът е отхвърлил исканията на банката синдикът да поеме управлението на имуществото.

"Мега мол Русе" е възможно да тръгне по пътя на процедурата по несъстоятелност. В момента лондонският клон на банка "Пиреос" е внесъл иск за започване на такова производство в Русенския окръжен съд. В края на януари в дружеството е назначен предварително временен синдик. Според последния публикуван отчет на "Мега мол Русе" АД към 2011 г. дружеството има кредит за над 41 млн. лв.

Предварителни мерки

От информация в Търговския регистър се вижда, че лондонският клон на банка "Пиреос" е внесъл в Русенския окръжен съд искова молба за стартиране на процедура по несъстоятелност на един от първите молове в града - "Мега мол Русе", който отвори врати в края на 2010 г. Причината са вземания по договори за кредит и за цесия. Банката настоява още за предварителни обезпечителни мерки, включително влизане на синдик в дружеството. В края на януари съдът излиза с определение по казуса, в което се казва, че са представени писмени доказателства, които доказват вземанията, както и че в съда се назначава предварително временен синдик, който ще трябва да надзирава дейността на мола и ще дава предварително съгласие за сключване на нови сделки.

Съдът е отхвърлил исканията на банката синдикът да поеме управлението на имуществото с мотив, че става въпрос за сериозно ограничение на дейността на "Мега мол" и вредите за него ще бъдат значителни, ако се окаже, че искането за стартиране на процедура по несъстоятелност е неоснователно. Решението може да бъде обжалвано и от двете страни на по-висока инстанция.

Пред русенския вестник "Утро" представителят на "Мега мол" Николай Дудев съобщава, че се водят преговори за прекратяване на процедурите срещу търговския център, тъй като активите му надхвърляли задълженията. До редакционното приключване представител на банката не беше открит за коментар.

Офшорна собственост

През миналата година в процедура по несъстоятелност влезе и един от големите молове във Варна - "Варна Тауърс", заради задължения по кредит и към доставчици.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще