Нови милиарди за малките и средните компании

Българските фирми вече могат да кандидатстват директно в Брюксел за финансиране на иновационни проекти

Малки и средни български компании ще могат да кандидатстват за финансиране на иновации директно от Брюксел. Това ще стане по най-новата европейска програма - "Хоризонт 2020", която е с бюджет 79 млрд. евро за 2014-2020. Програмата няма отделен бюджет за всяка страна членка. Парите се разпределят на конкурсен принцип в конкуренция между всички членки на Европейския съюз (ЕС) и асоциирани държави, сред които е и Турция например.

Освен предприятия могат да кандидатстват научноизследователски институти, университети, иновативни организации. Ще се финансират дейности във всички сектори на икономиката (виж карето). Първото набиране на проекти започна през декември миналата година. Досега правилата за кандидатстване изискваха минимум три юридически лица в консорциум от три държави, членки на ЕС, или асоциирани. В новата програма ограничението няма да важи за малките и средните предприятия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Много добра идея за кандидатстване по електронен път на сайта на програмата. Така ще се избегнат проблемите с "големия" административен капацитет и "светкавична" работа на българските държавни служители.

  Пожелавам успех на всички които кандидатстват за финансиране по "Хоризонт 2020".

 • 2
  jorosrabskia avatar :-P
  jorosrabskia

  Опаа, ами сега, как фирмите от обкръжението ще се се оправят сами?

 • 3
  rostral avatar :-|
  rostral

  Трябва и по другите програми да се премести кандидатстването в Брюксел, да ги видим тогава нашите бюрократи :)

 • 4
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  Това е много хубава новина и наистина заобикалянето на тромавата администрация ще ускори и улесни процеса. Да не говорим че няма да има нужда да се дават подкупи на някой алчен служител.

  Проблема е обаче че има много българи които все още чакат държавата да им осигури всичко. Благодарение на 50-60 години червено владичество те са загубили всякакво чувство за самостоятелност. Много от тях надали ще имат смелоста, ( както и умствения потенциал ) за да искат и могат да разработят собствен бизнес план с който да се издържат.

  Дано тези програми да дадат достатъчен стимул на хората за да се пробват, вместо да си седят и да чакат Станишев да им открие 250 000 места във Химко Враца и т.н.

 • 5
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Приятно е да прочетеш, че се дава възможност на хората с идеи и потенциял за реализация да не клечат пред нашите чиновници, а имат директен ход. Дано административния капацитет на ЕК не го закъса, но при всяко положение новината е хубава.
  Да не говорим, че тази програма дава поредния отговор на въпроса, "За какво ни беше влизането в Европа",.
  Но така е, има си любители на твърдата путиновска ръчица, дето дава ли или взема не е ясно, но за сметка на това изисква да го гледаш внимателно в очите, сакън да не го разсърдиш.
  Въпроса е и ние, дето не сме от тях, да се поразмърдаме и да защитим мястото на страната между нормалните и подредени европейски държави, а не да оставяме в ръцете на националисти ка Волен, на социалисти с претенция за демократичност като троянския кон Станишев и видни либерали като Местан, да ни люшкат и теглят към любимата им евразия.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Малка фирма.. повечето фирми в България са микро-фирми. Т.е. няма да имат достъп до тия пари.

 • 7
  ace avatar :-|
  ace

  Никой не си е направил бизнеса с подаяния от чиновници, добре запомнете това, социалистически папагали.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Доста добра новина, особено в частта 50 хил. евро без усложнения за началното проучване. На сайта има и онлайн калкулатор за финансовата стабилност на кандидатите - доста хитър филтър срещу фирми-еднодневки, неплащачки и укриватели на данъци.

  С любопитство ще следя статистиката за това, колко български фирми са кандидатствали. Ъгълът на разминаване в посоките на търсене на добавената стойност е доста голям. Виждате - формуляри ще се попълват, сигурно и чужди езици трябва да се знаят, иска се и печалбите да си извадил на светло преди това...Друго е да вземеш някой завод за 1 лев, да сметнеш разхода "циганодни" за нарязването му на скрап, да ги пуснеш с флексовете и газовите горелки, а каквото си събрал на купчинки към 16,30 часа, да го закараш на кантара в Надин в 17 ч. и да си вземеш парите до стотинка. Просто, бързо, ликвидно и безрисково!

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  А, да не забравя и другия източник на доходи на този сектор: "ъ дръпнеш ДДС-то"

 • 10
  easy63 avatar :-|
  Storm Rider

  Що се отнася до България, всички финансирани от ЕС проекти трябва да се разглеждат и одобряват в Брюксел. Иначе, благодарение на нашата висококвалифицирана и честна администрация, се получава така, че европейски пари текат в бездънните джобове на мафията.
  Пресен пример от преди няколко дни с договора за т.нар Северна тангента: търгът беше спечелен от италианска фирма преди година, но правителството "работещо за хората" го отмени, за да даде договора на фирма от обръчите на Пеевски и Ц.Василев. Имаше опасност италианците да построят някакъв си път, вместо да свият парите. Какви будали!! Не можем да го допуснем!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал