С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
10 21 фев 2014, 15:16, 17845 прочитания

Войната за останките от "Петрол холдинг"

След като изгуби дистрибутора си на горива, някогашният корпоративен мастодонт се бори да запази другите си ключови активи

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Спирка по пътя за Ловеч

Лагерът на бившия съсобственик в "Петрол" Денис Ершов опитва да блокира овладяването й от Гриша Ганчев

26 сеп 2014

"Петрол" и "Лукойл" отново се обичат

Гриша Ганчев оглави управителния съвет на дистрибутора на горива

5 юни 2014

Уникредит Булбанк продава ВЕЦ "Жребчево" за 13 млн. лв.

"Петрол холдинг" е пред риска да изгуби пореден ценен актив

15 май 2014

Стратегическа жертва

В опит да влезе във владение на "Петрол холдинг" и да опази активите му Денис Ершов го поведе към несъстоятелност

21 мар 2014

Бизнесът на "Петрол" се е свил

Приходите на дистрибутора на горива са намалели, загубата също

5 мар 2014

Цветан Василев пое пълен контрол над "Петрол"

Дружества, свързани с банкера, са купили дела на "Нафтекс петрол", с което той вече владее над 90% в публичната компания

20 яну 2014

С "Петрол" на шията

Свързаният с КТБ нов собственик има няколко варианта за бъдещето на компанията, но никой не изглежда лесен

14 дек 2013

Свързано с КТБ дружество взе контрола в "Петрол"

Наскоро учреденото "Алфа кепитъл" е купувачът на 47.5% от акциите на дистрибутора, притежавани преди това от "Петрол ходлинг"

9 дек 2013

#КойВзеПетрол

Лагерът на Денис Ершов е на път да спечели войната за "Петрол холдинг", но да изгуби битката за най-ценния му актив

6 дек 2013

КТБ е продължила да финансира "Петрол"

Банката е отпуснала още 15 млн. долара заем на компанията, с което тя дължи вече над 100 млн. долара на нея и ЦКБ

3 дек 2013

Завръщането на шахматния офицер

Новите рокади в "Петрол холдинг" и повторната поява на Кирсан Илюмжинов показат разметване на позициите, но не и развръзка

22 ное 2013

Тежката война на фракциите в "Петрол"

Спорът между Митко Събев и Денис Ершов тласка компанията към основния кредитор Корпоративна търговска банка

1 фев 2013

Петролно изгаряне

Кирсан Илюмжинов твърди, че акциите му в "Петрол холдинг" са откраднати със съдействието на ръководството на холдинга. Търси подкрепата на главния прокурор

28 яну 2013

"Петрол" в две полудействия

Докато акционерната война в компанията не стихва, кредиторите си заграждат най-хубавите й активи

16 яну 2013

"Петрол" заложи бензиностанциите си в ЦКБ и КТБ до поискване

Дистрибуторът на горива използва като обезпечение дъщерното дружество "Елит Петрол" срещу кредит за 86 млн. долара, който е без срок

20 дек 2011
Астрономите нямат точна дефиниция какво представлява смъртта на една галактика. За някои това е, когато спрат да се раждат звезди, за други - когато им свърши горивото или пък когато бъде погълната от по-голяма галактика. Случващото се с корпоративната галатика "Петрол холдинг" свидетелства, че се случват и трите. Но най-вече последното.

За тези, които не са проследили точещата се четири години акционерна битка в холдинга, накратко тя звучи така: многократни опити многомилионните активи на холдинга да отидат финално под контрола или на единия лагер - акционерът Митко Събев с 47.5% (впоследствие подкрепен от кредитора Корпоративна търговска банка), или на другия - акционерите Денис Ершов и Александър Мелник общо с 52.5% (впоследствие подкрепен от бившия президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов). През четирите години Събев имаше на своя страна мениджмънта и блокираща квота, получена в резултат на общо събрание, чиято валидност се оспорва от Ершов.


Драматичният обрат настъпи на 13 ноември 2013 г., когато Ершов взе превес над управлението на холдинга. Но  броени седмици по-късно той изгуби най-ярката си звезда  - дистрибутора на горива "Петрол", който беше продаден от частен съдебен изпълнител на компании близки до мажорирания собственик на КТБ Цветан Василев. С това обаче не се свършва и сега ден след ден има опити компания по компания и актив по актив холдингът да бъде изпразнен от съдържание под погледа на настоящето му ръководство начело с Ершов.

Първият голям взрив

Макар да е рано да казваме, че галактиката "Петрол холдинг" се разпада, определено е явно, че тя губи съдържанието си, такова каквото го е трупала последните 15 години. Механизмът за това е един - през обезпеченията на задъленията на холдинга или на дъщерните му дружества. А такива има навсякъде. Акциите на "Петрол холдинг" в "Петрол" например бяха продадени в изпълнение на запор върху тях, заради необслужвани задължения. Кредиторът, пристъпил към самото изпълнение, не стана публично ясен. Първоначално е бил "Уникредит лизинг" и запорът първо е бил в негова полза, след това обаче по информация на "Капитал" вземането е прехвърлено и новият кредитор е решил да си го осребри, като продаде запорираните акции.Така една студена декемврийска сутрин основен акционер на "Петрол" срещу доста занижена на фона на борсовите котировки цена стана новорегистрираното и свързано с групата на КТБ дружество "Алфа кепитъл". До края на януари дружества около КТБ вече контролират над 90% от капитала на дистрибутора на горива. По тази линия те имат под шапката си и търговеца на едро "Нафтекс петрол", както и интересните имотни компании като БПИ (собственик на централата на "Петрол" на столичния бул. "Черни връх") и "Еврокапитал България". Всъщност последните две до средата на 2010 г. (горе-долу в началото на войната между Събев и Ершов) са прехвърлени от лагера на Събев от холдинга в самия "Петрол". Така сега владетелят на "Петрол" притежава и тях.

Мъглявината "Финанси и имоти"

Последвалите няколко опита за прехвърляне на други дружества от холдинга в края на януари и началото на февруари минават именно през "Еврокапитал България". Според документи, налични в Търговски регистър, от 2004 г. насам като дъщерно дружество на "Петрол холдинг" "Еврокапитал" е депозирало средства в холдинга, което е обичайна практика в една подобна структура. Точно един ден преди лагерът на Ершов да получи контрола на "Петрол холдинг", т.е. на 12 ноември, "Еврокапитал" се застрахова, че все пак ще си получи обратно депозитите, възлизащи вече на 40 млн. лв., и сключва договор за залог с "Петрол холдинг" върху дяловете от три дъщерни дружества на холдинга - "Балнеохотел Поморие", "Морско казино" - Варна и "Транскарт файненшъл сървисис", което има лиценз да извършва финансовите услуги под марката "Транскарт".

Този залог е одобрен от ръководството на холдинга от лагера на Събев. Веднага след като Ершов поема холдинга, "Еврокапитал" предприема действия да прикани холдинга да си плати или ще пристъпи към изпълнение на залога си. Това се и случва.

В три идентични сделки от 20 януари 2014 г. "Еврокапитал" продава заложените дялове в трите компнии на инвестиционния посредник "Бета корп". Няколко дни по-късно, на 5 февруари, "Бета корп" пък ги препродава на трето, евентуално добросъвестно за съда лице - новоучреденото дружество "Поморие-туринвест". Според уведомително писмо от "Еврокапитал" до "Петрол холдинг" събраните с продажбите пари възлизат на едва 29.9 млн. лв., или само 67% от дължимото.

Парите по сделките първоначално е трябвало да бъдат преведени към сметка на "Еврокапитал" в Корпоративна търговска банка, но договорите за продажба в Търговския регистър показват, че в крайна сметка са отишли в сметка в Инвестбанк.

Засега самите промени в собствеността и последвалите решения от проведени общи събрания на продадените дружества още не са вписани в регистъра, защото лагерът на Ершов ги оспорва. Видно от исковите молби до съответни съдилища, той оспорва, че въобще съществува договор за залог между "Петрол холдинг" и "Еврокапитал" и че всъщност представеният документ е антидатиран. Причините за твърдението са, че не е посочена датата на какъв документ се полага и печатът на нотариуса е на отделна втора страница без заверка на първата. Съответно няма как трите дружества да имат нови собственици вследствие на изпълнение на този залог.

Действията от последните два месеца изглеждат логични на фона на финансовите затруднения на "Петрол холдинг", каза за "Капитал" Юрий Станев, изпълнителен директор на "Транскарт файненшъл сървисис". Станчев е и в управлението на "Бета корп", но заяви, че не е в течение с работата на посредника по прехвърлянията на трите дружества от "Петрол холдинг". За повече информация в тази област той препоръча партньора си Атанас Бойчев.

Бойчев от своя страна поясни за "Капитал", че "Бета корп" е действал единствено като посредник за сметка на свой клиент. Той поясни, че първоначално към тях се е обърнала компанията "Арвен" с желание да придобие дял в "Транскарт файненшъл сървисис" и задача посредникът да намери "Еврокапитал". След това в крайна сметка посредникът е придобил за своя клиент и трите дружества, но е продал дяловете в тях на "Поморие-туринвест", действайки от свое име, но за сметка на клиента. "Никого не познавам – нито от купувачите, нито от продавачите. Правейки сделките, съм проучил всичко, абсолютно законно е, ограничени сме в работата си на посредник", обобщи Бойчев и допълни, че не знае и откъде е осигурено финансирането за сделките.

Справка във фирмените регистри показват няколко дружества с име "Арвен" - едно акционерно в София, едно ООД във Варна и още едно в Пловдив. Всички те са малки фирми и собствениците им поне пряко нямат връзка с акционерите в "Петрол" (виж инфографиката).

 

Новата микрогалактика

Новият купувач "Поморие туринвест" обаче също на пръв поглед изглежда толкова далечно от настоящите акционери в "Петрол", както и дружеството, потърсило услугите на "Бета корп". То е регистрирано на 22 януари (датата, на която "Еврокапитал" продава дружествата на "Бетакорп") със 100 лв. капитал. Адресът му за кореспонденция е в гр. Каблешково, общ. Поморие, а Евгений Георгиев е негов управител и едноличен собственик. Справка в търговския регистър показва, че Георгиев има строителен бизнес, който упражнява чрез няколко дружества с името "Доброслава". Например компанията "Доброслава 02" е била строителят на ваканционния комплекс на "Петрол холдинг" в Поморие - "Бългериън роуз гардънс". В края на миналата година "Доброслава 02" е наложило възбрани върху редица имоти от този комплекс, показва справка в имотния регистър.

Няколко дни "Капитал" прави опит да се свръже с Георгиев за обяснение защо и с какъв ресурс е придобил дружествата на "Петрол холдинг", но безрезултатно. Мобилните му телефони бяха пренасочени към други хора, които обясниха, че той отсъства в момента. 

Финансовите отчети на компаниите на Георгиев не показват наличието на ресурс от 29 млн. лв. "Доброслава-02", построило "Бългериън роуз гардънс", е дружеството с най-високи приходи - едва 2.6 млн. лв. през 2012 г. А продажбата на дружествата на "Петрол холдинг" са при оценка от 16.35 млн. лв. за "Балнеохотел Поморие", 11.5 млн. лв. за "Транскарт файненшъл сървисис" и 2 млн. лв. за "Морско казино".

До редакционното приключване на броя "Капитал" не успя да се свърже и с кредитора на "Петрол" - КТБ, Митко Събев и един от управителите на "Еврокапитал" и бивш изпълнителен директор на "Петрол ходлинг" - Орлин Тодоров, във връзка със сделките.

В черна дупка

Малко вероятно е обаче зад купувача на горните три дружества да стои действително нова страна по дългогодишния спор в "Петрол холдинг". Няма да е изненада, ако скоро пак има опит за сделка и за останалите дружества под шапката на холдинга с апетитни имоти (виж инфографиката). Това са "Интерхотел Бургас", което е собственик на едноименния хотел в Бургас", "Бългериън роуз гардънс" с едноименния ваканционен комплекс в Поморие и "Франсис резидънс" с едноименен малък комплекс с апартаменти и хотел край Варна. Дяловете и на трите дружества са запорирани в полза на кредитора им "Уникредит лизинг". Макар от групата на "Уникредит" да не коментират работата си с клиенти, нищо чудно скоро при определени условия и тези обезпечения да бъдат реализирани и така собствеността в компаниите да се промени я към "Еврокапитал България", я към "Поморие туринвест".

Разбира се, това са само хипотези, но любопитен детайл е, че през февруари на адрес на "Поморие-туринвест" и другите фирми на Георгиев е регистрирано и ново дружество - "Поморие-туринвест 02". То е собственост и се управлява от съпругата на Георгиев - Дора.

Постъпления в подобна посока обаче вече се виждат при компанията за бизнес авиационни услуги на холдинга "Еър Лазур". Документи в Търговския регистър от 17 януари 2014 г. показват, че тя вече е уведомана от "Уникредит лизинг", че заради просрочени задължения иска компанията да върне обекта на лизинга - самолет Challenger.

Всичко това говори, че на практика "Петрол холдинг" като холдингова структура скоро може лесно да остане без съдържание и така да изпадне в своеобразна черна дупка. Дали разпадането е изцяло по правилата, трудно може да се съди на фона на вече стотиците оспорвания, обвинения в сигнали до прокуратурата, искови молби и съдебни дела и от едната, и от другата спореща страна. Засега в двубоя повечето активи се вземат от лагера на Събев, а Ершов ги губи, нищо че двамата имаха равни дялове в холдинга. Природата обаче е доказала, че в нея нищо не се губи. Само променя формата си или в конкретния случай владетеля си. В същото време обаче не трябва да се забравя, че т.нар. черни дупки във вселената са едно слабо изследвано явление и може да поднасят изненади.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

29 ноември 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/conference

13 годишна конференция Сделки и инвеститориАкценти в програмата:


 • Икономически обзор на региона и какво да очакваме занапред
 • Гледната точка на инвеститорите за перспективите пред региона и България
 • Най-важните сделки за годината и какво стои зад тях
 • Кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019
 • Защо за МСП е важно да са публични компании и каква подкрепа има за това
 • Нови инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал

Повече подробности на capital.bg/conference

Прочетете и това

"Индустриални зони" спря мегапоръчка в 12 без 5 "Индустриални зони" спря мегапоръчка в 12 без 5

Държавната компания прекрати търга за изграждане на инфраструктура за 70 млн. лв.

20 ное 2018, 184 прочитания

Инкубаторът Campus X се разширява до 1300 работни места Инкубаторът Campus X се разширява до 1300 работни места

Проектът на трима от съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия" пусна в действие трета сграда

20 ное 2018, 458 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

Стажове, стипендии, конкурси (25 - 30 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Capasca: прекрояване на модела

Българската модна марка остава на пазара, но с различен фокус - без собствени магазини и с продукция основно за големи чужди брандове

Догодина - нов главен прокурор и 10 млрд. лв.

Който управлява през 2019 г., ще участва в избора на заместник на Цацаров и разпределянето на скъпи поръчки

Защо Брюксел вдигна ръце от България

Основната причина за провала на мониторинга е, че ЕК просто нямаше достатъчно правомощия да наложи промените.

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

20 въпроса: Мария Касимова

Най-новата й книга - "Балканска рапсодия" (изд. "Колибри"), излезе тази есен

Есенният филмов маратон

По-интересните заглавия на "Киномания 2018"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Червена вълна на борсите, кризата в "Обединени патриоти" продължава

Емисия

DAILY @7PM // 20.11.2018 Прочетете