"Е. Миролио" инвестира 55 млн. лв. в текстилните си предприятия

Компанията очаква приходите й през тази година да се повишат с над 14%

Инвестициите са насочени предимно към подмяна на оборудване и иновации
Инвестициите са насочени предимно към подмяна на оборудване и иновации    ©  Капитал
Инвестициите са насочени предимно към подмяна на оборудване и иновации
Инвестициите са насочени предимно към подмяна на оборудване и иновации    ©  Капитал
25

млн. лв. струва само изграждането на новия цех в предприятието в Сливе

"Е. Миролио" ще инвестира през тази година 55 млн. лв. в текстилните си фабрики в Сливен, Ямбол и Свищов, като част от парите са по европейски програми, съобщи собственикът на предприятията Едоардо Миролио. Проектите са свързани с подмяна на старото оборудване с ново, увеличаване на продуктовата гама и изграждане на ново помещение за производство на платове по иновативна технология, която за пръв път ще се използва в България.

Основно в Сливен

Само изграждането на новия цех в предприятието в Сливен струва 25 млн. лв. В него ще бъдат наети допълнително около 140 души. Иновативното производство ще ползва 10 пъти по-малко вода при обработката на платовете и 50% по-малко електрическа енергия. Нови машини ще влязат и в "Е. Миролио" - Ямбол, като част от средствата за оборудването идват по проект "Повишаване на конкурентоспособността" на стойност 3.52 млн. лв.

"Инвестицията ни във фабриката в Свищов е насочена изцяло към подобряване на качеството на произвеждания продукт и подготовка на използваните багрила. Надяваме се с нея да разширим още повече световните си пазари", каза Едоардо Миролио. Текстилните му предприятия изнасят продукцията си в 65 страни и продават на повече от 6000 клиенти. "Между 10 и 15 млн. лв. инвестираме всяка година в текстилните предприятия в Сливен, Ямбол и Свищов", съобщи собственикът. Миролио е реализирал още два успешни проекта по програма "Конкурентоспособност". Първият е осъществен през 2009 г. и е на стойност 2.872 млн. лв. Другият проект е реализиран през 2012 г. и насочен към утилизация на отпадъците и въвеждане на енергоспестяващи мерки на стойност 5.4 млн. лв. Общо реализираните инвестиции през 2013 г. са за 16 млн. лв.

Положителни очаквания

През миналата година "Е. Миролио" ЕАД достига 210 млн. лв. оборот спрямо 190 млн. лв. за предходната година. "До края на тази година планираме да достигнем оборот от 240 млн. лв., а през 2015 г. се надяваме той да стигне 264 млн. лв.", съобщи Едоардо Миролио. Този растеж (над 14% за тази година) според него е напълно възможен заради големите инвестиции, които ще бъдат направени през 2014 г. В периода от 2012 до 2014 г. "Е. Миролио"  е увеличило персонала си с 300 души. В момента в трите предприятия работят общо 2300 души. На представянето на инвестициите присъстваше и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който заяви, че подготвят промени в закона, и по-скоро в правилника, за насърчаване на инвестициите. Необходимо е този закон да бъде опростен и да дава нови шансове на инвеститорите, допълни той. Не съм удовлетворен от начина, по който върви програма "Джереми", каза в Сливен Стойнев. Тези финансови средства не достигат до бизнеса, смята той.

Между 7 и 10 март ще намерим решение на казуса "Ремотекс", съобщи още Драгомир Стойнев. За нас като правителство е важно да подкрепяме само предприятия, които са в ключови отрасли и са структуроопределящи за българската икономика. Ние не можем да подпомогнем всяко предприятие, което е затруднено финансово, допълни министърът. Той съобщи, че има реална възможност в първото полугодие да се увеличи леко цената на въглищата.

Още за бизнеса в Стара Загора и Сливен четете в специалното издание "Регионален бизнес" на 27 февруари