"Булгартабак": Същите собственици, нов параван

Делян Пеевски и Цветан Василев

"Булгартабак": Същите собственици, нов параван

Официалният приватизатор на цигарения холдинг - руската VTB се оттегля, оставяйки го на Цветан Василев и Делян Пеевски

Паулина Михайлова, Татяна Пунчева-Василева
46043 прочитания

Делян Пеевски и Цветан Василев

© Юлия Лазарова


Едно мистериозно физическо лице без никаква дейност и с неясен източник на парите чрез фирма в свободната търговска зона на Дубай, която пък е собственик на компания в Лихтенщайн, си купува "Булгартабак". Всъщност не "Булгартабак", а австрийското дружество, което притежава цигарения холдинг.

Така приблизително звучи официалната част от историята, разиграваща се през последните дни около една от най-големите и значими компании в България. Въпросната официална част задоволява напълно българските институции. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която би трябвало да следи за прозрачната пазарна среда и да проверява до какво водят големите придобивания на компании, одобри сделката (пардон - заяви, че няма нужда изобщо да задълбава в нея). Комисията за финансов надзор (КФН) не дава вид да се интересува и да смята да направи усилие да изиска да бъде оповестено какво се случва с иначе публичното дружество "Булгартабак" вероятно благодарение на множеството разтегливи формулировки за функциите си. Действие няма и от ДАНС, на която би трябвало да й е любопитно кое е това енигматично лице, което няма бизнес, но може да плати сума от порядъка на стотици милиони евро. Мълчат и всички политици, включително от традиционно загриженото за цигарения и тютюневия бизнес в страната ДПС, което дълги години блокираш приватизацията му под претекст, че може да попадне в неясни и недобри ръце.

Изобщо сделката явно е толкова кристална, че никой дори не желае да се загледа в нея.

А сега сериозно. Извън притеснителния сам по себе си факт, че регулаторите упорито отклоняват поглед от една от най-съществените сделки на годината, по информация на "Капитал" тя предстои да бъде финализирана до дни. Според няколко различни източника на вестника това, което всъщност се случва, е, че руската банка VTB Capital се оттегля от "Булгартабак", а новите му пълновластни собственици (чрез цялата верига офшорки и, разбира се, физическото лице), са досегашните партньори на банката в цигарения холдинг - мажоритарният акционер в КТБ Цветан Василев и неуспелият председател на ДАНС и настоящ депутат Делян Пеевски. Което от чисто финансова гледна точка представлява очаквано и обичайно изтегляне на финансовия инвеститор. А от всяка друга - падане на паравана пред и без това публичната тайна кой през цялото време след приватизацията му контролира "Булгартабак". Фактът, че нито ДПС, нито който и да било друг не надига глас в момента, говори и за друго - продължаваща политическа подкрепа за тандема (и за другите невидими партньори в него, ако има такива) и чрез него за контрол върху пазара на цигари и вестници.

Верига до нищото

Фактологията около приключващата в момента сделка е объркваща, а директни доказателства, че краен купувач е тандемът Василев-Пеевски, няма. Но пък си струва да се разкаже най-малкото защото сама по себе си показва колко е абсурдна идеята зад нея да стои стратегически инвеститор от порядъка на BAT или Philip Morris например.

"Булгартабак" беше приватизирано през 2011 г. от регистрираното в Австрия BT Invest, индиректно собственост на руската инвестиционна компания VTB Capital - звено на руската Внешторгбанк, за 100.1 млн. евро. Още тогава от множество различни източници стана ясно, че партньор на финансовия инвеститор в България е мажоритарният акционер в КТБ Цветан Василев, в случая - заедно с Делян Пеевски.

Сега преди малко повече от две седмици в КЗК постъпи искане тя да одобри продажбата на BT Invest от VTB Capital на регистрираното в Лихтенщайн Livero Establishment. Според взетото (впрочем доста бързо) решение на антитръстовата комисия тя изобщо няма да разглежда тази сделка, тъй като не става въпрос за придобиване между предприятия, и следователно няма концентрация на бизнес (вратичка в закона, използвана и друг път в България, но разрешена от Брюксел). В съобщението си по темата регулаторът обяснява, че е стигнал до извода, че купувачът се контролира от физическо лице. И именно понеже това лице няма дейност, сделката няма как да създаде концентрация на пазара. Самото име на лицето е заличено от официалното решение на КЗК - нещо, до което се прибягва, ако засегнатата страна го пожелае, квалифицирайки данните като чувствителна информация. Регулаторът обаче спокойно може да не се съобрази с желанието, още повече че не става дума за търговски данни или финансови параметри, а за същината на сделката - името на новия собственик. При предходната сделка по модела с физическото лице - тази за "Хигия", комисията директно обяви името. КЗК дори направи проучване - има ли фирми, друга дейност, какви и откъде са доходите на физическото лице. Нещо, което при "Булгартабак" напълно липсва като действие. В сегашния случай антимонополната комисия се е задоволила единствено с подадената от лицето декларация, че не осъществява пряко или непряко стопанска дейност. Погледнато иронично, на тази дефиниция отговаря перфектно дори и Делян Пеевски, чийто медии, които той нарича "мои", формално се притежават от майка му.

По-нататък по веригата, пак според проучването на КЗК, собственик на Livero Establishment e регистрираното в свободната зона на Дубай дружество TGI Middle East FZE. То пък се контролира от Prest trade Ltd., за което няма информация къде е регистрирано, а реалният носител на правата в последното дружество е физическо лице. Всъщност проверка на "Капитал" показа, че Prest trade е регистрирано в същата безмитна зона в Дубай. Мястото е много удобно, защото достъп до фирмените данни имат само собственици и представляващите дружеството. Т.е. публиката в България няма.

Мълчание струи и от Комисията за финансов надзор. По принцип всяко публично дружество е задължено да разкрива важна информация, която може да повлияе на цените на акциите му. Каква по-важна от това, че собствеността се сменя? Но данни за препродажбата и купувача не са изпратени до борсата. А регулаторът, който трябва да следи за подаването й, просто бездейства. Което всъщност не е прецедент, защото законът дава леко обтекаема дефиниция за информацията, която трябва да се разкрива.

Смисълът на целия маскарад очевидно е двуяк. Първо - да се прокара сделката бързо и безпроблемно през регулатора. И второ - да се скрие крайният нов собственик на "Булгартабак".

Чисто технически, оттук нататък по данни на вестника прехвърлянето на цигарената компания е въпрос на дни.

Трима са много, двама - ще видим

Точната цена на сделката за момента не е известна, макар и да се коментира сума в два и дори три пъти по-висока от приватизационната. Колкото между другото стигна пазарната оценка на "Булгартабак" на Българската фондова борса за две години. И тук лампичката на регулаторите и службите трябваше да светне с въпроса "а откъде има тези пари едно физическо лице?" - все пак не става въпрос за няколкостотин хиляди, а за няколкостотин милиона.

Според източници на "Капитал" споразумението на VTB с българските му партньори е имало определен срок от около две години и ясна цена. Тоест в момента се изпълнява клауза в отношенията в триото, договорена в миналото.

Придобиването на холдинга от страна на отдавна спрягания тандем изглежда логично и на фона на факта, че КТБ е основен кредитор на "Булгартабак" от приватизацията му досега. Банковите гаранции, издавани в полза на холдинга и дъщерните му дружества през 2012 г., например идват от КТБ. В същата банка са и залозите върху настоящи и бъдещи вземания на групата, които са обезпечения по банкови задължения, нищо че самият кредитор на групата във финансовите му отчети остава неназован.

"Няма значение кое е физическото лице, стоящо на края на веригата от фирми. Сделката е само за това, че руският инвеститор се изтегля", каза за "Капитал" отлично информиран източник от финансовите среди. Според друг такъв инициалите на лицето са В.Ч., което съвпада с Венцислав Чолаков, който в момента е изпълнителен директор на "Булгартабак холдинг". Официално потвърждение за името му към момента няма, а самият Чолаков не вдигна мобилния си телефон, за да бъде попитан каквото и да било по темата.

Участието на адвокат Александър Ангелов в процеса на продажбата също насочва към тандема. Ангелов и партньорът му Гено Андреев представляват интересите на групата в редица сделки. Например в сделката за недовършената сграда на ИПК "Родина" купувачът в лицето на дружество управлявано от майката на Пеевски - Ирена Кръстева, бе представляван от Ангелов. Той фигурира и като представител на офшорна компания, която изненадващо придоби дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник в "Петрол холдинг", което Ершов и Мелник все още оспорват в съда и настояват, че става въпрос за фалшификация. А основен кредитор на групата "Петрол" е КТБ.

И според други източници на вестника, включително от цигарената индустрия, реално влизане на нов играч в "Булгартабак" в момента няма. Такова обаче би могло да се очаква в бъдеще. Кога - зависи от договорките между Василев и Пеевски. "Самият Василев е готов да продава "Булгартабак" и в момента, но партньорът му просто не желае такова нещо", каза отлично осведомен и добре запознат с индустрията експерт.

До редакционното приключване на броя Василев не бе открит за коментар.

Мълчанието пак е злато

В категорична подкрепа на тезата, че в случая става въпрос само за изтегляне на руския инвеститор от "Булгартабак", идва и мълчанието  по темата на политиците. През годините цигареният холдинг винаги е бил поле за ожесточени политически битки, особено що се отнася до ДПС, чийто електорат се прехранва главно с отглеждане на тютюн. В приватизационния договор на "Булгартабак" дори има изискване за обемите, които частният собственик трябва да изкупува от българския пазар. В момента обаче безпокойство в стил "у кого отива препитанието на хората" няма.

Потърсен за коментар по придобиването на холдинга без санкция на КЗК, председателят на бюджетна комисия в парламента и член на ръководството на ДПС Йордан Цонев заяви лаконично: "Не съм чел решението на КЗК и не мога да коментирам." Той заедно с Делян Пеевски бяха едни от вносителите на т.нар. закон за офшорките, който следваше да защитава българската икономика от подобен тип собственост. В него Дубай не е включен като офшорна дестинация, но пък влиза Лихтенщайн.

Любопитна подробност е, че според същия този нормативен акт фирми със собственик офшорно дружество не могат "да участват в процедура за предоставяне на лиценз по Закона за акцизите". А цигарите все пак са акцизна стока. Освен това пак по закона "Цонев-Пеевски" не могат да сключват договори за "концесия или търсене и проучване на полезни изкопаеми" в България. Ако в случая се има предвид концесията изобщо, независимо върху какво,  излиза, че "Булгартабак" не може да вземе концесия върху спирките в София например. Запитан по темата, Йордан Цонев отговори: "Ами значи, ако поискат такава концесия, просто няма да я получат."

Мълчанието на политиците е красноречив сигнал, че те са наясно кой е купувачът и надали може да е някой арабски дистрибутор на цигари, каквито хипотези бяха споделени от два източника.

Не само размерът има значение

"Булгартабак" е важен за икономиката и ценен за собствениците си по няколко причини.

Първо - той е най-големият производител на цигари в България с годишен оборот около половин милиард лева, фабрики в Благоевград и София (плюс една наскоро придобита мощност в Баня Лука, Босна), пазарен дял около 33% на местния пазар и силен износ основно на изток.

Второ - тежестта му в бюджета е сериозна - годишните му плащания на ДДС и акциз са около 700 млн. лв.

Трето - изкупува голяма част от тютюна в страната.

Четвърто - чрез веригата си за търговия на дребно с вестници и цигари Lafka напредва все повече на този чувствителен пазар.

Пето - дъщерната му "Табак маркет" (собственик на Lafka) вече контролира огромна част от разпространението на вестници на едро и дребно, което, съчетано с присъствието на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева в самите медии, дава сериозна власт върху информационните канали.

На фона на всичко това неглижирането на сделката и реалните нови собственици на холдинга е най-малкото безотговорно от страна на всички регулатори, най-вече антимонополният.

Структура от този порядък впрочем със сигурност ще се окаже сложна за продаване в бъдеще. Вертикалната интеграция на производство, дистрибуция и продажба на дребно на вестници и цигари е перфектна структура, но не и за стратегически инвеститор в цигарената индустрия, какъвто е нужен, за да се постигне висока цена за "Булгартабак". Подобен тип компания, ако е чуждестранна, едва ли би се интересувала от вестникарско разпространение. Същото важи и за обратния сценарий. Тоест една евентуална сделка в бъдеще би привлякла интереса предимно на местни играчи, които биха имали интерес от влияние в страната. Вариантът с разделянето на структурата, разбира се, винаги стои, но с всичките си рискове, особено ако проектът Lafka бъде доведен до край - това би означавало "Булгартабак" да се предложи на стратегически инвеститор, който обаче да влезе в компанията с ясното съзнание, че продажбите му са зависими от местни олигополни структури.

Всичко това обаче са сценарии за бъдещето, за чиято реализация няма как да се гадае отсега. А важното към момента е, че след като десетки години политиците претендираха, че пазят "Булгартабак" като особена ценност за страната, сега сделката за него минава за миг, и то без никаква санкция.

Едно мистериозно физическо лице без никаква дейност и с неясен източник на парите чрез фирма в свободната търговска зона на Дубай, която пък е собственик на компания в Лихтенщайн, си купува "Булгартабак". Всъщност не "Булгартабак", а австрийското дружество, което притежава цигарения холдинг.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


93 коментара
 • 26
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  [quote#25:"rembrandt"]Е да не говорим и за съжаление сполучливия опит за ощетяване на Доверие, за твоята и моята пенсия.- цитат на коментар #16 от “paolina_”

  В грешка си опита беше неуспешен!
  [/quote]

  Рембрант, рибката най-вероятно има предвид, че се чувства ощетена от осуетяването на продажбата на "Доверие". Знам, звучи налудно, но и без това човек с работещ разсъдък не би се хванал да пише идиотщини и лъжи по форумите за 20 стотинки парчето.

 • 27
  napukist avatar :-|
  Филанкишията

  Мустака определено се утвърди като олигарх номер едно в България. Явно когато е трябвало, е инвестирал в политически проекти и през последните години събира реколтата. Има си поне 3 парламентарно представени партии (ако приемем, че Боко вече не работи за него), една, която със сигурност ще е фактор при следващи избори, има си правителство, има си прокуратура и съд на повикване, има си КФН и всевъзможни държавни институции, има си всичко.
  Накрая Сопола раздаде цялата баниица на самия себе си.
  Като се изключат реформаторите, които лично мен ме разочароват все повече и повече, единствената опозиция на Мустака, респективно Сопола, се очертава да бъде... Гоцето с олигархо-милиционерските лобитата зад него. Смятаааай!...

 • 28
  morgod avatar :-P
  morgod

  [quote#2:"kostadin4o1977"]И как разбрахте, че са те?[/quote]
  Много просто - по коментарите. Вие (ако сте няколко де ;) ) троловете на мустака се познавате много лесно. Много от вас са регистрирани Януари 2012, имате мижав рейтинг, нямате аватари и коментирате само новини свързани с мустака и ктб :)
  ------------------------------------------------------
  terve2 регистрация 05 яну 2012
  purple_rain регистрация 09 яну 2012
  ivan_mitev5577 регистрация 09 яну 2012
  RosPavlnv регистрация 13 яну 2012
  michael.felpes регистрация 13 яну 2012
  ribka_zlatna регистрация 16 яну 2012

  или сте наскоро регистрирани
  paolina_ регистрация преди 4 дни
  kostadin4o1977 регистрация преди 3 дни
  ------------------------------------------------------
  За справка порчетете:
  http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/02/28/2252081_kak_da_razpoznaem_internet_trolovete/

  3. Винаги се стремят да са сред първите отговорили.
  4. Имат работно време или работят на смени (трудно уловимо, когато един профил се ползва от няколко човека).
  5. Сменят профилите редовно, особено, когато бъдат обвинени в "тролщина".
  6. Използват множество профили по едно и също време.
  7. Стараят се да оборват написаното без да дават конкретни факти за аргумента си.
  8. Стараят се да отказват останалите потребители да коментират чрез поведението и тона си.
  9. Отхвърлят написаното от други потребители.
  10. Изтъкват като неправилни дадени практики или идеи на страницата или блога, но не им опонират.
  11. Профилите им са максимално изчистени от лична информация.
  12. Никога не дават конструктивни идеи.
  13. Постоянно изтъкват, когато някой друг не следва правилата.

 • 29
  townboy avatar :-|
  townboy

  Аз не купувам от Лафка, не ползвам услугите на виваком и не влизам в техномаркет...

 • 30
  kostadin4o1977 avatar :-|
  kostadin4o1977

  И , пак да кажа,чисто професионално, като колега - заглавието не кореспондира още с началото на материала. Журналистите къде са учили?И ако заглавието е предположение, защо не е графически обособено?

 • 31
  morgod avatar :-P
  morgod

  [quote#30:"kostadin4o1977"]чисто професионално, като колега[/quote]
  бюрек ти ли си бе? Защо не каза от самото начало? Я разкажи за добрите журналистически практики в tv7

 • 32
  inadilov avatar :-|
  inadilov

  Както в повечето случаи, коментарите под статията са по-интересни от самата статия. Няма нищо лошо в това да придобиеш печеливша компания, да инвестираш в нея и да я продадеш на печалба. Но когато това се прави "на тъмно", явно някой има проблем. Около "Булгартабак" винаги се стеле медийна мъгла, но това не я прави загадъчна, защото е обществена тайна чии интереси стоят зад сделката. И да, изключително мистериозно е физическото лице, защото се видя, че и в България има хора, които могат да мислят, и които имат нисък праг на търпение вече. Защото не е сигурно, че политическата партия, зад която е лобито, нарочило това лице за "мюре", ще гарантира удобството в законодателството. Нито е сигурно, че някой ден на народа няма да му писне и да намери регулатор, с който да попита: "Мамин, златен, какъв е произхода на тези пари"?

 • 33
  maiolina avatar :-|
  maiolina

  Цигарите са опасни за здравето,спряла съм ги и сега не ме вълнува къде отива компанията,но ми прави впечатление,че акцизите са безобразно високи,държавата прибира огромни суми,не че съм против това,но в Македония нашите цигари са много по-евтини,отколкото у нас,това не е нормално,не е нормално и да не ни интересува това и пушачите да дават по 5 лв.със заплата примерно 300(и акцизите пак скачат),но да ровим като кокошка в л*айно кой ще го купи,ами като го купи-ще се разбере,догадките ще ги разреши само времето,търпение му е цаката.

 • 34
  kostadin4o1977 avatar :-|
  kostadin4o1977

  До коментар [#31] от "morgod":
  б а, тоя не мога да го дишам, виждаш ли колко си обременен? стига с тая тролщина бе...

 • 35
  z82 avatar :-|
  z82

  Акционер придобил 5 или кратно на 5 % от правата на глас в ОС на публично дружество е задължен да уведоми КФН и публичното дружество- съответно то уведомява обществеността за придобиването - чл 145 от ЗППЦК. Правомощията на КФН в тази ситуация са съвсем ясни - съгласно чл. 221, ал. 1 т 3 от ЗППЦК комисията е задължена да наложи глоба на лице, придобило такива права в ОС на публично дружество и не разкрило информацията. Дължи се информация за истинския собственик - до краен бенефициент. Глоби би следвало да се наложат за повторно нарушение - в случай на отказ за разкриване докато не бъде изпълнено задължението. Законовата уредба е пределно ясна и се прилага в целия ЕС Ако КФН твърди, че не е наясно какво да прави в тази ситуация - това е уникално признание за интелектуалната безпомощност и професионална непригодност на този регулатор.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход