С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
93 2 мар 2014, 9:30, 43959 прочитания

"Булгартабак": Същите собственици, нов параван

Официалният приватизатор на цигарения холдинг - руската VTB се оттегля, оставяйки го на Цветан Василев и Делян Пеевски

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bgФотограф: Надежда Чипева
Едно мистериозно физическо лице без никаква дейност и с неясен източник на парите чрез фирма в свободната търговска зона на Дубай, която пък е собственик на компания в Лихтенщайн, си купува "Булгартабак". Всъщност не "Булгартабак", а австрийското дружество, което притежава цигарения холдинг.

Така приблизително звучи официалната част от историята, разиграваща се през последните дни около една от най-големите и значими компании в България. Въпросната официална част задоволява напълно българските институции. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която би трябвало да следи за прозрачната пазарна среда и да проверява до какво водят големите придобивания на компании, одобри сделката (пардон - заяви, че няма нужда изобщо да задълбава в нея). Комисията за финансов надзор (КФН) не дава вид да се интересува и да смята да направи усилие да изиска да бъде оповестено какво се случва с иначе публичното дружество "Булгартабак" вероятно благодарение на множеството разтегливи формулировки за функциите си. Действие няма и от ДАНС, на която би трябвало да й е любопитно кое е това енигматично лице, което няма бизнес, но може да плати сума от порядъка на стотици милиони евро. Мълчат и всички политици, включително от традиционно загриженото за цигарения и тютюневия бизнес в страната ДПС, което дълги години блокираш приватизацията му под претекст, че може да попадне в неясни и недобри ръце.


Изобщо сделката явно е толкова кристална, че никой дори не желае да се загледа в нея.

А сега сериозно. Извън притеснителния сам по себе си факт, че регулаторите упорито отклоняват поглед от една от най-съществените сделки на годината, по информация на "Капитал" тя предстои да бъде финализирана до дни. Според няколко различни източника на вестника това, което всъщност се случва, е, че руската банка VTB Capital се оттегля от "Булгартабак", а новите му пълновластни собственици (чрез цялата верига офшорки и, разбира се, физическото лице), са досегашните партньори на банката в цигарения холдинг - мажоритарният акционер в КТБ Цветан Василев и неуспелият председател на ДАНС и настоящ депутат Делян Пеевски. Което от чисто финансова гледна точка представлява очаквано и обичайно изтегляне на финансовия инвеститор. А от всяка друга - падане на паравана пред и без това публичната тайна кой през цялото време след приватизацията му контролира "Булгартабак". Фактът, че нито ДПС, нито който и да било друг не надига глас в момента, говори и за друго - продължаваща политическа подкрепа за тандема (и за другите невидими партньори в него, ако има такива) и чрез него за контрол върху пазара на цигари и вестници.

Верига до нищотоФактологията около приключващата в момента сделка е объркваща, а директни доказателства, че краен купувач е тандемът Василев-Пеевски, няма. Но пък си струва да се разкаже най-малкото защото сама по себе си показва колко е абсурдна идеята зад нея да стои стратегически инвеститор от порядъка на BAT или Philip Morris например.

"Булгартабак" беше приватизирано през 2011 г. от регистрираното в Австрия BT Invest, индиректно собственост на руската инвестиционна компания VTB Capital - звено на руската Внешторгбанк, за 100.1 млн. евро. Още тогава от множество различни източници стана ясно, че партньор на финансовия инвеститор в България е мажоритарният акционер в КТБ Цветан Василев, в случая - заедно с Делян Пеевски.

Сега преди малко повече от две седмици в КЗК постъпи искане тя да одобри продажбата на BT Invest от VTB Capital на регистрираното в Лихтенщайн Livero Establishment. Според взетото (впрочем доста бързо) решение на антитръстовата комисия тя изобщо няма да разглежда тази сделка, тъй като не става въпрос за придобиване между предприятия, и следователно няма концентрация на бизнес (вратичка в закона, използвана и друг път в България, но разрешена от Брюксел). В съобщението си по темата регулаторът обяснява, че е стигнал до извода, че купувачът се контролира от физическо лице. И именно понеже това лице няма дейност, сделката няма как да създаде концентрация на пазара. Самото име на лицето е заличено от официалното решение на КЗК - нещо, до което се прибягва, ако засегнатата страна го пожелае, квалифицирайки данните като чувствителна информация. Регулаторът обаче спокойно може да не се съобрази с желанието, още повече че не става дума за търговски данни или финансови параметри, а за същината на сделката - името на новия собственик. При предходната сделка по модела с физическото лице - тази за "Хигия", комисията директно обяви името. КЗК дори направи проучване - има ли фирми, друга дейност, какви и откъде са доходите на физическото лице. Нещо, което при "Булгартабак" напълно липсва като действие. В сегашния случай антимонополната комисия се е задоволила единствено с подадената от лицето декларация, че не осъществява пряко или непряко стопанска дейност. Погледнато иронично, на тази дефиниция отговаря перфектно дори и Делян Пеевски, чийто медии, които той нарича "мои", формално се притежават от майка му.

По-нататък по веригата, пак според проучването на КЗК, собственик на Livero Establishment e регистрираното в свободната зона на Дубай дружество TGI Middle East FZE. То пък се контролира от Prest trade Ltd., за което няма информация къде е регистрирано, а реалният носител на правата в последното дружество е физическо лице. Всъщност проверка на "Капитал" показа, че Prest trade е регистрирано в същата безмитна зона в Дубай. Мястото е много удобно, защото достъп до фирмените данни имат само собственици и представляващите дружеството. Т.е. публиката в България няма.
Мълчание струи и от Комисията за финансов надзор. По принцип всяко публично дружество е задължено да разкрива важна информация, която може да повлияе на цените на акциите му. Каква по-важна от това, че собствеността се сменя? Но данни за препродажбата и купувача не са изпратени до борсата. А регулаторът, който трябва да следи за подаването й, просто бездейства. Което всъщност не е прецедент, защото законът дава леко обтекаема дефиниция за информацията, която трябва да се разкрива.

Смисълът на целия маскарад очевидно е двуяк. Първо - да се прокара сделката бързо и безпроблемно през регулатора. И второ - да се скрие крайният нов собственик на "Булгартабак".

Чисто технически, оттук нататък по данни на вестника прехвърлянето на цигарената компания е въпрос на дни.

Трима са много, двама - ще видим

Точната цена на сделката за момента не е известна, макар и да се коментира сума в два и дори три пъти по-висока от приватизационната. Колкото между другото стигна пазарната оценка на "Булгартабак" на Българската фондова борса за две години. И тук лампичката на регулаторите и службите трябваше да светне с въпроса "а откъде има тези пари едно физическо лице?" - все пак не става въпрос за няколкостотин хиляди, а за няколкостотин милиона.

Според източници на "Капитал" споразумението на VTB с българските му партньори е имало определен срок от около две години и ясна цена. Тоест в момента се изпълнява клауза в отношенията в триото, договорена в миналото.

Придобиването на холдинга от страна на отдавна спрягания тандем изглежда логично и на фона на факта, че КТБ е основен кредитор на "Булгартабак" от приватизацията му досега. Банковите гаранции, издавани в полза на холдинга и дъщерните му дружества през 2012 г., например идват от КТБ. В същата банка са и залозите върху настоящи и бъдещи вземания на групата, които са обезпечения по банкови задължения, нищо че самият кредитор на групата във финансовите му отчети остава неназован.

"Няма значение кое е физическото лице, стоящо на края на веригата от фирми. Сделката е само за това, че руският инвеститор се изтегля", каза за "Капитал" отлично информиран източник от финансовите среди. Според друг такъв инициалите на лицето са В.Ч., което съвпада с Венцислав Чолаков, който в момента е изпълнителен директор на "Булгартабак холдинг". Официално потвърждение за името му към момента няма, а самият Чолаков не вдигна мобилния си телефон, за да бъде попитан каквото и да било по темата.

Участието на адвокат Александър Ангелов в процеса на продажбата също насочва към тандема. Ангелов и партньорът му Гено Андреев представляват интересите на групата в редица сделки. Например в сделката за недовършената сграда на ИПК "Родина" купувачът в лицето на дружество управлявано от майката на Пеевски - Ирена Кръстева, бе представляван от Ангелов. Той фигурира и като представител на офшорна компания, която изненадващо придоби дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник в "Петрол холдинг", което Ершов и Мелник все още оспорват в съда и настояват, че става въпрос за фалшификация. А основен кредитор на групата "Петрол" е КТБ.

И според други източници на вестника, включително от цигарената индустрия, реално влизане на нов играч в "Булгартабак" в момента няма. Такова обаче би могло да се очаква в бъдеще. Кога - зависи от договорките между Василев и Пеевски. "Самият Василев е готов да продава "Булгартабак" и в момента, но партньорът му просто не желае такова нещо", каза отлично осведомен и добре запознат с индустрията експерт.

До редакционното приключване на броя Василев не бе открит за коментар.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

САЩ може да облекчат временно търговските санкции срещу Huawei 1 САЩ може да облекчат временно търговските санкции срещу Huawei

Китайската компания се опитва да се справи с критичната ситуация

19 май 2019, 706 прочитания

Шуменската "Теси" планира 78 млн. евро приходи за 2019 г. Шуменската "Теси" планира 78 млн. евро приходи за 2019 г.

Компанията представи новия си "умен" бойлер с управление през интернет

19 май 2019, 1017 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
По-ниски разходи за лихви и обезценки увеличиха печалбата на банките

Приходите от основна дейност продължават да намаляват и през януари

Къде удря търговската война между САЩ и Китай

Митата между Вашингтон и Пекин няма да доведат до големи директни икономически загуби, но увеличават световната несигурност

ТЕЦ "Варна" - милиони без покритие

Държавата плаща на Ахмед Доган за нещо, което не е сигурно, че може да получи, тъй като техническото състояние на ТЕЦ-а не позволява безопасното му управление

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

In memoriam: Владимир Трендафилов (1955 - 2019)

"Не си създавай кумир" - това беше първата заповед, която следваше

Кино: "Щастливия Лазаро"

С фантазия и щедро сърце срещу неправдите в света