БДЖ ще наеме почивните си станции, които прехвърли срещу дълг

Такава е идеята на новия им собственик Национална компания "Железопътна инфраструктура"

По-атрактивните почивни бази на БДЖ ще останат извън схемата дълг срещу имоти, тъй като са обезпечения към многото заеми на държавния превозвач.
По-атрактивните почивни бази на БДЖ ще останат извън схемата дълг срещу имоти, тъй като са обезпечения към многото заеми на държавния превозвач.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
По-атрактивните почивни бази на БДЖ ще останат извън схемата дълг срещу имоти, тъй като са обезпечения към многото заеми на държавния превозвач.
По-атрактивните почивни бази на БДЖ ще останат извън схемата дълг срещу имоти, тъй като са обезпечения към многото заеми на държавния превозвач.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Въртим едни почивни станции. Така може да се обобщи политиката на двете държавни жп компании - превозвачът БДЖ и дружеството, стопанисващо релсите и гарите, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), по отношение на обектите за почивка, които доскоро бяха в активите на БДЖ.

След смяната на правителството новото ръководство на транспортното министерство взе решението да спре приватизацията на "БДЖ - Товарни превози" и да се предприеме погасяване на задълженията на превозвача към НКЖИ, които към края на миналата година бяха около 100 млн. лв., като се прехвърлят активи към инфраструктурната компания.

Първоначално схемата "дълг срещу собственост" не допадна на инфраструктурната компания, тъй като това означаваше тя да се насочи към едно изцяло ново поприще - хотелиерския бизнес. Впоследствие стана ясно, че НКЖИ ще търси начин да продаде активите. Според последните изказвания на изпълнителния директор на НКЖИ Милчо Ламбрев пред "Капитал" обаче става ясно, че ще се върви по-скоро към отдаването им под наем обратно на БДЖ.

"В момента се договаряме с БДЖ, като чакаме да разберем размера на наема от независимия оценител", коментира той. "Чакаме от БДЖ предложение", допълва той. Или превозвачът ще започне да трупа нови задължения към НКЖИ, но този път за наем на доскоро собствените си почивни бази.

Никому ненужни

Причината за тази идея по думите на Ламбрев е, че няма интерес към конкретните имоти. Става въпрос за почивно-възстановителните центрове в Добринище и Кюстендил, разположена в центъра на града (сред прехвърлените активи беше и базата "Соботковци" в община Габрово). Така НКЖИ остава с активи, по които ще има разходи и ще плаща данъци, но няма да има сигурни приходи. По думите на Ламбрев финансовата сметка не се връзва и ако НКЖИ работи като хотелиер. А като основен довод се изтъква и че при отдаването под наем вместо продажбата ще може да се спаси персоналът, тъй като служителите, които обслужват базите, са към превозвача.

Едновременно с това прехвърлянето на активи към НКЖИ ще продължи. "Те не функционират", коментира Ламбрев. Така НКЖИ ще стане собственик и на неработещата база във Вонеща вода до Велико Търново, която разполага с 80 легла, столова за 100 души, закрит басейн. Бунгалата в местността Фичоза до Варна и почивната база в Студенец, разполагаща с около 100 легла, бар, механа, сауна, басейн.

На порции

През декември беше прехвърлена първата партида имоти, като общата им стойност според оценителя беше 5 млн. лв. Вторият етап на прехвърлянето на имоти (не само почивни бази) пък се очаква да намали задълженията на БДЖ с още 20 млн. лв. А тази година трябва да се състои и третият етап, като предварителните сметки за намаляването на дълговете са за 50 млн. лв. Той обаче е и най-сложният, тъй като голяма част от имотите са със смесена или неизяснена собственост.

По-атрактивните почивни бази на БДЖ ще останат извън схемата дълг срещу имоти, тъй като са обезпечения към многото заеми на държавния превозвач. Това са почивната база "Паничище", намираща се в Рила, почивно-възстановителен център "Железничар" е разположен на магистралния път между Варна и комплекс Златни пясъци и почивно-възстановителен център "Приморско", намиращ се на около 200 метра от брега.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане