Българският спортен тотализатор ще има 2000 частни пункта

През миналата година държавното тото има постъпления от 160 млн. лв.

До края на годината Българският спортен тотализатор (БСТ) ще има 2000 частни пункта, в които ще се приемат тото фишове и моментни игри. Това съобщи Белчо Иванов, изпълнителен директор на БСТ, пред "Капитал Daily". В момента държавните тото и моментни игри (със скреч-карти, които се изтриват и печалбата става ясна веднага) могат да се играят в 1184 обекта. От тях 840 са класическите тото пунктове.

Тотализаторът е наел и 125 помещения в жилищни блокове и сгради и е сключил договор със 72 частни контрагента. Освен това БСТ подписа договор за разполагане на терминали за тото фишове в 256 станции на "Български пощи". Сред частните партньори са молове, кафенета и част от обектите на веригата на "Булгартабак" – Lafka. Иванов обясни, че не са провели обществена поръчка за избор на частни партньори, тъй като стратегията им е да дадат възможност на всички желаещи да могат да предлагат техните продукти.

Двустранен процес

"Процесът е двустранен – проявяваме активност и не отказваме на никого, който идва при нас, дали индивидуално лице, което например има кафене и иска да сключи договор, или е някаква верига. На никого не сме отказали, просто искаме да разширим нашата мрежа. Не провеждаме търгове и конкурси, тъй като ако го направим, все едно казваме – ти участваш и няма да има възможност за другите.

Всеки, който отговаря на условията на комисията по хазарта, може да заповяда и ние ще започнем работа с него веднага", коментира Иванов. Той допълни, че в момента преговарят с веригите бензиностанции. "Искаме да сме и в OMV, и в "Петрол", и в "Лукойл", както и в офисите на всички мобилни оператори. Имаме опция да се играе и през телефон, през интернет", допълни директорът на БСТ. Той отбеляза, че условията за работа са едни и същи независимо от това колко обекта има контрагентът. Всеки получава 8% от постъпленията от тото фишове и 10% от моментните игри.

В момента БСТ има около 1200 служители. Иванов не съобщи каква е сумата, която плащат като наем на общините и собствениците на сгради, но стана ясно, че тя е значителна. "Там, където има тото пункт, който е нерентабилен, и пощенска станция, може да се получи и да бъде закрит. Но често, независимо че са близо, всеки от тях работи добре", отбеляза Иванов.

Ръст на постъпленията

Въпреки конкуренцията на хазартните зали и частни пунктове за залози държавният спортен тотализатор е успял да увеличи постъпленията си през миналата година и те са достигнали 160 млн. лв. през 2013 г. в сравнение със 147 млн. лв. през 2012 г. 18% от постъпленията се превеждат директно в Министерството на младежта и спорта, което ги разпределя в подкрепа на спорта. 

---

Пълния текст на интервюто на Белчо Иванов четете в "Капитал Daily" през следващите дни

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България