Едоардо Миролио: Бизнес плановете ми са свързани най-вече с текстила

Предприемачът пред "Капитал Daily"

Миналата седмица италианският бизснесмен Едоардо Миролио обяви, че ще инвестира 55 млн. лв. в текстилните си фабрики в Сливен, Ямбол и Свищов. Освен основната си дейност той прави и протфейлни инвестиции в публични компании в България - имаше дял в един от големите фондове за земя - "Агро финанс", а в момента държи и над 10% в "Булгартабак холдинг". "Капитал Daily" разговаря с него за плановете му и инвестициите в България.

Каква беше за бизнеса ви 2013 г. и какви са очакванията за тази?

- Миналата година беше успешна за бизнеса ми, постигнахме добри финансови резултати. "Е. Миролио" увеличи оборота си до 210 млн. лв. спрямо 190 млн. лв. година по-рано. През 2012 г. реших да съсредоточа своя икономически и личен живот в България, а и вече съм български гражданин. По тази причина моята най-голяма компания Luxemburg Holding се сля в компанията ми тук – "Е. Миролио".

Финансовите дейности на "Едоардо Миролио България" са основно участия в дружества, чиято основна дейност е продажба на конфекция на дребно като "Миролио Италия", "Щайлман" (Германия), "Балтика" (Естония), но също така и чисто финаносви дейности като акции или облигации на компании, търгувани на фондовата борса. През 2013 г. инвестирахме 16 млн. лв. в производствения процес в трите ни текстилни фабрики в България - в Сливен, Ямбол и Свищов. През 2014 г. планираме да направим 240 млн. лв. оборот, а през 2015 г. - 264 млн. лв. Постигането на този растеж е възможно чрез инвестициите от 55 млн. лв., които планираме през тази година.

За какво ще са новите инвестиции, които предвиждате?

- Тези 55 млн. лв. включват обновяване на оборудването, увеличаване на продуктовата гама и изграждане на ново помещение за производство на платове по иновативна технология, която за първи път ще се използва в България. Само изграждането на новия цех струва 25 млн. лв. В него ще бъдат допълнително наети 140 човека.

В момента се правят значими инвестиции във фабриката в Ямбол. Там използваме средства по програма "Конкурентоспособност" чрез въвеждане на иновационен процес и иновативни продукти на стойност 3.5 млн. лв. Инвестицията във фабриката в Свищов е насочена изцяло към подобряване на качеството на произвеждания продукт и подготовка на използваните багрила.

Иновативните технологии, които ще използваме в новия цех в Сливен, позволяват да се завършват тъкани по изключително иновативен начин с пестене на енергия и вода, каквото не беше възможно преди тази инвестиция. По принцип средно годишно правим инвестиции от порядъка на 10 между 15 млн. лв.

Кои са основните ви пазари? Растат ли те през последните години?

- Продаваме в 65 държави в света. Работим с абсолютно всички модни марки, с всички вериги от модни магазини. Имаме 6000 клиента. На година изпълняваме около 100 000 поръчки. От склада ни в Ямбол тръгват стотици поръчки всеки ден. Част от клиентите са големи вериги магазини, които правят по-крупни поръчки.

Имаме и много малки поръчки от голям брой клиенти, имаме голяма търговска сила, която е формирана в България и продава в цял свят. Имаме и агенти, чрез които също се осъществява търговията, те се намират в около 65 държави по света. Независимо от кризата ние увеличихме пазарния си дял в Европа и нямаме загубени пазари. Текстилният пазар е огромен, може би 1% е пазарният ни дял в Европа.

Планирате ли да инвестирате в нови фабрики и активи?

- Не. Оставам концентриран в текстила с цел да увелича пазарния си дял, оборота, да подобря качеството на производство.

Притежавате най-голямото дружество в сектор текстил в страната. Каква е причината да няма други едри представители на бранша?

- Има достатъчно добри текстилни инвестиции в България. Може би всеки си върви по своя път. Според мен в България има много успешни текстилни фирми. По принцип в текстилния бранш фирмите са по-малки и това е характерно като цяло за сектора.

Какво трябва да се направи в България, за да има повече повече инвестиции в страната?

- Според мен в страната се прави много, икономическите условия като цяло за създаване на инвестиции в България са добри. Влияние оказват обаче и проблемите с обстановката в Европа. Нещо, което не зависи от България, но би помогнало, ако поевтинее еврото. В момента курса долар-евро е много негативен, недостатъчно добър.

Ще правите ли още портфейлни инвестиции на фондовата борса?

-Ако има възможности, разбира се, че бих направил нови инвестиции. Бих инвестирал в стабилни дружества, такива, които са рентабилни. Сега в момента проверявам възможностите за инвестиция в български корпоративни облигации, тъй като възвращаемостта на държавните книжа е ниска.

През ноември 2013 г. увеличихте дела си в "Булгарбак холдинг" до 10.4%. Сега предстои смяна на мажоритарния собственик на холдинга. Участвате ли в сделката?

-Не, не участвам. Изчаквам да видя какво ще се случи в "Булгартабак холдинг". Нямам никаква роля в холдинга. Това е чисто финансова, а не стратегическа инвестиция. Ако имам добра възможност, ще продам.

Притежавате дялове в дружества, контролирани от банкера Цветан Василев. Какви са контактите ви с него?

- Отношенията ми към Цветан Василев са уважителни, познавам го. Такива са отношенията ми  с много български банкери и бизнесмени - с Иво Каменов (един от основните акционери в "Химимпорт" - бел. ред.), както и с представители на чужди банки.

Кои са основните ви стратегически задачи в бизнеса?

- Основната ми задача е да направя много добри модни продукти, които жените по света да имат желание да носят.

Имате ли нови планове във винопроизводството?

- Тази година излизаме на пазара с биологични вина. Вярваме, че те ще бъдат добре приети от клиентите, защото наистина са с чудесни вкусови качества. Инвестирахме във фирма за производство на грозде - "Проект". От самото й създаване се работи по всички правила за създаване на биологично грозде.

Миналата година, след като минахме през всички проверки, получихме и сертификат за биологичен продукт. В същото време взехме такъв и за производство на биологично вино. Най-големите ни пазари на вино са Китай, Япония, от тази година и Русия. Продукцията ни се продава добре и в Италия. Това постигнахме и благодарение на биологичното вино.

Изнасяме го от ноември миналата година - казва се "Букеново" има добър успех, младо и биологично. В този сектор имаме добри резултати, но пазарът е много труден и по тази причина търпим загуби, защото продаваме под себестойност.

Какво се промени за вас, след като станахте български гражданин?

- Промени се това, че сега живея предимно в България. По тази причина се разшириха и плановете ми, свързани с бизнеса ми тук. Новите проекти и новите инвестиции дават добри възможности за разширяване на възможностите ми за правене на бизнес в страната.