"Петрол" ще набира рекорден капитал през борсата

"Петрол" ще набира рекорден капитал през борсата

Целта е дружеството отново да се капитализира, казват от ръководството

Весела Николаева
7318 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


273.12 млн. лв. е общата стойност на новата емисия. Ако всички книжа бъдат записани, това ще е най-голямото набиране на капитал с акции направено на БФБ.

Дистрибуторът на горива "Петрол" смята да направи най-голямото набиране на капитал в историята на Българската фондова борса (БФБ) – компанията ще търси над 270 млн. лв. от акционерите си и потенциални инвеститори, става ясно от покана за извънредно общо събрание на акционерите му. Датата, на която то трябваше да се проведе, първоначално беше определена за 8 април, но тъй като поканата не е вписана в Търговския регистър, се налага насрочване на друг ден според съобщение на дружеството.

Компанията смята да набере парите, като пусне нова емисия акции, с която да увеличи и акционерния си капитал. При успешно записване той ще нарасне от 109.25 млн. лв. на 163.87 млн. лв. За да се смята емисията за успешна, трябва да бъдат записани поне 40 млн. нови акции (200 млн. лв ) и според портфолио мениджъри това е знак, че ръководството вече се е уговорило с един или няколко инвеститори да запишат такова количество книжа. Ако всички нови акции бъдат продадени успешно, това ще е най-голямата еднократно събрана сума от увеличение на капитал на българския фондов пазар според справка от БФБ.

Акционерни участия

Все още няма яснота за какво точно ще бъдат използвани парите. Директорът за връзки с инвеститорите на дружеството Юлияна Григорова обясни, че засега не може да даде повече информация и предстои тя да бъде публикувана. Посредник по новата емисия ще е "София интернешънъл секютириз". В поканата си до акционерите от управителния съвет обясняват, че набирането на пари се налага, за да бъде капитализирано дружеството. На инвеститорите ще бъдат предложени 54.6 млн. нови акции с емисионна цена 5 лв. за всяка. При одобрение от общото събрание досегашните акционери ще получат права, срещу които могат да записват от книжата, като платят и емисионната им стойност. Ако не искат да участват в увеличението, ще могат да продадат правата си на БФБ. В момента на борсата една акция на "Петрол" се търгува за около 4 лв.

Увеличението на капитала идва след няколко години акционерна война между фракциите на двамата основни собственици в "Петрол" - Денис Ершов и Митко Събев, която приключи с влизането на фирми на банкера Цветан Василев, чиято банка КТБ е и сериозен кредитор на дружеството. Заради битките дълго време то беше стратегически блокирано, което се отразяваше и на финансовите резултати – за миналата година групата на "Петрол" имаше спад на приходите и общо свиване на бизнеса според отчета. По неофициална информация тя дължи на КТБ около 120 млн. долара. Това означава, че е вероятно банката да финансира увелчиението на капитала, с което да си прибере старите дългове и да капитализира дружеството. 

В момента около 90% от капитала на "Петрол" са собственост на няколко фирми, свързани с КТБ и основния й собственик Цветан Василев. Това стана след поредица прехвърляния на пакети, като най-голямата сделка беше през декември, когато частен съдебен изпълнител продаде над 55% от капитала, дотогава на "Петрол холдинг". Дружеството се опитва да обжалва продажбата (макар сделките през борсата да са неотменяеми) и затова може да се окаже, че увеличението на капитала на "Петрол" ще е поредният казус около дружеството. Ако увеличението обаче мине, това може да бетонира новите акционери.

От пазара, ама не точно

"Според мен парите за увеличението изобщо няма да ги търсят от БФБ. Най-вероятно новите мажоритарни собственици ще са единствените участващи, освен ако не са намерили партньор", коментира Гено Тонев, портфолио мениджър в управляващото дружество "Юг маркет фонд мениджмънт". Той добави, че целта на увеличението е ясна – без да влязат нови пари в компанията,  тя няма как да съществува. Според Тонев увеличението ще е успешно, щом е заложена толкова висока граница от поне 40 млн. записани акции. Той смята, че за дребните собственици това би трябвало да е добра новина, тъй като ще се вложи свеж ресурс и компанията би трябвало да е в по-добро финансово състояние.

Петко Вълков, изпълнителен директор на "Конкорд асет мениджмънт", коментира: "Увеличението е амбициозно на фона на обемите на БФБ. Но очевидно мащабите говорят, че е подсигурено записване на поне част от нея." Вълков добави, че щом се тръгва "ударно" с толкова голям предложен капитал, инвеститор или инвеститори има и няма да е проблем набирането му. Вълков и Тонев не изключват възможността да влезе стратегически външен инвеститор в "Петрол".

През последните години финансирането на "Петрол", което е в доста лошо финансово състояние, ставаше най-вече с кредитиране, предимно от КТБ и в по-малка част от ЦКБ. През миналата година дългосрочните задължения на дистрибутора на горива се увеличиха с 26% до 223.5 млн. лв. В същото време има спад на активите с над 9% до под 530 млн. лв. Компанията е на загуба от 28 млн. лв. при 44 млн. лв. за 2012 г.

Най-големите увеличения на капитал с нови акции

"Химимпорт" през 2007 г. набира 220 млн. лв.

СИБанк набира 210 млн. лв. през 2005 г.

ПИБ набира 176 млн. лв. през 2007 г.

КТБ привлича 86.33 млн. лв. през 2013 г.

СИБанк с още едно увеличение набира 78.23 млн. лв. през 2010 г.

"Адванс терафонд" успява да привлече малко над 78 млн. лв. през 2008 г.

Източник: БФБ
273.12 млн. лв. е общата стойност на новата емисия. Ако всички книжа бъдат записани, това ще е най-голямото набиране на капитал с акции направено на БФБ.

Дистрибуторът на горива "Петрол" смята да направи най-голямото набиране на капитал в историята на Българската фондова борса (БФБ) – компанията ще търси над 270 млн. лв. от акционерите си и потенциални инвеститори, става ясно от покана за извънредно общо събрание на акционерите му. Датата, на която то трябваше да се проведе, първоначално беше определена за 8 април, но тъй като поканата не е вписана в Търговския регистър, се налага насрочване на друг ден според съобщение на дружеството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman

  за обикновен инвеститор (или чужд такъв) трябва да е чалнат да си купи акции от Петрол ... вероятно КТБ с парите на държавата ще "капитализира" затъващото дружество .

 • 2
  todorov1981 avatar :-|
  todorov1981

  Ще видим какво ще стане на 8 април, за когато всъщност е насрочено общо събрание и ще се реши дали ще увеличават капитала с една такава емисия, с която се цели привличането на поне 200 млн. лева. Пари, с които на първо време ще се преструктурират дълговете, а без тях могат и на печалба да излязат, добър ход и може би единствен възможен на тоя етап. Естествено, основното е да се подобри управлението на компанията, да се затегнат малко дъщерните дружества, които година наред бяха системно източвани и ето го резултата.

 • 3
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  с привлеченият капитал изплащаме банковите кредити, другото би било харакири - при подобна висока банкова задлъжнялост......

 • 4
  ivaylo_bg_sf avatar :-|
  Ивайло

  Аз залагам на руската "изненада"
  ВТБ да купи голям пакет акции. Те си продадоха всичко от Булгартабак, ето къде ще ги вложат

 • 5
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  По-вероятно е Петрол да го капитализират малко,да го оздравят и да търсят стратегически чужд инвеститор.Защото не виждам как иначе могат да се конкурират успешно с Лукойл или ОМВ без да имат рафинерия зад гърба си.Азерите от СОКАР май имат планове да влизат на Балканите,а и напоследък държавата работи доста активно с Азербайджан.

 • 6
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Нещо не схващам. Дружеството се декапитализирало от вътрешно фирмени кражби, лоша пазарна реализация , корумпиран от комисионерство мениджмънт , никакъв пазарен имидж и т.н и сега инвеститорите трябва да плеснат с ръце от радост от възможността да капитализират дружеството като си купят нови акции. Естествено , че покупката е предварително уговорена . Въпросът е кой борд ще проведе общото събрание - на Събев или на Ершов.Операцията е за напудряне на компанията , за да може да се продаде и мустакатия да си прибере печалбата. А дали ще е СОКАР , Газпром или Ромпетрол е въпрос на пазарлък

 • 7
  anka_yanka avatar :-|
  anka_yanka

  [quote#1:"niceprson"]вероятно КТБ с парите на държавата ще "капитализира" затъващото дружество . [/quote]

  Айде пак старата плоча завъртяхте! Какви пари на държавата, бе момко? Няма банка вече у нас в която да има над 18% участие на държавен капитал, едно и също си плямпате нарочно въпреки промените, понеже нанякой така му е удобно! Най-голямата експозиция на дружествата в енергетиката към КТБ е намаляла три пъти. Петрол е бил кредитиран от КТБ, след като не успя да си издължи дълговете, НОРМАЛНО е да бъде взет от банката! Що всички се правите на ударени и сякаш не сте чували за инвестиционни банки? Както и да е, явно всеки си знае да си повтаря, каквото му е удобно.
  В случая КТб ще финансира увеличението на капитала на ново Петрол за да може да си прибере дълговете - нищо странно или неестествно. Не мисля, че дружеството е по-затъващо от затъването, което имаше досега. Така, че и това не е новина. Но ако успеят с тази сделка защо не? Защо да не проработи на ново? Или дайте да убием всякакъв местен бизнес само защото не ни кефят инвеститорите?
  Така, че ще видим дали ще се получи това упражнение защото говрим за наистина големи задължения от страна на Петрол през всичките тези години на некадърно управление от предните собственици. Ако стане това ще е свеж ресурс в компанията и може да потръгне нагоре - аз лично нямам нищо против.

 • 8
  unbiased avatar :-|
  unbiased

  Аз залагам на Илюмжинов - човека все пак имаше желание да влезе в тази компания

 • 9
  today avatar :-|
  today

  Май целта е да се съберат едни големи пари и да изчезнат в правилната посока!

 • 10
  anka_yanka avatar :-P
  anka_yanka

  [quote#6:"djb95"]Операцията е за напудряне на компанията , за да може да се продаде и мустакатия да си прибере печалбата. [/quote]

  Ами да, нормално нали все пак преди това им е отпуснал над 120 млн долара кредит? Да се спасяват уж. Нормално е да си ги потърси след, като не успяха да му се издължат? След, като "мусткатия" е собственик на банка, която отпуска кредити, какво точно очакваш да направи, ако тези кредити не се обслужват? Да им подари банката ли или да им ги опрости? Много странно, сигурно ако ние не можем да си обслужваме кредитите банките ще ни кажат "няма проблеми моите хора, ние ще забравим, че имате задължения към нас" и всеки по живо по здраво. Сигурно, така ще стане, дам.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал