Дълг дълг избива

С леко закъснение България направи първа крачка към най-голямата си облигационна емисия от над десет години. Засега успешното набиране на 3 млрд. лв. изглежда сигурно

Държавите рядко връщат дълговете си, както правят обикновените хора. Те ги рефинансират. А за да имат достъп до нови заеми, с които да погасяват старите, за тях е важно да изглеждат благонадеждни не само според собствените им статистики, но и в очите на международните кредитори. Съвсем скоро предстои да видим с какво око те гледат на България и дали са склонни да й отпуснат нужните средства при изгодни за нея условия.

Дълги години страната се придържаше към консервативна фискална политика и се въздържаше от поемането на нови дългове, което беше възможно отчасти и защото плавно изгаряше предкризисния буфер, натрупан във фискалния резерв. Сега е време за рефинансиране и политическите трусове от другата страна на Черно море говорят, че то не идва в най-удачния момент. След 11 месеца падежират облигации за 1.086 млрд. долара (800 млн. евро), които не би било проблем да се финансират и от вътрешния пазар, ако в бюджета не бе заложен и дефицит от 1.5 млрд. лв. Това прави собствените ресурси за справяне със ситуацията недостатъчни и търсенето на външен заем е неизбежно. Подготвяйки се отрано за това, през януари правителството възложи на финансовия министър Петър Чобанов да организира изтеглянето на външен дълг до 3 млрд. лв., а през миналата седмица бе направена и първата крачка в тази посока - бяха избрани банките, които ще посредничат за вземането на заема. Така емисията облигации може да бъде реализирана до няколко месеца. Според експерти България има шанс да получи парите евтино въпреки напрежението на пазарите, създало се покрай революцията в Украйна и захлаждането на отношенията между Запада и Русия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове