Cisco и "Сити клиник" представиха система за непрекъсната връзка между болници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Cisco и "Сити клиник" представиха система за непрекъсната връзка между болници

По време на представянето беше осъществена връзка с рентгенологията, където беше показана част от манипулация за лечение на каротидна стеноза

Cisco и "Сити клиник" представиха система за непрекъсната връзка между болници

Технологията ще помогне за дистанционо поставяне на диагноза и обучение

Юлиян Арнаудов
7379 прочитания

По време на представянето беше осъществена връзка с рентгенологията, където беше показана част от манипулация за лечение на каротидна стеноза

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Дистанционно диагностициране, обучение на кадри чрез видеоконферентни връзки и все по-голямо навлизане на новите технологии в здравеопазването могат да помогнат за преодоляване на дефицита от специалисти в сектора. Демонстрация в тази насока показаха болницата "Сити клиник" и технологичният гигант Cisco. Съвместният проект представлява мащабно интегриране на видеоконферентната връзка, интернет базираните, комуникационни и софтуерни решения на IT корпорацията в рамките на медицинското заведение – конферентна зала, операционна, манипулационна, рентген и др. Идеята е не само да се предава видео- и аудиовръзка от съответната стая, но и да се обменя в реално време информацията, получена от различните скенери, уреди и процеси, свързани с пациентите.

Значението на комуникацията

"Проектът на Cisco ни позволи да развием две ключови области – обучението на медицинския персонал и осъществяване на изследователска дейност", заяви Илиан Григоров, съосновател и управител на "Сити клиник".

По време на представянето беше извършен телемост между различни точки (технологията Telepresence на Cisco) както в болницата, така и във Варна и дори Сан Франциско. За по-ясна демонстрация при връзката с рентгенологията беше показана част от манипулация за лечение на каротидна стеноза. Докато обясняваше процедурата, доцент доктор Иво Петров добави, че когато в една болница липсва определен специалист, но има наличната апаратура, може резултатите да се предоставят на лекар, който се намира на стотици километри разстояние, за да може той да ги разчете. При това информацията се подава в реално време.

"Когато има комуникация между специалистите, тя помага развитието на лекарите и впоследствие предоставя по-добро лечение на пациентите", коментира Петров.

"Вече се говори за дефицит на лекари не само в България, но в и Европа. С новите технологии и комуникация това може да се преодолее", коментира ректорът на Медицинския университет във Варна професор доктор Красимир Иванов.

Проектът е значим и за Cisco. Вицепрезидентът и регионален директор за Югоизточна Европа на компанията Питър Хайду го описва като "визионерски за региона". "Технологията и комуникацията може да помогнат за подобряване на медицинските услуги", обяви той в конферентно включване от Сан Франциско.

Цената на прогреса

Иво Петров от "Сити клиник" не каза точната инвестиция в оборудването на болницата с тази технология, като само обяви, "че това е седемцифрена сума". Григоров обаче подчерта, че благодарение на нейното внедряване са направени икономии от милиони евро заради оптимизация на наличната апаратура. Голяма част от новото специализирано медицинско оборудване позволява подобна свързаност и изпращане на образи в реално време през интернет.

"Болниците в България купуват специализирано медицинско оборудване за стотици хиляди левове с възможност за подобно свързване, но тази функция почти не се използва от тях", коментира Андрей Марков, съосновател на "Сити клиник". Той допълни, че образите от тях могат да се гледат навсякъде и на всяко устройство, като единствено се изискват интернет връзка и съответният инсталиран софтуер.

Управляващият директор на Cisco за България Борислав Димитров поясни, че компанията предлага разнообразни решения, които могат да бъдат адаптирани в зависимост от мащаба на болничното заведение.

"Това е пряка кореспонденция с програмата "Европа 2020" за единен пазар и проникване на високите технологии и интернет в целия ЕС", коментира Димитров. "Подобни решения трудно могат да бъдат интегрирани в несвързани с глобалната мрежа отдалечени региони." Според него трябва да има засилена държавна политика и подкрепа в тази насока, както и в развиването на електронното здравеопазване и е-управление.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK