Енергийно ефективната ни сграда си възвърна инвестицията за 3 години
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Енергийно ефективната ни сграда си възвърна инвестицията за 3 години

Schneider Electric HORIZON

Енергийно ефективната ни сграда си възвърна инвестицията за 3 години

Кристоф Бург, изпълнителен директор на Horizon Site на Schneider Electric пред Капитал

4127 прочитания

Schneider Electric HORIZON

© Schneider Electric HORIZON


Кристоф Бург е изпълнителен директор за изграждането и управлението на иновативната нулево-енергийна сграда Horizon Site на Schneider Electric в Карос, Южна Франция, от октомври 2011 г. Управлява енергийната ефективност на обекта, инфраструктурата и влиянието й върху околната среда, безопасността и сигурността на сградата, условията на труд, връзките с клиенти и комуникацията. Преди това е заемал длъжността финансов директор в Schneider Electric, както и същата позиция в други компании. Завършил е Висшия институт за търговия и мениджмънт в Париж (ISCParis).

Какво представлява вашата сграда Horizon Site и как се роди идеята за нея?

- Преди четири години решихме да преместим научно-развойните си звена от региона в Карос, където имаме производствен обект от 42 години, и да направим нова сграда там. Идеята беше да обединим научно-развойната си дейност и производството на контролери (устройства за управление на индустриални и сградни инсталации – бел. ред.). Решението беше взето, първо, защото поддръжката на отделните сгради беше много скъпа и, второ, защото екипите работят много близко един с друг.

Horizon е най-енергийно ефективната сграда на групата. Като цяло електропотреблението ни е нула, тъй като произвеждаме точно толкова електроенергия, колкото консумираме. Произвеждаме с фотоволтаични панели на покрива и консумираме еквивалента на 40 киловата на кв. м годишно. Принципът е много прост. Започнахме с това да преценим какви са даденостите на околната среда. Там е много слънчево. Освен това е ветровито, понеже се намираме между планините и морето. Третият елемент е, че в региона има голям подземен водоизточник. Затова решихме да въведем различни системи.

На приземното ниво имаме лаборатории за контролери, които подобно на компютри излъчват топлина и проветряването и климатизирането е много сложно. Затова ориентирахме сградата така, че да минимизираме влиянието на слънцето, като в същото време го използваме за производство на електричество. Сградата е бетонна, бетонът абсорбира топлината през деня и нощем я излъчва. Затова на западната стена поставихме външни щори, които се спускат, за да защитят сградата, така че слънцето да не загрява бетона.

Климатизацията се основава на естествената вода. Изпомпваме я от 25 метра дълбочина и използваме водната циркулация във всяка част на сградата, за да охлаждаме. За това е необходим мониторинг. В сградата има разположени сензори и нашата система позволява, когато температурата достигне определено ниво, оборудването да реагира и да вкарва повече свеж въздух.

Последният елемент е вятърът. Направили сме механизирани прозорци, които се отварят автоматично през нощта от април до октомври, за да може вятърът да проветрява сградата отвътре, без да се използва електричество. Така че когато е възможно – със сензори измерваме вятърът да не е прекалено силен, да няма дъжд, да няма прах – отваряме прозорците, вятърът минава през сградата и оставяме природата да си свърши работата.

Какво друго освен интелигентни сгради е необходимо за изграждането на интелигентни мрежи?

- Умната сграда е само част от отговора. Умните мрежи се опират на два основни стълба – умно търсене и умно предлагане. Умното търсене е комбинация от умни сгради, които могат да се управляват технически и да реагират на начина, по който правите предлагането, електрически превозни средства и формируемост на инфраструктурата.

Предлагането ще става все по-умно, защото ще има все повече възобновяема енергия. Нейното управление обаче е сложно, защото в 14.00 часа следобед всички фотоволтаични панели например са на максимално производство и вкарването на цялата тази електроенергия в мрежата може да създаде големи проблеми. Така че умното предлагане е нещо, което може да генерира различни напрежения в мрежата и също да решава евентуално в 14.00 часа следобед някои фотоволтаици да спират производство или да насочва електричеството не към мрежата, а към съседа ви. Ние имаме шест различни източника на възобновяема енергия в Horizon – 3 фотоволтаика и 3 вятърни централи. Намираме се в индустриална зона с 450 компании и 10 хиляди души. С тях направихме проект да изградим умна мрежа в рамките на тази зона. Във Франция проектите за интелигентни мрежи са само демонстрационни и са комбинация от жилищни сгради и офиси. Ние направихме същото, но в индустриална зона.

По средата между умното търсене и умното предлагане е основният момент, наричаме го реагиране на търсенето (demand response). Това е начинът, по който се управлява цялата тази инфраструктура. В Horizon имаме умна сграда, имаме електрически коли, имаме две мощности за съхранение на енергия и сме въвели нашите системи за управление. Интеграционната ни платформа Prosumer ни позволява да реагираме, за да намалим консумацията, когато е необходимо. При нас има големи проблеми с енергийната мрежа, всяка година има масови спирания на тока. Затова има изискване шест пъти годишно да намаляваме потреблението от 6 до 8 часа следобед през януари и февруари. Prosumer го прави автоматично и решава дали да използва електричество от мощностите за съхранение, или да намали потреблението на паркинга например с 20%.

Това не е технология на бъдещето, тя съществува и днес, важно е да се използва. Градовете трябва да използват енергията по по-интелигентен начин. Когато говорим за интелигентните градове, последното нещо е умната интеграция – как да се направи така, че отделните системи – водоснабдяване, сигурност, мобилност, енергийно управление и т.н. – да са интегрирани. Важно е да се започне от нещо малко. Във Франция казваме, че малкото поточе прави голямата река.

За колко време се възвръща инвестицията в сграда като Horizon?

- Възвращаемостта на проекта беше три години, което е много малко. Преди това имахме много сгради и поддръжката им беше скъпа. Разполагахме с технологията, така че когато направихме изчисленията за възвращаемостта, всички се изненадаха, че е толкова бърза.

Какви приложения имат вашите системи в индустрията?

- Ще ви дам един пример. В нашите заводи поставяме покритие на контролерите, при което се отделя неприятна миризма. Това се прави на U-образна линия, през която минават продуктите, и имаме вентилационна система над цялата линия. Когато започнахме да работим по проблема, решихме да направим така, че вентилационната система да се включва и да работи само над продукта. С това спестихме 30% енергия. Така че в индустрията принципът е същият – анализирате къде може да се направят спестявания и въвеждате нашите решения, с което правите спестяванията прости. Целта е енергията да се използва там, където е необходима. Системите ни се използват в хранително-вкусовата индустрия, в циментовата промишленост, в дейта центровете, на летищата, за управление на уличното осветление и т.н. Всичко това може да се управлява, така че да се използва по-малко електричество.

Къде според вас в България може да се приложи вашият опит, какви компании проявяват интерес?

- Има толкова много сфери, в които може да се работи. Но първо трябва да анализирате къде може да спестите енергия и как може да го финансирате. Horizon не е технологично чудо, това просто е бизнесът ни, събран на едно място. Това, което сме направили в Horizon, може да се направи навсякъде. Условията ще са различни, но подходът е същият. Виждаме какво има наоколо, измерваме консумацията, виждаме какво може да се спести и използваме нашето решение, за да го постигнем.

Кристоф Бург е изпълнителен директор за изграждането и управлението на иновативната нулево-енергийна сграда Horizon Site на Schneider Electric в Карос, Южна Франция, от октомври 2011 г. Управлява енергийната ефективност на обекта, инфраструктурата и влиянието й върху околната среда, безопасността и сигурността на сградата, условията на труд, връзките с клиенти и комуникацията. Преди това е заемал длъжността финансов директор в Schneider Electric, както и същата позиция в други компании. Завършил е Висшия институт за търговия и мениджмънт в Париж (ISCParis).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  kamatnaisura avatar :-|
  suroIkamatno

  Ех, тъкмо си помислих, че всичко това е дело на някой български стартъп и пак съм разочарована....Пустите му французи поработили, поработили, пък ни изпреварили....духовно...и финансово....

 • 2
  mamarinov avatar :-|
  Marinov Martin

  Сградата носи най-вече маркетингови ползи на компанията, но въпреки това напълно споделям идеите за рационално използване на енергията и ресурсите съвпада.

 • 3
  rez avatar :-|
  Хадилев

  До коментар [#1] от "suroIkamatno":

  Тука също имаме такива сгради, примерно склада на Загорка или Декатлона в Подуяне.

 • 4
  kamatnaisura avatar :-|
  suroIkamatno

  Нима.....тъкмо посягах към едно ново Божуле....сега ще ти сипя пак българско вино, слава богу не от Подуяне...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.