Съдът: има нарушения в търга на заведенията на "Летище София"

Държавната компания ще обжалва на горна инстанция

С решение от февруари Административен съд - София, отмени заповедта на изпълнителния директор на "Летище София" Христо Щерионов от 28 октомври, с което столичното дружество отдаде под наем заведенията за храни и напитки на двата терминала. Големият конкурс за отдаване на почти всички заведения на летището започна с пороци - срокът за подаване на оферти беше кратък и в разгара на лятото, а критериите към кандидатите - изключително високи. Освен това името на един от победителите се появи в сектора и медийното пространство много преди края на конкурса. За капак процедурата срещна дори неодобрението на транспортния министър Данаил Папазов, който обаче не го спря.

След обжалване на състезанието сега дойде ред и на съда, който на първа инстанция обяви, че заповедта за избор на наематели "се явява незаконосъобразен административен акт, постановен при нарушаване на процедурата по издаването й", като са нарушени основни принципи и са допуснати груби процедурни нарушения. Държавната компания обаче ще обжалва пред Върховния административен съд, който на свой ред пък спря с определение подписването на договорите с победителите, преди да е приключила съдебната битка.

Участниците в търга

През август летището обяви търг за отдаване под наем на 13 търговски обекта (кафета, ресторанти и зони за бързо хранене на стария и новия терминал) за 5 години. На 28 октомври летището излезе с решението, че 11 от 13-те заведения са спечелени от "Консорциум Зита". В борда на акционерното дружество влизат генералният мениджър на "Хепи" Орлин Попов, както и двамата съсобственици на пицарии "Виктория" Георги Илиев и Красимир Младенов, като акциите са поделени поравно между "Хепи" и "Виктория". Останалите 2 от 13-те обекта са спечелени от "Консорциум Алфа" ДЗЗД. С 99.2% дял е "Алфа еърпорт сървисиз" (компания, занимаваща се с кетъринг в самолетите и според източници, имаща два обекта на летището). С най-голям дял в дружеството е "Бългериан еъруейз груп", част от авиационното поделение на групата "Химимпорт".

Общият брой на кандидатите беше четири, но две компании отпаднаха тъй като според летището не отговориха на изискванията. Това са "Кофи лайф" - позната като кафе веригата Costa Coffee, и "Ел Ес травъл ритейл България", дъщерно дружество на Lagardere Services, Франция. И двете обжалваха процедурата.

Решението на съда

Много от международните вериги работят в България на франчайз, което прави моментът с доказването на опита, изискван според условията на търга, податлив на юридически тълкувания. Oт надпреварата отпадат Costa Coffee ("Кофи лайф") и дъщерно дружество на Lagardere Services ("Ел Ес травъл ритейл България"). "Кофи лайф" не покрива изискването да има 20 обекта и не е дала отчет за заетите лица, за да се прецени дали е работодател на поне 150 души. "Ел Ес травъл ритейл България", кандидатствала за 4 обекта - 2 кафетерии и 2 обекта за бързо хранене, пък не е допусната до отваряне на цена, тъй като не отговаря на условието да има успешен опит с поне 20 обекта със сходен предмет на дейност, не покрива изискването за поне 150 души персонал за всяка от последните три години и не е доказала, че има персонал с поне петгодишен опит на международно летище. Иначе в България компанията има над 80 обекта и е известна с марките Relay и Inmedio за търговия на дребно с цигари, вестници и т.н., с пекарните Hello, кафенетата Le Cafe Inmedio и с магазините 1 minute. В международен план компанията е представена в 25 страни с над 4 хил. търговски обекта, оперираща на 130 летища, като понастоящем е номер две травъл ритейл (търговия в пътнически зони) оператор в света. Дружеството оперира и в момента един обект на летище София за продажба на печатни издания и пакетирани хранителни продукти под марката Relay/Discover Bulgaria.

Още от Капитал