Дистрибуторът в сянка на "Булгартабак"

Холдингът на Цветан Василев и Делян Пеевски смени досегашните си търговци на едро с новосъздадено и привидно несвързано дружество

Голяма част от служителите на "Табак логистик груп" вероятно ще търсят нова работа.     
Голяма част от служителите на "Табак логистик груп" вероятно ще търсят нова работа.        ©  Юлия Лазарова
Голяма част от служителите на "Табак логистик груп" вероятно ще търсят нова работа.     
Голяма част от служителите на "Табак логистик груп" вероятно ще търсят нова работа.        ©  Юлия Лазарова
719.6

млн. лв. са приходите на ТЛГ за 2012 г. Отделно е оборотът на дружествата в няколко града.

В следващите десет изречения ще ви разкажем официалната част на историята - това, което може да се види по регистри, договори и изказвания.

От много, много години цигарите на държавния "Булгартабак холдинг" на едро се продават от едни и същи дистрибутори - първо поединично, а после обединени като "Табак логистик груп". Те имат всичко: ексклузивни права, складове, микробуси, персонал, опит, организация. Никой друг няма право и да припари до този пазар. Изведнъж тези търговци буквално са изхвърлени от тютюневия храм (вече изцяло под контрола на банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски). Договорите са прекратени, зареждането - спряно, а предупреждението, че няма смисъл от преговори - недвусмислено. Цялата дистрибуция на цигари на "Булгартабак" преминава към нова фирма. "Експрес логистика и дистрибуция" е създадена току-що и никога не е продала нито една кутия цигари, нито пък каквото и да било друго. Но това не пречи на цигарения холдинг да й гласува пълно доверие, поверявайки й целия си пазар в страната. Фирмата изобщо не е собственост на "Булгартабак" или пък на неговите притежатели. Тя е (поравно) на български консултант и австрийски гражданин.

Това беше. Ако искате, можете да спрете дотук и да повярвате, че в "Булгартабак" се е възцарил особен вид авантюризъм. А ако искате, можете да продължите да четете истинската история, която прозира зад новия дистрибутор.

Предизвестената окупация

Още от края на социализма пазарът на едро на цигари на "Булгартабак" е поделен между няколко души. Те са т.нар. търговци на първо ниво - имат изключителното право да купуват стоката директно от фабриките, а после - да я продават някому на второ ниво на едро (по-малки дистрибутори и борси) или директно да я разнасят по магазините. Излишна борба между тях няма, защото територията на страната е точно разграфена помежду им. В четири града дистрибуцията минава през местни дружества, където ТЛГ, държейки основния дял, си партнира с местни играчи (виж таблицата).

Малко преди приватизацията на "Булгартабак" тези регионални търговци се обединяват в общо дружество - "Табак логистик груп" (ТЛГ). Акционери в него са "Табак трейдинг партнър" ООД - София, с 67% и "Деливъри" ООД - Пловдив, с 33%. През тях практически собственици са Георги Видолов, Мирослав Праматаров (съдружници поравно в "Деливъри"), Евгени Стамов, Емил Маринов, Красимир Синевирски, Николай Арсов, Христо Арсов и Елеонора Димитрова (съдружници в "Табак трейдинг партнър"). Последната дама е майката на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който малко преди предсрочните избори се оказа в "конфликт на интереси" според комисията на Златанов. Димитрова (а преди политическата му кариера и синът й) притежава "Елеонора транс" и "Симеон-2", които държат 40% в "Табак трейдинг партнър".

Всъщност идеята за обединяването на търговците беше на бившия изпълнителен директор на "Булгартабак" Христо Лачев. През пролетта на 2012 г. обаче Лачев се оттегли от ТЛГ заедно със Славян Теофилов. Горе-долу тогава се разбра, че самият "Булгартабак" има апетити да поеме сам дистрибуцията си. По това време холдингът беше официално собственост на руската VTB, като беше публична тайна, че тя е в съдружие с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски. Съответно очакванията бяха самата ТЛГ да бъде изкупена (или поне контролен пакет от нея) от цигарения холдинг.

Както често обаче се случва в търговията на едро, като по-евтин вариант пред покупката е предпочетено фирмата просто да бъде изместена от пазара. Още повече че ситуацията днес е коренно променена. Първо - руската банка излиза като акционер в "Булгартабак" и решенията там се вземат само от българските съдружници (ако се върнем към официалната версия - порядъчно замаскирана поредица офшорни дружества). Второ - самият холдинг е навлязъл в търговията на дребно чрез веригата си Lafka (собственост на дъщерното му "Табак маркет") и донякъде в търговията на едро, тъй като зареждането на самите лафки се прави централизирано от негови складове, с негови микробуси и хора. Всички доставки на външни фирми от месеци се карат до централен склад на "Булгартабак". При това положение - след като вече има производството и навлиза бързо в търговията на дребно, въпрос на време беше групата Василев-Пеевски да премахне "външните лица" от дистрибуцията и да я поеме сама.

Превратът

Малко след началото на март "Табак логистик груп" е спряла да получава стока на "Булгартабак", научи "Капитал" от множество независими източници на пазара. Няколко дни преди това договорът на фирмата за продажба на едро на цигари с холдинга е бил прекратен едностранно от негова страна - без никакво обяснение и без да се изтъква никакъв повод. "Да, вярно е, че вече нямаме отношения с "Булгартабак", но не мога да дам повече подробности", каза изпълнителният директор на ТЛГ Евгени Стамов. От самия холдинг не отговориха нищо на въпросите на "Капитал".

По самите обекти в по-голямата част от страната представителите на ТЛГ са минали още по-миналата седмица, уведомявайки ги, че ще бъдат зареждани от нова фирма. Веднага след това са започнали и доставките от новия дистрибутор - "Експрес логистика и дистрибуция" (ЕЛД).

По данни от Търговския регистър дружеството е поравно собственост на Виктор Василев Зарев и Succeed Unternehmensberatung - Австрия, а като управляващи са посочени самият Виктор Зарев и австриецът Хуберт Шенк. "Експрес логистика и дистрибуция" е вписано в Търговския регистър на 27 ноември 2013 г. с адрес на ул. "Стара планина" №5 в София, където е и адресът за кореспонденция и където работи администрацията на дъщерното на "Булгартабак" "Табак маркет". На 17 декември регистрацията му се мести на бул. "Цариградско шосе" 425.

От справка в https://www.register.bg пък е видно, че "Екпрес логистика и дистрибуция" е регистрирало домейна си с адрес отново на "Стара планина" №5. Нещо повече - лицето за административен и технически контакт на сайта eld.bg е Драгомир Маринов - IT мениджър в "Булгартабак холдинг" (електронният му адрес е с разширение .bulgartabac.bg), а обслужващите сървъри са наречени ns.bulgartabac и ns1.bulgartabac. Самият Виктор Зарев, намерен на мобилния си телефон, отказа какъвто и да било коментар по темата. Австрийският му партньор има опит в търговията, като дълго време е заемал различни позиции в структурите на BILLA. Включително и до 2010 г. е бил управител на "Билла България" заедно с Венцислав Чолаков, който сега е изпълнителен директор на "Булгартабак".

Извън "косвените" признаци няколко източника на "Капитал" от сектора потвърдиха, че по тяхна информация новият дистрибутор е собственост всъщност на самия "Булгартабак".

Условията му към самите обекти на дребно са същите, каквито бяха и на ТЛГ: 5.5% отстъпка от цената на бандерола (отстъпката към досегашния дистрибутор беше 8%) и плащане веднага с изключение на малко на брой от най-силните обекти, където е възможно да има отложено издължаване на фактурите, но само една доставка напред (не е тайна, че "Булгартабак" е единственият доставчик, чиято стока е плащана веднага и от най-големите търговски вериги). Отделно продължава системата с бонуси за определен тип зареждане, стимулиращо продажбата на конкретни марки. Извън цигарите на "Булгартабак" за момента е известно само, че ЕЛД ще продава и австрийския бранд кафе Julius Meinl.

"В случая говорим за бизнес, който буквално е откраднат", каза източник от цигарения пазар, пожелал името му да не се цитира. "Цялата структура на ТЛГ буквално е прекопирана в ЕЛД: 600 души служители, 171 микробуса, самата организация е идентична с тази на ТЛГ. След като почти две години хора на "Булгартабак" се возиха при дистрибуторите от ТЛГ, сега бизнесът на фирмата просто е отнет", обясни той.

Интересно е, че ЕЛД вече е наела нови служители, без да посяга към тези на ТЛГ - в случая става въпрос за сериозна маса хора с опит, сред които текучеството е било минимално - рядкост за този бранш.

"Няма как малка, прохождаща компания да отговори на условията, които всички цигарени компании традиционно налагат на дистрибуторите си", коментира високопоставен източник от сектора. "Те изискват от търговците на едро сериозна складова база, разпространение с национално покритие, поддържане на определена температура в складовете, мощен софтуер, който да докладва за продажбите на ежедневна база", добави той.

Краят на фирмата бонбон

Досегашната позиция на ТЛГ на цигарения пазар най-точно се описва с една дума - бонбон. От началото на миналата година тя с благословията на основния си клиент спря да зарежда с негови цигари всички борси и дребни търговци (с малки изключения) и пое доставките до всички обекти директно сама. В комбинация с това тя дистрибутира и марките на Philip Morris (за тях "Кавен Орбико" е доставчик за четирите най-големи града, а всичко останало е поверено на ТЛГ). Пак ТЛГ е дистрибутор на Imperial Tobacco и Karelia, макар и последната марка далеч да не е ексклузивна само този търговец. Така фирмата - обединение на дългогодишните цигарени търговци имаше, меко казано, сладка позиция на пазара. Затова и не бяха рядкост условия към магазините в стил: "Знам, че и друг предлага Karelia, но ако не я купиш от мен, оставаш без Victory и Marlboro."

Сега положението е драстично променено: без най-силния си клиент, който съставлява основната част от продажбите й, фирмата трудно би поддържала тежката структура за национално дистрибуторско покритие. Според мениджърите й тя ще продължи да обслужва Philip Morris, Imperial Tobacco и Karelia. От представителството на Philip Morris в България не дадоха коментар ще реагират ли по някакъв начин на промененото разположение в сектора. Дори да запази някаква дейност обаче с ниския процент отстъпка на едро, с драстично орязани обороти и без основния си клиент, ТЛГ ще трябва да предприеме много голямо свиване на целия си бизнес - почти невъзможно салтомортале за търговец за цялата страна, който трябва да гарантира зареждане на всеки обект. Дали собствениците й по някакъв начин ще си осигурят печалба и при новата ситуация - ще видим. По информация на "Капитал" те нямат намерение да водят каквато и да било борба с групата Василев-Пеевски, а по-скоро биха се опитали да търгуват и с някакъв друг тип стока.

По-интересно е обаче бъдещето на новия дистрибутор - поне доколкото той е част от по-голямата схема на целия сектор.

По-голямата картина

"Замисълът не е ЕЛД да продава просто цигарите на "Булгартабак", а всички марки. И останалите търговци също да бъдат изтрити от пазара", каза източник от сектора. Към момента дистрибуторите на цигари изобщо не са толкова много. Сравнително голям играч е пловдивската "Табако трейд", която в София работи през "ВАТ 94". Те продават на едро цигарите на BAT, върху които имат ексклузивитет, Karelia, King и още доста марки с изключение на тези на "Булгартабак" и на Philip Morris. "Лилия табако" пък са един от основните дистрибутори на Karelia. Друг търговец на едро е "Болкан едвъртайзинг енд дистрибюшън". След като дълго беше изолиран от пазара и насочван да купува от останалите, от няколко месеца той пое дистрибуцията за София на "Кингс табако". Извън тях останалите дистрибутори са предимно регионални.

"Със сигурност ЕЛД ще поиска да разпространява и други марки цигари. Но все пак не е сигурно ще успеят ли. Концерни от порядъка на Philip Morris и ВАТ трудно приемат да им се извиват ръцете ", смята високопоставен източник от бранша. Играч с неясни намерения остава "Кингс табако" - разривът в цигарения бизнес между Цветан Василев и Делян Пеевски, от една страна, и собствениците на "Кингс табако" и "Винпром Пещера" - от друга, е факт от пролетта на 2012 г., когато на ТЛГ им беше наложена категорична забрана от "Булгартабак" да качват във вановете си марката King. В момента брандът се разпространява от всички останали, които пожелаят.

Що се отнася до самото ЕЛД, очевидно то ще поеме онази част от бизнеса на "Табак маркет", която касае търговията на едро: цялостно зареждане на Lafka, разнос на цигари по останалите обекти и логично - разпространението на вестници. В един от най-големите сайтове за търсене на персонал има и обяви в тази връзка: "Експерс логистика и дистрибуция" ООД – име, за което все по-често ще чувате", търси разпределител на вестници. Обединението на разноса на цигари и вестници (последният сектор наскоро беше сериозно консолидиран именно от собствениците на "Булгартабак") е повече от очакван ход. Оттук нататък въпросът ще остане ли в "Табак маркет" нещо различно от Lafka е по-скоро маргинален.

По-интересното е, че според източници на "Капитал" на дневен ред скоро се очаква отново да бъде качена темата къде изобщо да се продават цигари. Законопроектът, с който се предвиждаше забрана за продажба на тютюневи изделия извън специализираните обекти, беше внесен от председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев през есента на миналата година, а после оттеглен с мотив, че няма "готовност" за такава мярка. Сега, твърдят високопоставени източници от пазара, се готви повторен опит за приемането му. Очевидно лобисткият текст би осигурил солиден и безпроблемен ръст на приходите и печалбата на Lafka - особено предвид факта, че другите специализирани вериги са малки и малко. Въпросът е само доколко и кога самата верига на "Булгартабак" наистина ще има достатъчно покритие в страната, за да поеме толкова голям обем. "Ако този текст бъде предложен, аз ще съм първият, който ще скочи срещу него, защото означава убийство за малкия и средния бизнес в тази сфера и за свободния пазар изобщо", коментира бившият депутат от ГЕРБ и учредител на БАСТА Емил Димитров.

И ако лобизмът за търговията на дребно със сигурност ще предизвика доста шум, очевидно анексирането на търговията на едро се случва доста тихо, успешно и бързо - удобно окрупнената предварително дистрибуция просто преминава в ръцете на собственика на производството. Вертикалната интеграция на пазара на вестници и цигари, поне на този етап, не предизвиква никакъв интерес от Комисията за защита на конкуренцията. Тя обикновено предпочита да чете само официалната версия.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


53 коментара
 • 1
  petrra avatar :-|
  petrra

  Любопитните съвпадения около "Експрес логистика и дистрибуция" са:
  От справката в Търговският регистър е видно, че „Екпрес логистика и дистрибуция” ЕООД е с първоначална регистрация на адрес:
  гр. София 1000, район Оборище, ул. „Сатара планина” № 5!!!
  Не след дълго /с решение от 06.12.2013г.на Хуберт Шенк / на 17.12.2013г за седалище и адрес на управление е вписан: гр. София 1000 , район Панчарево, „Цариградско шосе” №425.
  Електронната поща на „Екпрес логистика и дистрибуция” ООД е: [email protected]
  На РЕГИСТЪР.БГ ООД е делегирано правото да регистрира домейни в областта bg. След справка там за домейна eld.bg е видно, че: Регистрант е „Екпрес логистика и дистрибуция” ЕООД с адрес: гр. София 1000, район Оборище, ул. „Сатара планина” № 5!!!
  А лице за административен и технически контакт е : г-н Драгомир Маринов, с адрес: гр. София 1000, район Оборище, ул. „Сатара планина” № 5, Електронната поща: [email protected] !!!
  Г-н Драгомир Маринов от своя страна пък е ИТ мениджър в „Булгартабак холдинг”
  Регистрираните сървъри, които „Екпрес логистика и дистрибуция” ще ползва съответно са: ns.bulgartabac.bg и ns2.bulgartabac.bg
  Пак от Търговският регистър е видно, че адреса за кореспонденция на „Табак Маркет” АД /смея да твърдя, че това е и действителният адрес на значителна част от администрацията на „Табак Маркет” АД / е : гр. София 1000, район Оборище, ул. „Сатара планина” № 5.
  Твърде е възможно шофьорите - разпространители работещи до скоро за "Табак Маркет"АД да са "прехвърлени" доброзорно към „Екпрес логистика и дистрибуция” ООД.Защо ли?

 • 2
  batko_radko1 avatar :-|
  batko_radko1

  Мизерници!Не им стига работното време от 20 часа на смяна на фирмамамчетата, че ги и връткат от фирма на фирма!Ей няма ли кой да ги разнищи с една проверка тези!

 • 3
  petrra avatar :-|
  petrra

  Все ми е тая, колко минуси ще отнеса! Искам да Ви попитам, как ще реагирате ако ваш близък бъде „пометен” на пътя от преуморен и непроверен за годност шофьор „зареждащ” обектите на „Табак Маркет” АД? Защото именно това се е случвало и струва ми се, се случва /няма предпътни медицински и технически прегледи/. Също така ми е любопитно как ще реагирате, ако Вие или Ваш близък полага нощен труд и работодателя не подпомага, а влошава полагането на този вид труд? А ако Вашето дете претърпи инцидент сутринта отивайки на училище с такъв шофьор, как ще се почувствате? Склонни ли сте да работите по над 18 часа на смяна? Склонни ли сте да шофирате през вечер , при над 18 часова смяна?И т.н. … и т.н. …. Любопитно ми е какво каза съвестта Ви?

 • 4
  rappuncell avatar :-|
  Рапунцел

  Чакайте малко, а вашите приятели от голямата фирма Софарма не правят ли това вече с години?! Те произвеждат, те зареждат, те продава на аптеките и болниците - те са един огромен порочен кръг. Всички малки дистрибутори нямат никакви шансове покрай тях в лекарствения сектор. Колко пъти сте писали за тях и то все положителни новини, колко преуспяваща и готина компания били, а идете да ги питате болниците и аптеките колко са задлъжнели заради тях?? Значи с различен аршин се мери тук, удобно. Все пак Огнян Донев е близък до шефа ви, и Президента, всички удобно пакетирани в сянката на кръга Капит@л.

 • 5
  jobsa avatar :-|
  jobsa

  "Извън "косвените" признаци няколко източника на "Капитал" от сектора потвърдиха, че по тяхна информация новият дистрибутор е собственост всъщност на самия "Булгартабак".

  Защо не ги споменете кои са тези източници? Все пак обвинявате пряко определени фигури и компании, че са изкарали от играта предишните търговци, които са връткали "Булгартабак". Имам странното усещане, че точно миналите собственици и търговци се опитват да рушат реномето и управлението на новите такива, които изобщо не се знае кои са. Завистта е много лошо нещо и особено когато виждаш как една компания започва да се развива поради правилна политика на управление и инвестиция.

 • 6
  ivan_mitev5577 avatar :-|
  ivan_mitev5577

  Уааау , каква статия само ! ;) Вие да не завиждате на хората, че имат печеливш бизнес, щото друга логика не виждам в статията ви ...

 • 7
  petrra avatar :-|
  petrra

  До коментар [#4] от "Рапунцел":

  Източниците са три:
  1.Търговският регистър - достъпът е безплатен
  2. https://www.register.bg и тук справките няма да ви струват нищо!
  3. ....

 • 8
  jobsa avatar :-|
  jobsa

  До коментар [#7] от "petrra":


  Общо взето се кара на предполагане и обичайните методи. Аз в тази статия освен спекулация с информацията, друго не видях. Поправете ме ако греша.

 • 9
  filip2 avatar :-|
  filip2

  Въпреки дребни неточности, по-голямата част от фактите и изводите в статията са верни. А троловете на свинята нека си говорят/пишат каквото си искат.

 • 10
  petrra avatar :-|
  petrra

  До коментар [#8] от "jobsa":

  Може и да греша, но имате ли обяснение относно "съвпаденията" в статията? Случилото се не е незаконно разбира се.Въпросът е защо се е случило именно в така, а не по какъвто и да било друг начин? Вероятно е абсолютна случайно,че първоначалната регистрация на новият "дистрибутор" на "Булгартабак" съвпада с адресът на "Табак маркет" АД , брандиращ "Лафка"/предишно наименование "Булгартабак трейдинг"/ . Вероятно е абсолютна случайно и , че ИТ- мениджърът на "Булгартабак"
  г-н Драгомир Маринов би следвало да поддържа сайта на „Екпрес логистика и дистрибуция”.Вероятно е и, че двете дружества нямат нищо общо помежду си? Вероятно е... :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход