"Мобилтел" и държавният билинг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Мобилтел" и държавният билинг

За компанията в момента най-важното е сигурността в бъдещето и имиджа на бранда

"Мобилтел" и държавният билинг

История за най-големия мобилен оператор, неколцина депутати и 60 млн. лв.

Паулина Михайлова, Юлиян Арнаудов
14016 прочитания

За компанията в момента най-важното е сигурността в бъдещето и имиджа на бранда

© Велко Ангелов


Payday. Такъв е денят за "Мобилтел". Кой точно ден? Вероятно някой в близките една-две седмици. Най-големият мобилен оператор в България ще трябва да плати огромна сума, за да може да продължи да работи. Лицензът на телекома за дейност като такъв и за ползване на честоти от националния спектър изтича. И за да бъде подновен, се налага плащане.

Едва ли някой ще оспори, че за да се дадат за ползване на частна компания ограничени държавни ресурси, тя трябва да плаща. В случая обаче интересни са подробностите: историята, замесените хора, техните изказвания, начинът на взимане на решения в държавата. И не на последно място - моментът, в който всичко това се случва. "Мобилтел" трябва да плати 60.2 млн. лв. за лиценз, докато по-късно навлезлите му конкуренти "Глобул" и БТК ще изпаднат в тази ситуация съответно през 2021 и 2024 г. Но сега моментът е ключов по няколко линии: пазарът е в етап на пренареждане, лидерът губи позиции, единият му конкурент мина в ръцете на мощен стратегически инвеститор, който налива стотици милиони евро с ясната цел да го изведе начело в индустрията, а другият, притежаван от местен банкер с влияние, все повече напредва като пазарен дял, предлагайки комплексни услуги и ниски цени. С две думи - годината "Мобилтел" да бъде "опериран" с 60 млн. лв. е възможно най-неподходящата за него (и обратното за останалите на пазара). А иронията на съдбата е горчива: всичко се разиграва сега, защото точно преди 20 години операторът взе лиценз. И плаща само "Мобилтел", защото само той тогава получи разрешително, като конкуренция нямаше много години. На практика сегашните собственици Telekom Austria ще платят лихвата за това, че основателят на фирмата Красимир Стойчев получи честоти за Citron GSM единствен, без търг и срещу смешните 45 хил. долара. Съдбата, благосклонна към Citron тогава, сега явно е отмъстителна към "Мобилтел".

Депутатски вълнения

Лицензът на "Мобилтел" изтича през юни тази година, а фактът, че компанията ще трябва да внесе в държавния бюджет някаква сума, за да продължи да работи, се знае от собствениците във Виена отдавна. Затова още през лятото на миналата година операторът официално поиска разрешителното му да бъде удължено. По действащата тогава тарифа за таксите, събирани от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), цената на такъв документ е 360 лв. Да даде нов лиценз сама, тихомълком и срещу тези пари обаче за КРС би означавало да повтори действието на Комитета по пощи и далекосъобщения от 1994 г. Което е безсмислено самоубийство за нея. А за да се промени тази такса, се налагат две неща: промяна в ресорния Закон за електронните съобщения (ЗЕС) и корекция на тарифата за таксите на КРС.

Тук идва първата от любопитните подробности. Вносител на проекта за допълнение на ЗЕС в парламента е Мартин Захариев - депутат от БСП, член на секторната комисия по транспорт и съобщения към Народното събрание и законен съпруг на Жанет Захариева - директор на дирекция "Правни въпроси, регулация и конкуренция" в БТК. Съвносител пък е Камен Костадинов - народен представител от ДПС, а в близкото минало - зам.-председател на КРС, с чийто глас за известно време беше блокирано издаването на трети мобилен лиценз в България. И ако Костадинов в момента категорично е в позиция да предлага промени във всеки секторен закон,  конфликтът на интереси на Мартин Захариев е повече от очевиден. След като внася законово изменение, обезкръвяващо със сериозна сума конкурента на компанията, в която съпругата му заема висока длъжност, участието му в заседанията на транспортната комисия в парламента на тази тема няма как да не впечатли с разпалената риторика по темата. (Стенограмите от въпросните заседания през ноември миналата година и януари 2014 г. са публични, налични на интернет страницата на парламента и любопитни - Линк към стенограмата от първо четене и Линк към стенограмата от второ четене).

"Когато лицензите изтичат в един и същ момент, в Европейския съюз практиката е да се провежда търг. Когато те не изтичат едновременно, както е нашият случай, се издават разрешения срещу съответна такса. Това е практиката. Таксата е еднократна, като се прилага принципът на равнопоставеност и съотносимост", каза Мартин Захариев в изявлението си пред комисията. "Не може да не бъде отчетено и обстоятелството, че приходите, които генерират предприятията (телекомите - бел. ред.) от предоставянето на услуги, поради големия брой потребители и масовост на предоставяната услуга са значителни по обем", заяви той при представянето на законопроекта. Показателно е, че при обсъждането в парламента на други проекти, касаещи вече не само "Мобилтел", а всички телекоми, Захариев има коренно различно виждане за състоянието на сектора (виж карето).

Такса със закъснител

 

Практиката по света

Няма единно правило, което да се прилага при подновяването на лицензите за мобилни честоти по света или в рамките на ЕС - всяка държава избира как да подходи при подобна ситуация. В практиката са се утвърдили три подхода - административен, пазарен и хибриден. При първия националният регулатор определя дадени критерии, които операторът трябва да покрие, за да му се поднови лиценза. Тук се включва заплащането на такси за ползваните честоти. Пазарният принцип е обявяване на търг за изтичащите лицензи и който предложи най-висока цена - той ги получава. Последният подход е хибридният. При него регулаторът съставя съкратен списък с участници на базата на дадени критерии и след това провежда търг между тях. Практиката с провеждане на търгове е особено характерна за страните от Скандинавия и има случаи с изгубени разрешителни от действащи оператори. Например норвежкият Tele2 изгуби подобно наддаване за подновяване на лиценза си в края на 2013 г. и в момента търси изход от ситуацията, преговаряйки с победителя Access Industries. Обикновено правителството изисква участниците да заявят желание и банкова гаранция, преди да задейства скъпата и бавна процедура на търговете. Ако няма други предварителни оферти, лицензът се предоставя на досегашния оператор.

Ако оставим настрана конфликта на интереси на Мартин Захариев като вносител на този проект (артикулиран ясно от негови колеги депутати и отречен от самия него), основният пункт в "защитата" на "Мобилтел" пред парламентарната комисия беше кристално ясен: налагането на новия вид плащане противоречи на конституцията - поради факта, че то се въвежда по отношение на вече подадено заявление. "Това, на което исках да обърна внимание и което ни притеснява, е, че всъщност на таксата, която се въвежда в момента (несъмнено държавата има право да въведе такава такса), й се придава обратно действие и приложимост към вече висящи процедури. "Мобилтел" има подадено заявление от повече от шест месеца... поради което оставаме с впечатление, че в момента този проект се внася и се предлага гласуването му единствено и само по повод на това заявление на "Мобилтел". Което е в нарушение на принципите и на предвидимост", каза Искра Кусева, директор на дирекция "Регулация" в "Мобилтел". "Проблемът е, че материални финансово-правни норми не могат да имат ретро активно действие", каза и външният юридически консултант на оператора Павел Велчев.

Любопитна подробност е, че и на първото, и на второто четене на законопроекта за разлика от "Мобилтел" и "Глобул" БТК не изпрати свои юристи. Що се отнася до тези на "Мобилтел" - очевидно те имаха аргументи, а и набор от прецеденти като решения на Конституционния съд, за да оспорят новата такса. На практика това не се случи и обяснението е просто. Първо - Telekom Austria не иска повече проблеми с властите в България. И второ - самият "Мобилтел" не може да си позволи повече петна по имиджа точно когато доброто отношение на крайните клиенти му е критично важно. А евентуално противопоставяне в случая би означавало точно това - особено предвид факта, че собственик на конкурента БТК е Цветан Василев, който пък е в съдружие на доста места със силно представения в медийния бизнес депутат от ДПС Делян Пеевски. С една дума - както австрийските собственици на "Мобилтел", така и очевидно местния му мениджмънт предпочитат да платят исканото от тях, за да имат сигурност за бъдещето в България.

"Мобилтел" ще се съобрази с промените в Закона за електронни съобщения и ще заплати предвидената такса за подновяване на лиценза", беше единственият коментар от оператора в края на изминалата седмица.

Цената на ефира

Ако изключим позицията на някои депутати и ретроактивното въвеждане на промените, другият интересен въпрос в случая е цената. Самата такса за подновяване на лизценза на мобилния оператор зависи и от това каква част от държавните честоти е заел той. А цената на тези честоти в България е сред най-високите в Европа. Именно на това акцентираха пък юристите на "Глобул" при обсъждането на проекта.

"Това, на което искам да обърна внимание, е, че в момента таксите за ползване на спектър в България са много високи. Те са почти два пъти по-високи от средноевропейските. Знаете, че "Глобул" беше придобита от Telenor. Telenor като стратегически инвеститор в България вижда един много сериозен проблем с таксите за спектъра", заяви директорът "Регулации" в оператора Ангелина Лякова.

Именно заради факта, че честотите в България са доста по-скъпи от европейските, КРС междувременно подготви промяната в тарифата си, предвиждайки намаление, а преди седмица правителството я одобри. Така вместо близо 100 млн. лв., които "Мобилтел" щеше да плати при стария вариант на тарифата, сумата е свалена до 60.2 млн. лв. Тенденцията за намаляване на цените за достъп до ефира обаче със сигурност ще продължи. Дори с последните корекции на българската тарифа тя да се доближава до европейските нива, стремежът в самата Европа е за допълнително облекчаване на достъпа на операторите до честоти, за да се насърчат инвестициите от тяхна страна в нови технологии. Именно намаляването на тези тарифи е мярка, препоръчвана често от еврокомисаря по цифрови технологии Нели Крус. С две думи - изразът, че до 2021 и 2024 г. (когато изтичат лицензите на "Глобул" и БТК) "я камилата, я камиларят", в случая важи почти буквално: твърде вероятно е дотогава нивата на таксите за спектър да паднат драстично.

Гласове в слушалката

Извън конкретиката с "Мобилтел" самото поведение на депутатите в случая показва и доста странния начин на вземане на решения. На второто заседание на транспортната комисия по темата (виж стенограмите) председателят на комисията Камен Костадинов открива гласуването с изявлението, че един от народните представители от БСП (гласуващи ан блок "за" новата такса) Минчо Минчев е болен, но се е обадил по телефона да каже, че иска да гласува "за". Минутки по-късно пък депутат от ГЕРБ (гласуващи групово "въздържал се") звъни по мобилния си телефон на колегата си Ивайло Московски, за да вземе гласът му за "въздържал се", но Камен Костадинов не приема тази бройка. Така, чисто процедурно, законът е приет с гласа (оказал се решаващ) на Минчо Минчев, но без този на Ивайло Московски (което би изравнило резултата).

Така, ако от чисто корпоративна гледна точка промяната в един закон означава за най-големия мобилен оператор неизбежно масивно плащане в труден за него момент,  от гледна точка на това как се приемат решенията в държавата процедурата показва пороци доста повече от допустимото.

 

От нападател към защитник

От яростен застъпник на тезата, че мобилните оператори генерират огромни обороти (защитена в случая с лиценза на "Мобилтел") и държавата трябва да осребри това, че им отстъпва честотите си, Мартин Захариев бързо се превърна в закрилник на мобилните оператори при обсъждането на друга законова поправка, която вече касае всички тях. Става въпрос за промяна в ЗЕС, с която телекомите се задължават да изпълняват указанията на КРС веднага след като те бъдат издадени, независимо дали ги обжалват по съдебен ред, като за неизпълнение се предвиждат солидни финансови санкции. "През последната година трите телекома обявиха приходи с 10% надолу, а в същото време техният CAPEX (разходи за инвестиции) е 24%", напомни Захариев пред транспортната комисия в парламента. Впоследствие той разкритикува и размера на санкциите, подчертавайки, че те надхвърлят и най-строгите, предвидени за всички компании в Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Payday. Такъв е денят за "Мобилтел". Кой точно ден? Вероятно някой в близките една-две седмици. Най-големият мобилен оператор в България ще трябва да плати огромна сума, за да може да продължи да работи. Лицензът на телекома за дейност като такъв и за ползване на честоти от националния спектър изтича. И за да бъде подновен, се налага плащане.

Едва ли някой ще оспори, че за да се дадат за ползване на частна компания ограничени държавни ресурси, тя трябва да плаща. В случая обаче интересни са подробностите: историята, замесените хора, техните изказвания, начинът на взимане на решения в държавата. И не на последно място - моментът, в който всичко това се случва. "Мобилтел" трябва да плати 60.2 млн. лв. за лиценз, докато по-късно навлезлите му конкуренти "Глобул" и БТК ще изпаднат в тази ситуация съответно през 2021 и 2024 г. Но сега моментът е ключов по няколко линии: пазарът е в етап на пренареждане, лидерът губи позиции, единият му конкурент мина в ръцете на мощен стратегически инвеститор, който налива стотици милиони евро с ясната цел да го изведе начело в индустрията, а другият, притежаван от местен банкер с влияние, все повече напредва като пазарен дял, предлагайки комплексни услуги и ниски цени. С две думи - годината "Мобилтел" да бъде "опериран" с 60 млн. лв. е възможно най-неподходящата за него (и обратното за останалите на пазара). А иронията на съдбата е горчива: всичко се разиграва сега, защото точно преди 20 години операторът взе лиценз. И плаща само "Мобилтел", защото само той тогава получи разрешително, като конкуренция нямаше много години. На практика сегашните собственици Telekom Austria ще платят лихвата за това, че основателят на фирмата Красимир Стойчев получи честоти за Citron GSM единствен, без търг и срещу смешните 45 хил. долара. Съдбата, благосклонна към Citron тогава, сега явно е отмъстителна към "Мобилтел".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

33 коментара
 • 1
  xyha avatar :-|
  xyha

  Ще си платят , ще го продадат и ще си разкарат инвестициите заедно с други предприятия .

 • 2
  jobsa avatar :-|
  jobsa

  "Мобилтел" загубиха много важни пазари от 2012 година насам. Малко им трябваше да направят абсолютен монопол в България, но в последния момент БТК беше спасено от фалит и издрапа от калта, като взе солиден дял абонати през последната година и половина. Печалбата на "Мобилтел" изобщо не беше това, което беше преди години. Лошо се управлява там и надписването на фактури отврати много техни клиенти, които се прехвърлиха на другите два мобилни оператори. Честно казано аз им давам още малко живот, преди сегашните собственици да ги продадат, защото се готви и четвърти мобилен оператор, който тотално ще им сипе сол в раната с още по-атрактивни тарифни планове и мобилни услуги. Ще ме извиняват "Мобилтел", но сами си го направиха така.

 • 3
  kadiyata avatar :-P
  Белият Негър

  До коментар [#1] от "xyha":

  Много важно.
  Мобилтел е кърлеж.Не може цената на минута разговор в Африка да е 3 стотинки, а в България да е 15, или колкото е там.Не може да ми искат договор.Регистрират картата на мое име , и ако искам зареждам нет, ако искам зареждам разговори.
  За пореден път става ясно, че всичко в Европа е монополи.Добре плащащи, умно говорещи на балъците, и всесилни..
  Злата участ,ще застигне тази жотемско- германска безмислица. И тогава ще има , ред сълзи, ред сополи.......

 • 4
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Като изгонят Мобилтел, БТК ще трябва да печели само от, предплатените карти на бежанците, защото с инвеститорите, си тръгват и младите хора, на тази територия, ще се засили от потенциални клиенти на БТК.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Ветропоказателната позиция на плейбоя Захариев е показателна за липсата на държавна стратегия в развитието на електронните съобщения и за това, че отделни партии и групировки зад тях ги осребряват за сметка на държавата.

 • 6
  fae12354408 avatar :-|
  bogatir

  Мтел загубиха голяма част от клиентите си още през 2010г когато решиха да си сменят софтуерната платформа. А и в сравнение с другите оператори това което предлагат срещу месечната такса е много малко т.е. 12,90лв - 150 безплатни мин към всички и то за половината срок на договора, докато Виваком за 12,5 лв предлага 250

 • 7
  kaka_maka avatar :-|
  Мис А.

  Със сигурност не използвам техните услуги! Достатъчно си напатих!!

 • 8
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Избягах с 300 км/ч от Ментел през 2011г. Няма по кожодерски оператор, фалит и закриване им пожелавам.

 • 9
  korki avatar :-|
  Krasimir Koev

  Захариев е в много явни конфликти на интереси - от която и гледна точка да го погледнем - и житейска(където разбира се няма морал никакъв) и от юридическа.Плати едни пари,стана депутат и сега си осребрява вложението - чисто,просто и ясно.

 • 10
  ph_alexiev avatar :-|
  paralelepiped

  Айде, айде, благодарение на изкуствено задържания монопол през годините, Мобилтел реализираха огромни свръхпечалби. Интересно как "мотивираха" управляващите през това време да забавят значително навлизането на нови играчи на пазара? Бяха ми разказвали познати една история с един зам. министър в министерството на транспорта и съобщенията (по времето на министър Петров) - Николай Николов, който по "случайно" съвпадение малко след като Мобилтел получава някакви допълнителни честоти, отишъл да работи в компанията на високо платена директорска позиция.
  Така че, много да не ги жалим, че след толкова много години на богата софра, сега им се налага да платят някой лев за ползването на обществен ресурс.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK