Продава се шестият мобилен оператор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Продава се шестият мобилен оператор

При падащи приходи и силна конкуренция не е учудващо, че за буксуващия проект за нов оператор няма опашка от кандидати

Продава се шестият мобилен оператор

Собствениците на "4Джи ком" безуспешно търсят купувач на замисъла си за мрежа от ново поколение

Паулина Михайлова
20692 прочитания

При падащи приходи и силна конкуренция не е учудващо, че за буксуващия проект за нов оператор няма опашка от кандидати

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


32

млн. лв. дължи "4Джи ком" само като първоначална такса за мобилния си лиценз.

Някъде около 35-36 млн. лв. За толкова пари в момента можете да си купите шестият мобилен оператор в България. С уговорката, че всъщност той не съществува, а в сумата влиза само лицензът за изграждане на мрежа. Не че има опашка от кандидати. Но пък активност в презентиране на проекта пред евентуални инвеститори не липсва. Особено в последните два-три месеца.

Загадъчният кандидат

Компанията "4Джи ком" озадачи телекомуникационния сектор в България, когато през декември 2011 г. взе лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за изграждане на мрежа за мобилни услуги от четвърто поколение (4G). В рамките на една процедура тогава регулаторът издаде три разрешителни - на "Булсатком", на "Макс телеком" и на "4Джи ком". За разлика от сателитния тв доставчик с позиция на лидер в платеното тв разпространение в България и притежаваната от основателя на "Мобилтел" Красимир Стойчев компания за мобилен интернет "4Джи ком" изобщо не фигурираше до този момент в нито един сегмент на индустрията.

Дружеството беше създадено през юни 2011 г. - очевидно с единствената цел да участва в раздаването на нови лицензи от КРС. Формално то е притежание на друго такова - "Ултра ком БГ". По данни от Търговския регистър учредител и 100% собственик на "Ултра ком БГ" е Александър Илиев Митрев, а предметът на дейност на дружеството е "набиране на капитал за развитие, изграждане и опериране на национален доставчик на високоскоростен широколентов интернет и предоставяне на електронни съобщителни услуги, както и всички други дейности, незабранени със закон в България".

Управляващи на самото "Ултра ком БГ" са Евгени Цолов, Емил Цолов и Теодор Цолов. Евгени Цолов е и представител на "4Джи ком". Самият той участва като акционер и управляващ в доста други фирми с най-разнородна дейност - от изготвяне на проекти до опериране с подвижен железопътен транспорт.

Според отлично осведомени източници на "Капитал" от сектора реални основатели и притежатели на мистериозната компания са бившият председател на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения Пламен Вачков и бившият министър на промишлеността в кабинета на Димитър Попов Иван Пушкаров. Името на Пушкаров фигурира в списъка на акционерите на "Ултра ком БГ", представен на последното общо събрание на дружеството през декември 2013 г., макар и с малък дял, заедно с тези на Нели Иванова Фикова и "Трансфронтиер девелопмент", а като основен притежател е посочен пак Евгени Цолов. Цолов пък е съдружник с Пушкаров и Пламен Вачков в "Телекорп", което е вписано като член на борда на директорите на самото "4Джи ком". С две думи - връзки, показващи участието на Пушкаров и Вачков в специално създадената за вземане на мобилен лиценз компания, не липсват.

Има лиценз, няма пари

И трите новолицензирани мобилни оператора от ново поколение дълго не внасяха първоначалните си такси към КРС за честотен ресурс - "Булсатком" 19 млн. лв., а "Макс телеком" и "4Джи ком" - по 30 млн. лв. Сателитният оператор в крайна сметка се издължи. "Макс телеком" - също, след като руският инвеститор Даниел Купсин го купи от Красимир Стойчев. "4Джи ком" обаче все още не е платил нито лев - факт, който няма как нито да бъде забравен от КРС, нито да остане встрани от вниманието на реалните участници на телеком пазара в страната.

Регулаторът продължава да настоява да получи таксата си, разбира се, начислява лихви върху сумата и даже потърси съдействие от НАП. "Глобул" пък веднага след като беше купен от Telenor, неколкократно повдига пред регулатора темата какво ще се случва с честотите, дадени на мистериозния оператор без покритие и практически блокирани от него в обхвата 1800 MHz. Запитвания по темата има от още един от големите действащи телекоми.

Тоест очевидно това положение няма как да остане непроменено още дълго и "4Джи ком" или трябва да плати, или да изгуби лиценза си. Във втория случай впрочем вземанията на държавата трудно ще бъдат събрани предвид факта, че дружеството с капитал 50 хил. лв. практически няма нищо. В последния му наличен отчет - за 2012 г., като негов актив, но и като висящо бъдещо плащане фигурират само 32 млн. лв. - стойността на лиценза заедно с лихвите.

Околосветско издирване

За да осребрят включването си в търга на КРС преди две години и половина, в момента Вачков и Пушкаров просто се опитват да продадат компанията - което очевидно е и първоначалният замисъл. Проблемът е само, че няма кандидати. По информация на вестника потенциални инвеститори се търсят буквално във всички ъгълчета на планетата. Сред запитаните компании е например базираната в Монреал Collins Group - бутикова инвестиционна банка с най-разнообразни проекти, чийто представител за България Йолиан Маринов потвърди, че има запитване за "4Джи ком", но за момента не и напредък към реализиране на каквито и да било намерения.

Презентация наскоро е правена и пред Ричард Шиърър, бивш директор в БТК, а сега главен изпълнителен директор на азербайджанския мобилен оператор Bakcell. Сумата, спрягана като търсена в евентуалната сделка, е 35-36 млн. лв. - това всъщност е висящото плащане към КРС, плюс 3-4 млн. лв. за собствениците. До реални преговори обаче до момента според източниците на вестника не се стига. С други думи, схемата за брокерстване с държавни лицензи в случая явно просто е закъсняла, още повече предвид състоянието на пазара.

32

млн. лв. дължи "4Джи ком" само като първоначална такса за мобилния си лиценз.

Някъде около 35-36 млн. лв. За толкова пари в момента можете да си купите шестият мобилен оператор в България. С уговорката, че всъщност той не съществува, а в сумата влиза само лицензът за изграждане на мрежа. Не че има опашка от кандидати. Но пък активност в презентиране на проекта пред евентуални инвеститори не липсва. Особено в последните два-три месеца.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Тоест търгът за честоти е бил на гола дума. Ако тръгне работата, ще внеса цената. Ако не тръгне, ще има да ме гонят. Или казано откъм положителната страна: "Ако спечеля, печеля милиони - ако загубя, губя 5000 лева учредителен капитал (ако и той не е отдавна изяден)"

 • 2
  glia avatar :-|
  shogun

  50 хил. лв.

 • 3
  xymax avatar :-|
  xymax

  Абе какъв оператор ги пишете тези 4Джи? Платили за регистрация 3к и ги пишете оператор.

  Слаб 2 за статията!

 • 4
  dr_petroff avatar :-|
  д-р Петроff

  Пламен Вачков е от 1984 - 1992 в "Микропроцесорни системи" АД генерален директор в Правец и сега е във висшия съвет на БСП.Син е на Главния прокурор от живково време Иван Вачков.

 • 5
  the_core avatar :-?
  The Core

  Срещнали се 2 мутри.
  Първият:
  - Браточка, хайде да продадем 50 тона захар..
  - Готово, хайде...
  И се разделили, като първият тръгнал да търси 50 тона захар, а вторият да търси клиент за 50 тона захар....

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "The Core":

  Това е местна разновидност на еврейската поговорка "Купуваш - не купуваш, трябва да продадеш!". Но конкретно с мутрите това не е цялата картина. Със сигурност са били 3 броя - третият е тръгнал да търси ломски циганин, на когото да прехвърлят фирмата, след като другите двама донесат захарта и парите едновременно.

 • 7
  xyha avatar :-|
  xyha

  Да ги натиснат конкурентите още от сега . Това си е спекула .

 • zaza

  За това шефът на Теленор, когато идва в България казва първо, че не иска да се занимава с политика и проверява как работят институциите.
  Заради същото собственикът на Макс Телеком купува миналото лято оператора и казва - до края на годината ще имаме ЛТЕ, но опа! изненада! В България имаме невиждана бюрокрация, която му промени плановете с 6-9 месеца. Сега ЛТЕ-то им работи в 5 града и го пускат до 2 месеца.
  Булсатком се засилиха да пускат ЛТЕ, но БТВ, ТВ7 и Цветан Василев им подложиха крак и сега всички се чудим, ще го има ли!?!?

  Дори простата икономическа логика показва, че на нашия пазар в момента няма място за 6-ти. Това си го знаехме още от търга. Някой червени другари получили лиценз срещу нищо!!! Нали зплашваха Булсат и Макс Телеком още миналата и по-миналата година да внесат парите, иначе ще им вземат лиценза?!? Тези никой не ги закача и не им взима лиценза, защото са червени!!!

 • 10
  athom avatar :-|
  Hristo Athom Yordanov

  Статията кърти мивки!

  Тва и тва се продава, тия и тия го управляват.
  Страааааашно занимателно четиво!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK