Банките са платили 100 млрд. долара глоби в САЩ
33 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банките са платили 100 млрд. долара глоби в САЩ

Reuters

Банките са платили 100 млрд. долара глоби в САЩ

Половината от санкциите са били платени през миналата година

3972 прочитания

Reuters

© MIKE SEGAR


От избухването на финансовата криза насам банките от Wall Street и международните им конкуренти са изплатили глоби на стойност почти 100 млрд. долара на регулаторите в САЩ, пише Financial Times. Над половината от тази сума е била изплатена през миналата година, като според изданието това отразява значителна промяна на властите към банковия сектор, за който се смяташе, че се е отървал леко въпреки основната си роля за кризата.

Правните разходи на финансовите институции вероятно ще растат още, тъй като много от разследванията за нарушения продължават. След проведените през миналата година стрес тестове Федералният резерв установи, че банките може да са изправени пред допълнителна сметка от 151 млрд. долара заради оперативния риск, обратното изкупуване от лоши ипотечни облигации и спадащата стойност на недвижимите имоти. Според много експерти сумата включва и оценките на Фед за бъдещите правни разходи на банките.

Рекордни плащания

Последното сключено споразумение между Федералната агенция по жилищно финансиране и швейцарската банка Credit Suisse беше на стойност 885 млн. долара. С него общата сума на глобите, наложени след 2007 г., достигна 99.5 млрд. долара, от които 15.5 млрд. са платени от банки извън САЩ. Малко над 52 млрд. долара от сумата са били изплатени през 2013 г. Същевременно през миналата година шестте най-големи щатски банки - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley и Goldman Sachs, са реализирали печалби от общо 76 млрд. долара, което е малко под рекордните нива от 2006 г.

През разглеждания период са наложени над 200 отделни глоби, които варират от 1 млн. до рекордните 13 млрд. долара, платени от JPMorgan Chase според споразумението с Министерството на правосъдието. Плащанията са към редица държавни агенции – от Комисията за стокови фючърси до занимаващите се с гарантиране на ипотеки Fannie Mae и Freddie Mac.

Ефективно или не

Въпреки значителния размер на глобите много критици изтъкват, че те ще имат слаб ефект върху поведението на сектора, който има достатъчно ресурси, за да поеме плащанията. "Те могат да разглеждат глобите като част от разходите за правене на бизнес. Глобите не стигат до сърцевината на проблема и нямат ефект върху поведението на банките, тъй като стимулите за работещите в тях да поддържат досегашните практики не са премахнати", коментира Анат Адмати , експерт от Стандфордския университет.

Други анализатори като Тони Фрато от Hamilton Place Strategies изтъкват, че глобите са "наистина значителни, в някои случаи неимоверно по-големи от всичко, виждано в миналото". Той също така отбелязва, че споразуменията с регулаторите трябва да се добавят към и без това нарасналите след кризата разходи на банките за привеждане в съответствие с новите изисквания. "Ако целта не е банките да бъдат затворени, а да им се наложи общественият интерес при спазването на законите, както и да се подобри оценката им за поемания риск, глобите дори надминаха необходимите нива", заявява Фрато.

По-агресивният подход на администрацията на президента Барак Обама към банките дойде след години на остри критики, че на финансовите институции не се налагат достатъчно големи глоби и не се предявяват криминални обвинения срещу висшите им мениджъри. Главният прокурор Еврик Холдър беше най-честата цел на критиките на Конгреса и медиите, след като в началото на миналата година призна, че някои банки са "прекалено големи", за да бъдат наказвани, без да се рискува негативен ефект върху икономиката.


9 коментара
 • 1
  raytcho avatar :-|
  raytcho

  е ... забавя, но не забравя

 • 2
  emoreto avatar :-|
  еморето

  Интересно ми е колко хора смятат, че банките са с "основна роля за кризата", а не няколко поредни правителства на САЩ, които натискаха банките да отпускат евтини кредити. (Не че обичам банките и техните "похвати", но все пак...)

 • 3
  socialen avatar :-|
  socialen

  А защо няма осъдени и в затвора?

  Супер "морал" и "ценности"! Няма що!

  Престъпник си, плащаш, щото имаш кинти и си чист и неопетнен човек! след това.

  Ми то и там като тука!

  Пък после нашите "демократично" спонсорирани от тях неолиберални NGOта и неолиберални (без)мозъчни тръстове седнали да ни промиват мозъците каква "справедливост", "какво върховенство на Закона", каква "Демокрация" и прочие били имали в САЩ и как да им подръжаваме.

  И там олигархията плаща и не я пипат за нищо!

 • 4
  socialen avatar :-|
  socialen

  До коментар [#2] от "еморето":

  Аз!

  Това, което пишеш не е точно така.

  Според заключителния доклад на създадената от Американския Конгрес комисия от независими експерти за разследване на причините за избухването на финансовата криза, правителството е един от катализаторите за кризата, но не и причина за нея!

  Прочети страница XXVI от този заключителен доклад "The Financial Crisis Inquiry Report", Final Report of the National Commission on the Causes of the Financial and Economic Crisis in the United States на този линк

  http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/GPO-FCIC/pdf/GPO-FCIC.pdf

  Правителството има като цяло 2 фундаментални вини.

  Първата е за започналото от времето на Рейгън дерегулиране на финансовия сектор и либерализиране на капиталовите пазари в САЩ!

  Втората голяма вина е отмяната през 1999 година на закона Glass-Steagal от 1933, разделящ Investment и Commercial Banking.

 • 5
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  [quote#2:"еморето"] а не няколко поредни правителства на САЩ, които натискаха банките да отпускат евтини кредити[/quote]
  Няколко поредни правителства бяха притискани от лобистите на финансовия сектор да намаляват регулациите, за да няма пречки пред хищническото кредитиране и спекулата с деривати, които носеха огромни печалби - и то при никакъв риск, тъй като риска бе прехвърлен към данъкоплатците. Историите за правителствата, които крали горките банки да раздават евтини кредити и ипотеки са мистификации на разни пазарни фундаменталисти, на които и самите те не си вярват

 • 6
  socialen avatar :-|
  socialen

  До коментар [#5] от "Durruti":

  +

  И до ден днешен на 1 конгресмен се падат по 6 лобиисти - 4 от финансовия сектор и 2 от друг, най-често от фармацевтичния сектор.

  Всъщност, нищо не се промени.

  Тия се откупват с многото си пари и си продължават в същия дух -

  Печалбите за тях. Рискът за данъкоплатците.

  Правителствата на САЩ от Рейгън насам просто се превърнаха в подлоги на цялата тази неолиберална, либертарна олигархия.

  Толкова е очевидно, че дори не е и смешно вече.

 • 7
  zaverdzhiev avatar :-|
  zaverdzhiev

  По важния въпрос е дали сектора за в бъдеще ще се откаже от нечетсните си практики, от това какъв размер глоби ще им бъдат наложени.

 • 8
  mooner avatar :-|
  mooner

  А за сравнение в ЕС какви са глобите? 10-20-50 пъти по-малки?

 • 9
  pi3.14 avatar :-?
  pi3.14

  би трябвало да се спомене името на сенатор Елизабет Уорън;
  без нея нямаше да има и тези глоби;
  тя зададе въпроса
  "did 'too big to fail' become 'too big to jail' ?"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK