Austria Bio Garantie откри представителство в България

Най-голямата австрийска компания за сертифициране на биохрани очаква местният пазар да продължи да расте

Директорът на представителството на Austria Bio Garantie в България Живко Джамяров вярва, че пазарът е достатъчно голям и работа има за всички сертифициращи дружества
Директорът на представителството на Austria Bio Garantie в България Живко Джамяров вярва, че пазарът е достатъчно голям и работа има за всички сертифициращи дружества    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Директорът на представителството на Austria Bio Garantie в България Живко Джамяров вярва, че пазарът е достатъчно голям и работа има за всички сертифициращи дружества
Директорът на представителството на Austria Bio Garantie в България Живко Джамяров вярва, че пазарът е достатъчно голям и работа има за всички сертифициращи дружества    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Най-голямата компания за сертифициране на биологични храни и продукти в Австрия- Austria Bio Garantie, откри търговско представителство в София. Така на пазара в България вече има 13 дружества, специализирани в тази дейност, и според Живко Джамяров, който представлява чуждия инвеститор, работа има за всички. Секторът на биологичното земеделие се разраства динамично и в момента в страната има регистрирани над 4 хил. производители, някои от тях със стопанства от по над 100 хектара. Годишни ръстове от 80-100% отчитат и търговците на биохрани, които се множат с всяка изминала година. С навлизането на австрийския сертифициращ орган местните производители ще могат да получат още една възможност да изнасят повече в чужбина, включително за Япония и САЩ. Макар да идва от малки стопанства, продукцията им е търсена, но при надеждни гаранции, че не само произходът й е биологичен, но и пакетирането, товаренето и транспортирането са извършени без замърсявания от нежелани химикали.

Гарантирано от Австрия

Амбицията на австрийската компания не е да стане лидер на българския пазар, а да предложи на производителите още по-широка гама от възможности за реализация на продукцията им. От компанията не пожелаха да кажат каква е инвестицията. Освен стандартните услуги, включващи контрол от подготовката на почвите, през качеството на посадъчния материал до крайния продукт, Austria Bio Garantie предлага сертификати за продукти, свободни от ГМО, търсени от много международни търговски вериги, както и сертификати за хуманно отношение в животновъдството, контрол на парфюмерийното и козметичното производство, инспекции за биовина и контрол върху стопанствата, които пристъпват от конвенционално към билогично производство, подготовката за което обикновено отнема няколко години.

Взетите на места проби ще се изследват в българска лаборатория или ще се изпращат до Австрия, а инспекцията ще се осъществява от местни контрольори. Засега търговското представителство стартира с малък екип, но перспективите са той да се разрасне и дори да бъдат обособени регионални центрове, обясни Живко Джамяров. Той разказа, че през първата година от дейността фирмата ще бъде отворена както към новостартиращите биобизнеси, които за пръв път ще търсят партньорството на сертифициращ орган, така и към всички съществуващи биопроизводители и търговци с идеята да им се предоставят иновативни услуги и възможности за реализация на техните продукти в чужбина.

Според него голям потенциал има при производителите на млечни изделия, месо, яйца, мед, диворастящи култури, билки. Досега тези отрасли са били пренебрегвани, но според Джамяров се радват на съживен интерес. Зърнопроизводителите традиционно удостоверяват качествата на продукцията си, която е сред най-търсените от германски и австрийски клиенти. Те минават през процедурата по сертифициране всяка година. На въпрос какви са средните разходи, които производителите имат по сертифициране на производството, Джамяров посочи, че те могат да се покрият с част от субсидията, която регистрираните биопроизводители получават. Той прогнозира, че много скоро регулациите ще обхванат производителите, които предлагат храни по интернет, и те също ще бъдат задължени да притежават документ за сертифицирани биотърговци.

Био ТКЗС

Според директора на българското поделение на Austria Bio Garantie потребителите на биохрани нямат основания да се притесняват за онова, което купуват. По думите му Българската агенция по безопасност на храните реагира бързо и адекватно на всеки подаден сигнал за измами, а и хората са се научили за какво да гледат върху етикетите. Джамяров има зад гърба си опит и като вносител на биохрани. Най-големият проблем на българското биопроизводство според него е, че то е бутиково и раздробено.

"За да са конкурентни и да могат да продават на търговските вериги, те трябва да отговорят на търсенето. Кооперацията е пътят, но за съжаление у нас на това се гледа негативно може би заради историята с ТКЗС от едно време", споделя Джамяров. Той дава за пример как процесът по уедряване на биостопанствата е протекъл в Австрия по инициатива на фермерите и с подкрепата на местна банка. Убеждението му е, че същия път ще извърви и България, която е съпоставима като територия и потенциал за добиви. Директорът на Austria Bio Garantie за България отчита като проблем за производителите и това, че тук липсват преработвателни предприятия. Той е убеден, че българските фермери ще спечелят много повече, ако продават не просто суровини, а продукти с добавена стойност. Доказателство, че предприемачеството вече работи и в тази насока, е успехът на български фирми, създадени наскоро и специализирани в производството на сурови енергийни барчета и крекери. Сред тях има такава, чийто бизнес толкова се е разраснал, че вече изнасят изделията си за 26 държави в Европа.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България