Икономическото доверие в еврозоната нараства над очакваното
16 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Икономическото доверие в еврозоната нараства над очакваното

Reuters

Икономическото доверие в еврозоната нараства над очакваното

Оптимизмът на потребителите е основен фактор за подобрението

2143 прочитания

Reuters

© Nigel Roddis


Оптимизмът за икономическото развитие на еврозоната се е подобрил повече от очакваното през март, като потребителското доверие в региона е постигнало най-големия си месечен ръст от пет години. Изготвяният от Европейската комисия индекс на икономическото доверие в 18-те страни, използващи еврото, се е покачил до 102.4 пункта спрямо 101.2, отчетени през февруари. Средните прогнози на анализаторите бяха за по-слабо увеличение до 101.4 пункта, отбелязва Reuters. За целия Европейски съюз покачването е по-слабо - с 0.3 пункта до 105.3.

Потребителско доверие

Подобрението в сектора на услугите и търговията на дребно е сравнително скромно, като доверието при фирмите в индустриалното производство и строителството остава почти без промяна спрямо февруари. Основен фактор за повишението на индекса е потребителското доверие, чийто рязък ръст го извежда над дългосрочните средни нива за пръв път от юли 2011 г.

През март най-силно подобрение на икономическото доверие се отчита в Холандия, следвана от Испания, Италия и Франция. В най-голямата икономика в региона – Германия, повишението е с 0.4 пункта. "Данните за потребителското доверие са особено положителни, като показателят отчита най-силния си месечен ръст от април 2009 г. Има рязко подобрение в очакванията на потребителите за общата икономическа ситуация, нивата на безработица и на спестяванията им в бъдеще", отбелязват от еврокомисията.

Висока безработица

Статистиката обаче показва, че безработицата в региона остава на рекордно високото ниво от 12%, макар през последното тримесечие на миналата година да беше отчетено първото повишение на новите работни места от три години. Плановете за броя на служителите са ревизирани в положителна посока при фирмите в строителния сектор и търговията на дребно, но остават непроменени в сектора на услугите и индустрията. Производителите също така очакват спад на цените, на които продават продуктите си, което може да увеличи опасността от дефлация в еврозоната.

Отделният индекс на бизнес климата в сектора се е покачил минимално през март. Индустрията все пак очаква повишаване на обема на производство въпреки лекия спад при новите поръчки и складираната готова продукция.

Слабото повишение на икономическото доверие за целия ЕС се дължи основно на спада с 4.1 пункта в най-голямата икономика извън валутния съюз – Великобритания, и липсата на значимо подобрение в Полша. В целия съюз освен това се отчита спад на доверието в търговията на дребно и забавяне при сектора на услугите.


1 коментар
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    Текстът противоречи на заглавието. Доста неясна ситуация докато не се намери консолидирано решение за взаимоотношенията с Русия и ролята на САЩ на Европейския пазар


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK