Кризата в Украйна и слабите дъждове оскъпяват пшеницата

Лошите климатични условия носят повече рискове от геополитическата нестабилност

Кризата в Украйна предизвиква сътресения и повишение на цените на международните пазари на пшеница, пише Financial Times. Опасенията, причинени от напрежението между Москва, Киев и Запада, се добавят към неблагоприятните атмосферни условия в САЩ, които са най-големият износител на суровината в света. От края на февруари досега пшеницата на борсите в САЩ е поскъпнала с почти 20% до над 7 долара за бушел.

Украйна, Русия и Казахстан заедно отговарят за една пета от световния износ на пшеница и са основен доставчик за Северна Африка и Средния изток. Проблеми с доставките от Черноморския регион със сигурност ще доведат до ръст на цените, както се случи през 2010 г., когато Русия наложи забрана за износ заради сушата и слабите реколти. Засега обаче обтегнатите отношения не са довели до забавяне или проблеми с доставките на зърнени храни от Украйна и Русия. "Поскъпването на пшеницата, изглежда, е водено основно от страх, а не от реални проблеми", отбелязва Крис Гад, анализатор в лондонската Macquarie.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  straw_ avatar :-?
  straw_sec
  • + 5

  Вероятно материалът във FT е подготвен по-рано от последните дъждове. Коментирайки конкретно източна и централна Европа, през тази година (2013/14) снегът добави запасна почвена влага, нямаше екстремно ниски температури и силни ветрове и пшеницата не измръзна. Около затоплянията в края на зимата се отбелязаха два валежа със стопанска значимост. Т.е. всички предпоставки за формиране на обичайно количество пшеница са налице - идеално съответствие на фенофази към изисквания към почвена влага.

  По-интересното в случая е, че една от въздушните маси донесла дъжд в България дойде от Сибир, премина над Русия, но не се изваля там, както е обичайно, а цялият дъжд остана за балканският регион. Т.е. комбинацията от суша и студ в Русия е предпоставка за скромни очаквания спрямо добивът им.

  Нередност?
 • 2
  straw_ avatar :-?
  straw_sec
  • + 4

  Financial Times's subtitle ?

  Що се отнася за подзаглавието, "лошите климатични условия" винаги са били налице и отношението към тях се характеризира с т.нар. "управление на кризи". На практика това се осъществява чрез международна търговия и е свързано с преливане от регионите с по-богата реколта към тези региони, които са имали по-малко "късмет" през съответната година.

  Непознавайки същността на "геополит. нестабилност" може само да се добави, че политическият риск води до влошаване на обстановката само в конкретната държава, както и взаимодействието между субектите и (Philip Kotler).

  Т.е. продължавайки тезата на Рейгън, че концентрирайки се върху икономическата основа, преразпределяме ресурсите към по рисковият фактор (sustainable agriculture), а неефективните националистически боричкания се изправят срещу коригиращият ги недостиг на ресурс.

  Нередност?
 • 3
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo
  • + 1

  Рано е още да се каже.

  Нередност?
 • 4
  straw_ avatar :-|
  straw_sec
  • + 1

  До коментар [#3] от "Тsonkooo":

  Вярно е, че сме едва в начало на тенденция и е рано да се твърди, че сме вече в стабилен влажен период, подходящ за хлебна пшеница, която се явява едно от нашите основни предимства за просперитет и свързаност с EU правилата.

  Първият влажен период 1971-1976 г. като указващ начало на тенденция, сега е много по-явно изявен. Тази година плевелният състав показва няколкогодишно натрупване на почвена влага и са налице растения, които се развиват масово само при поливни условия. Наблюденията ми са, че в равнините се развиват такива по състав и разнообразие растителни съобщества, каквито до сега бяха характерни само в предпланинските части с по-големи валежни суми.

  Разбира се логично е да очакваме скоро период на засушаване, но е логично този период да е по-къс от предходният, а вероятно няма да е толкова забележим и стопанското му влияние вероятно ще е минимално.

  Нередност?
 • 5
  izabell avatar :-|
  izabell
  • - 1

  Заради сушата и липсата на зима ще има възможност за две реколти от житните:)

  Нередност?
Нов коментар