Биодесертите Roobar за две години стигнаха 26 държави
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Биодесертите Roobar за две години стигнаха 26 държави

Анита и Калин Класанови. Третият в екипа е Яни Драгов, който е търговският експерт в съвместната компания

Биодесертите Roobar за две години стигнаха 26 държави

Трима млади предприемачи се връщат от чужбина в България, за да започнат производство

Гергана Михайлова
43697 прочитания

Анита и Калин Класанови. Третият в екипа е Яни Драгов, който е търговският експерт в съвместната компания

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


"Това са най-вкусните барчета*, които съм ял!". Съобщението, изпратено от Испания, пристига преди няколко дни на служебната поща като за "Добро утро" на екипа, който произвежда Roobar-четата в покрайнините на София. Признанието идва само две години след като Анита Класанова, съпругът й Калин Класанов и Яни Драгов обединяват усилия и се заемат с "алтернативно сладкарство". Наемат помещение от 100 квадрата и започват производство с две сладкарки. В момента суровите им биодесерти се продават в повече от 26 държави, сред които Дубай и Австралия. Цехът вече заема тройно по-голяма площ и в него работят 12 души. Това все още е само началото за тримата предприемачи, които вече са успели да върнат част от вложените средства и веднага ги реинвестират. Нямат съмнения, че бизнесът им е обречен на успех, и не изглеждат изнервени от трудностите, защото това, което правят, е израз на философията им за живота. По думите им работата не трябва да се превръща в самоцел, която те кара да жертваш семейството, приятелите и почивката си. А и това, което правят, им дава възможност да изявят в най-пълна степен талантите си.

Началото

Преди да си стиснат ръцете, тримата имат вече предприемачески опит зад гърба си. Семейството на Анита се занимава с ресторантьорство, на Калин - с пекарна, а Яни вече е извоювал позиция на най-големия вносител на биохрани в България. Срещат се в столично заведение, в което Анита приготвя сурови десерти, и похапвайки от тях, решават, че си струва да опитат да ги направят достъпни за по-голям кръг от хора. "Бяхме опитвали чужди барчета, но си казахме, че ние можем да ги направим по-добре", разказва Калин Класанов и обяснява, че най-голямото достойнство на Roobar е в това, че са семпли - съдържат не повече от 4-5 съставки, основно сушени плодове, ядки, суперхрани. Всички те са биосертифицирани. Крайният продукт е безглутенов и без никакви животински съставки. Анита Класанова, която е автор на рецептите, допълва, че десертите са напълно сурови, благодарение на което ценните хранителни вещества в тях се запазват. "Смятаме, че начинът на живот изисква осъзнато да избираме какво слагаме в телата си и то трябва да е много енергийно ефективно", обръща внимание тя. "Предлагаме на хората това, с което се храним ние и децата ни. Такова е нашето мислене", добавя Калин.

Той споделя, че желанието на екипа е догодина по-голяма част от суровините, които ползват за направата на барчетата, да са произведени в България. "Тук няма как да отглеждаме какао или годжи бери, но имаме шипки и бадеми", обяснява Калин Класанов. На въпрос как се справят с проблема "годност на продукта", когато в него няма консерванти и е напълно суров, той отговаря, че всичко е въпрос на хигиена, и показва на екипа на "Капитал" производствения цех. Помещението прилича повече на лаборатория, отколкото на сладкарска работилница. В него се влиза със специално облекло, всички служители са с маски, шапки. Вътре е инсталирана система за прочистване на въздуха, каквато се ползва в болничните операционни. Нощем, когато персоналът си е отишъл, се пуска UV система, която допълнително прочиства въздуха.

Бизнес зараза

Внедряването на такова оборудване изисква непрестанни инвестиции и екипът смята да започне активно да работи по европейски проекти, за да си помогне в този процес. Дотук бизнесът е започнал със собствени средства, които тримата са успели да спестят от опита си като търговци. Попитани дали са отворени за нови партньорства, които да ги подкрепят в растежа им, Анита и Калин Класанови казват, че не изключват никакви възможности, още повече че според тях в България има добра предприемаческа култура. Хвалят се, че непрекъснато "заразяват" хора около себе си с идеи. Засега обаче отказват да кажат какви са инвестицията и оборотът им.

Според тях да се занимаваш с производство не е битка с "вятърни мелници", особено когато спазваш правилата. "Когато и продуктът ти е добър, той лесно се продава", убеден е търговецът в екипа Яни Драгов. Той организира участията на фирмата в големите изложения на биохрани. Последното такова представяне е било в Германия на Biofach, където Roobar имат щанд за втора поредна година, и резултатът е нови договори с по-големи дистрибутори. През тази година предстоят изложения в САЩ и Китай, каза Драгов. По неговата статистика за миналата година фабриката е произвела 500 хил. Roobar-чета, а през тази броят им може да достигне до един милион. "Моята визия е Roobar да стане толкова популярен, че да измести другите подобни десерти от рафтовете на магазините. Нашият продукт е много по-здравословен, без никаква добавена захар и е изцяло био", рекламира го Яни Драгов.

По света и у нас

Опаковката е това, което отличава Roobar от други български продукти
Фотограф: Красимир Юскеселиев

До голяма степен за успеха на продукта в чужбина спомага и това, че дизайнът на опаковките му и цялостният маркетинг са на световно ниво. Той е дело на Анита Класанова, която е учила графичен дизайн. Тя разказва, че често се сблъсква с хора, които не могат да повярват, че Roobar са български, именно заради опаковката. След като са успели да стъпят в повече от 26 държави, тримата предприемачи смятат да вложат повече усилия върху българския пазар. За да популяризират десертите си, те планират да подпомагат активно спортни събития. Издават плановете си да разширят асортимента със солени изделия, които може би ще се появят на пазара догодина. Обмислят и строителството на собствена фабрика, която да ги направи още по-големи.

* сурови десертчета

Стартирал с две сладкарки, днес в цеха работят 12 служители. За тях работната седмица е 5-дневна и са социално осигурени на пълните им заплати
Фотограф: КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

"Това са най-вкусните барчета*, които съм ял!". Съобщението, изпратено от Испания, пристига преди няколко дни на служебната поща като за "Добро утро" на екипа, който произвежда Roobar-четата в покрайнините на София. Признанието идва само две години след като Анита Класанова, съпругът й Калин Класанов и Яни Драгов обединяват усилия и се заемат с "алтернативно сладкарство". Наемат помещение от 100 квадрата и започват производство с две сладкарки. В момента суровите им биодесерти се продават в повече от 26 държави, сред които Дубай и Австралия. Цехът вече заема тройно по-голяма площ и в него работят 12 души. Това все още е само началото за тримата предприемачи, които вече са успели да върнат част от вложените средства и веднага ги реинвестират. Нямат съмнения, че бизнесът им е обречен на успех, и не изглеждат изнервени от трудностите, защото това, което правят, е израз на философията им за живота. По думите им работата не трябва да се превръща в самоцел, която те кара да жертваш семейството, приятелите и почивката си. А и това, което правят, им дава възможност да изявят в най-пълна степен талантите си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

41 коментара
  • 1
    v_l avatar :-|
    v_l

    Похвално :) Оригинално и със стил. Респектиращ темп на развитие.
    Само че световно известни ... а у нас само в един магазин :(
    Даже не бях ги чувал.
    Сега ще понапоръчам за проба :)

  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    Браво! Всъщност, аз си спомням, че съм ял Roobar в ЮК. Ако не се лъжа имаше в една от вендинг машините на предишното ми работно място. Не знаех, че са български. Респект!

  • 3
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider

    Който си го може, го може. А синдрома Бай Иван нека да се отървем от него възможно най-скоро!

  • 4
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА

    желая им успех.

  • 5
    2.5 avatar :-P
    2.5

    "До голяма степен за успеха на продукта в чужбина спомага и това, че дизайнът на опаковките му и цялостният маркетинг са на световно ниво."

    Хубаво, след толкова яростна реклама, вместо да изпляскат две безумни снимки(предприемачи на фона на кошче за боклук и девойка с тава и маска), да бяха показали опаковката.

  • 6
    carpypd avatar :-|
    carpypd
  • 7
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП

    Браво! Повече такива новини, моля :)

  • 8
    kukuband avatar :-|
    kukuband

    До коментар [#6] от "carpypd":

    Рефрешнете си линка, моля...очакваме още такива добри новини, тази нощ ще спя по-спокойно...

  • 9
    vartan avatar :-|
    vartan

    Тези двамата имат вегетариански ресторанти слънце-луна и са известни с това, че условията им за работа са ужасни. Редовно овъртайм, никакво заплащане за това, липса на регулярни отпуски и почивки, много други неуредици.
    Иначе сме много "духовни" и куул, само на пръв поглед обаче.

  • 10
    gringo_tm avatar :-|
    gringo_tm

    До коментар [#9] от "vartan": Статията е за това да се покаже, че все пак нещо положително може и се случва в България. Иначе на всички ни е ясно, че и ти си от големия(за съжаление) процент хора у нас, които са на мнение "...важно Вуте да е зле" или "...чуждата морава винаги е по зелена". Не разбирам защо просто ти и всички, които са ударили по едно отрицателно гласуване не се замислите кой е за критикуване. Докато първосигнално не се усмихваме и не се надяваме, че нещо може да се промени у нас, след като прочетем подобна статия за хора, които се мъчат да просперират в България със собствен труд и производство, а започваме с нападките, търсенето на кусури и т.н. няма надежда, поне не е и за вас. Не харесвам Био продукти и най вероятно никога няма да си купя подобно бар-че. Просто ме е яд на мислене като твоето. Хубав ден ти желая все пак! :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Книгите се завръщат

Книгите се завръщат

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK