Златодобивният проект край Крумовград поскъпна

Dundee Precious Metals повиши прогнозата си за инвестиции, но намали срока на изплащането им

Добивът на злато от участъка "Ада тепе" трябва да започне до 2017 г., ако общината не продължи да бави процедурата
Добивът на злато от участъка "Ада тепе" трябва да започне до 2017 г., ако общината не продължи да бави процедурата    ©  Капитал
Добивът на злато от участъка "Ада тепе" трябва да започне до 2017 г., ако общината не продължи да бави процедурата
Добивът на злато от участъка "Ада тепе" трябва да започне до 2017 г., ако общината не продължи да бави процедурата    ©  Капитал
191.3

млн. долара се очаква да бъдат общите капиталови разходи.
Компанията може да отложи проекта заради пречки от местните власти.

Проектът за златодобив край Крумовград, който се разработва от българското дъщерно дружество на канадската Dundee Precious Metals (DPM), ще струва повече, отколкото бяха първоначалните оценки. Това става ясно от ревизираната прогноза на компанията. Освен това намеренията на компанията продължават да срещат пречки от местните власти и това може да отложи започването на работата.

Общите капиталови разходи ще достигнат 191.3 млн. долара вместо очакваните преди две години 153.5 млн. Основната част от средствата са за започване на добива и ще бъдат инвестирани в началото. Причините за поскъпването са по-голямата сума, определена за непредвидени разходи, допълнителните средства за подобряване на сигурността и повишаването на цените и заплатите. Заради оптимизирането на плана за минните работи компанията очаква да постигне по-висок добив на метал от по-малко руда.

По-големи разходи

Началните разходи по проекта ще бъдат 164.1 млн. долара в сравнение със 127.4 млн. долара, планирани през 2012 г. Около 30 млн. от сумата идва от повишаването на преките разходи, а непредвидените разходи са увеличени с 11 млн. От DPM посочват, че предишната оценка е правена на базата на данни от 2010 г., а оттогава значително са нараснали цените на контрагентите и разходите за труд. В съобщението не се посочва на какво се дължи повишаването на непредвидените разходи. Без промяна остава оценката за инвестициите в процеса на разработване на мината (12.5 млн. долара), а леко повишение до 14.7 млн. долара (от 13.5 млн.) има при предвидените разходи за закриване и рехабилитация.

Въпреки ревизията на необходимата инвестиция проектът остава рентабилен. "Допълнителната оптимизация на плана за минните работи осигурява по-високо производство на метали при по-малко преработена руда", каза президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус. Разчетите показват, че предприятието в Крумовград ще преработва около 75 хил. тона по-малко руда годишно, а добитият концентрат ще е близо два пъти и половина по-малко. Независимо от това съдържанието на злато и сребро в него ще е по-голямо. Общо за живота на мината, който вместо 9 става 8 години, се очаква да бъдат произведени 685.5 хил. тройунции злато и 310 хил. тройунции сребро. Прогнозата е почти без промяна от предходната. Срокът за изплащане на инвестицията намалява от 3.3 на 2.5 години.

Безкрайна общинска въртележка

Въпреки безкрайната въртележка компанията се надява да успее да си осигури останалите необходими разрешителни през тази година. Ако това стане, реален добив ще може да започне в края на 2016 или началото на 2017 г. От DMP обаче посочват, че ако общинският съвет продължи да бави процедурата, компанията ще отложи инвестициите си в проекта и ще се ограничи само до разходи за осигуряване на останалите разрешителни.