Людмил Стойков купува хотел "Родина"

Собственикът на "Дюни" подаде оферта от 25 млн. лв. в четвъртия търг за имота

Досега собственик на "Родина" беше осъденият за трафик на наркотици Васко Нинов. Продажбата е заради дълг към ОББ.
Досега собственик на "Родина" беше осъденият за трафик на наркотици Васко Нинов. Продажбата е заради дълг към ОББ.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Досега собственик на "Родина" беше осъденият за трафик на наркотици Васко Нинов. Продажбата е заради дълг към ОББ.
Досега собственик на "Родина" беше осъденият за трафик на наркотици Васко Нинов. Продажбата е заради дълг към ОББ.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

След три неуспешни опита за продажба столичният хотел "Родина" скоро ще има нов собственик. По непотвърдена информация купувач е Людмил Стойков, който притежава също ваканционното селище "Дюни" и други имоти в страната (виж карето). Той е подал оферта в четвъртата поред процедура за публична продажба на хотела, организирана от частния съдебен изпълител Георги Дичев заради непогасени задължения към ОББ.

Самият Дичев потвърди, че до изтичането на крайния срок в понеделник вечерта за хотела са внесени две наддавателни предложения. Отказа обаче информация за имената на кандидатите и предложената цена. 

Според източници на "Капитал" Людмил Стойков е избран за купувач на хотел "Родина" с оферта от 25 млн. лв. Тя е подадена през дружеството "Дюни" и е малко над обявената начална цена от 22.72 млн. лв. с ДДС, каза втори източник на вестника. Другото предложение е било на банката-кредитор, за да спре по-нататъшен спад на цената в нов търг, ако не се явят кандидати. При появата на такъв обаче тя се е оттеглила и до устно наддаване не се е стигнало.

Продажбата на "Родина" е поредната сделка на хотелския пазар с български купувач. През последните две години по сходен начин се смени собствеността на петзвездните Radisson Blu и Hilton, които бях с чужди собственици. Купувач и в двете сделки, в съдружие или самостоятелно, бе Спас Русев. Друга очаквана, но проточила се продажба, е тази на "Кемпински хотел Зографски", където интересът също е от български купувачи.

Ипотека, дълг, продажба

Със сделката за хотел "Родина" дългът към ОББ вероятно ще бъде изцяло погасен, но не е ясно дали парите ще стигнат и за задълженията на собственика към държавата. Тя също е кредитор заради неплатени данъци и осигуровки. Собственик на четиризвездния хотел е дружеството "Родина турист", свързано с осъдения на доживотен затвор в Гърция за трафик на наркотици Васко Нинов.

Изпълнителното дело срещу "Родина турист" започна заради кредити на три дружества, обезпечени с хотел "Родина". Сред тях са собствениците на дружеството - "Родина турист 97" и "Ел-ми". Третият длъжник е "Здравец 2007", с предишно име "Иво стар". Последното дружество е получило кредит от 3.3 млн. евро от ОББ през 2007 г., с който е купило хотел "Здравец" в Златни пясъци.

Опитите за продажба на столичния хотел започнаха в средата на миналата година заради необслужвани кредити към ОББ. Първата процедура беше при начална цена от 44.4 млн. лв., но кандидати нямаше. Последваха още два неуспешни търга, като при всеки от тях цената намаляваше.

Продажбите бяха съпътствани от съдебни спорове, при които длъжниците направиха опит да попречат на банката да събере дълга си и именно заради тях нямаше официална информация какви точно са задълженията на хотела. Според различни източници обаче общата стойност на ипотеките върху имота (хотелът и земята под него) се изчисляваха на около 10.5 млн. евро.

Още при предните процедури за публична продажба прогнозите бяха, че ще се появи купувач, когато исканата цена доближи стойността на задълженията.  Пак според източници обаче заради проточилите се съдебни спорове, натрупаните лихви и неустойки в момента те вече са над 12 млн. евро. Това означава, че обявената начална цена при последната продажба на хотел "Родина" вече дори е била под задълженията на собственика.

Извън дълговете към банката кредитор старият собственик дължи и над 3 млн. лв. за заплати плюс още около 2 млн. лв. за данъци и осигуровки. Данните са към края на 2012 г., тъй като нов финансов отчет на "Родина турист" още няма.

Потенциал, но и разходи

До приключването на броя Людмил Стойков не бе открит за коментар по сделката за "Родина". Хотелът е един от най-големите в София – с над 500 стаи и приблизително 50 000 кв.м разгъната площ. В това число влизат подземен паркинг на три нива, спортен център с плувен басейн, конгресен център, рецепция, ресторантска част плюс лоби и 18-етажно хотелско тяло. Към комплекса има прилежащ терен от 6000 кв.м, който на практика обхваща цялото каре между три улици и бул. "Тотлебен".

Подробност по сделката е, че обект на продажба е само недвижимият имот - хотелът и земята под него. Ако иска да придобие и оборудването, без което хотелът на практика не може да оперира, новият собственик трябва да плати допълнително. Източници от пазара оценяват стойността на това оборудване на около 2 млн. лв., но част от него е силно амортизирана и не е изключено да се инвестира по-скоро в нови съоръжения.

Пазарът следи с интерес развитието около "Родина" и новината за близката смяна на собствеността веднага роди коментари за потенциала на хотела. Формално той е категория четири звезди, но реално като големина на стаите и удобства попада по-скоро в тризвездния клас. Не е ясно към коя от двете категории ще се прицели новият собственик, но и в двата случая имотът има нужда от солидна инвестиция, за да работи като хотел и да е конкурентен на пазара.

"Каквото и да реши купувачът на "Родина", вариантът пред него е един - да затвори за няколко месеца и да инвестира в основен ремонт. Лично аз виждам потенциал в ребрандирането на хотела като част от световна верига и развитие на потенциала му за конферентен туризъм", коментира управителят на консултантската компания "Сортис груп" Мартин Паев. Той е сред хората, които не са убедени, че си струва да се инвестира в запазване на 4-звездната категория от гледна точка на по-скъпия ремонт и по-високите оперативни разходи, съотнесени към потенциала за заетост и среден приход от стая.   

В чисто имиджов план "Родина" също има да наваксва. През последните години хотелът не стои добре на пазара, а приходите му постепенно намаляват. През 2012 г. те са били 3.73 млн. лв., което за актив с подобни размери е пренебрежимо малко.

Кой е Людмил Стойков

Стойков е известен най-общо с четири неща - бизнес със стомана и скрап, курорта "Дюни", спонсорството на президентската кампания на Георги Първанов и мегаделото по САПАРД. По случая с източването на еврофондове Стойков беше оправдан, но в момента прокуратурата се опитва да поднови делото.

Роден е в Перник през 1963 г. Той е бивш спортист, завършил е ВИФ. Преди промените е бил барман в "Балкантурист". Според собствените му думи е започнал бизнеса си още през 1990 г. с търговия със сирене. В родния си град обаче е известен като представител на силовата групировка ВИС 2, макар никъде в регистрите и биографиите му да не се съобщава такова нещо. В средата на 90-те години регистрира фирма за изкупуване и търговия със скрап, като започва да работи с все по-големи обеми. През 1997 г. регистрира модната агенция "Ивет фешън". Бизнесът му потръгва още повече, след като брат му Емил Стойков става шеф на митница Перник. Впоследствие той е сменен от длъжност, но пернишката митница остава благосклонна към него. Името на Людмил Стойков тогава се свързва с различни схеми за внос на пилешки продукти и месо.

През "Еврометал" той търгува с метали и скрап. Сега мажоритарен собственик е регистрираното в Белиз Transmetal Group, но неофициално фирмата се свързва със Стойков, който е управител и миноритарен съдружник. През 1999 г. в консорциум с "Радомир леко коинвест" компанията му купува 75% от "Радомир - леяро-ковашки комплекс". Делът на Стойков е 34% и за тях той заплаща 4 млн. лева. 

Най-едрата му собственост досега е била "Стомана" - Перник. През 2000 г. той купи временно активите на фалиралия завод при цена от 42 млн. лв. После препродаде мажоритарен дял на гръцката Viohalco, а по-късно изцяло излезе от "Стомана индъстри". Постепенно обаче се завръща в сектора. В края на 2011 г. основният й тогава кредитор на радомирския завод "Бесттехника" - Обединена българска банка, продаде вземанията си за 4.6 млн. евро (около 9 млн. лв.) на "Еврометал". Според отчета за 2013 г. дълговете на машиностроителното дружество към цедента вече са почти 12.8 млн. лв. Пак чрез цесия дружеството на Стойков купи от ОББ дългове на "Чугунолеене" - Ихтиман, които с натрупаните лихви бяха достигнали 20.6 млн. лв.

През април 1999 г. той купува срещу 2.7 милиона долара курортното селище "Дюни". По последна информация от 2013 г. дружеството е собственост на компании от Сейшелите и Белиз. То обаче остава най-голямата инвестиция на Стойков в туризма. Участва и на имотния пазар - през 2010 г. по информация в медиите той купува от БТК телефонната палата в Бургас и сградите на телекома в столичните квартали "Оборище" и "Емил Марков", като спряганата цена е близо 10 млн. евро. През последните години Стойков не е правил едри покупки, поне такива, които са публично известни.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  " Продажбата на "Родина" е поредната сделка на хотелския пазар с български купувач"

  български купувач с доста " 4исто" и " интерестно" минало

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  "старият собственик дължи и над 3 млн. лв. за заплати плюс още около 2 млн. лв. за данъци и осигуровки. "

  >>> Още веднъж да припомним, че в повечето западноевропейски държави неплащането на заплатите на датата по по трудов договор е равностойно на обявяване на неплатежоспособност. Това не са неплатени доставки, после двете страни да се разправят, че стоката била олющена или кашоните били отвътре празни, което да даде въздух за още няколко месеца. Тук има ред договори, декларирани в НАП, и парите е са дошли. От чист до по-чист случай, че фирмата не може да плаща повече. Затова на много места законодателят е казал, че мършата трябва да се отстранява незабавно от стопанския ландшафт, вместо да се стига до положение с 2 млн. неплатени осигуровки, които ще поемат другите осигурени.

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  Предният собственик е осъдения на доживотен затвор в Гърция за трафик на наркотици Васко Нинов.
  Новият собственик е все още неосъденият заради перверзната и неработеща "съдебна система"в България по случай на кражби на еврофондовете, по които в другите държави виновните отдавна бяха осъдени Людмил Стойков, спонсор на доносника на ДС - Гоце! И "представител на ВИС-2 в града"!!!
  Мили родни картинки! "Едри български бизнесмени"!...България!

 • 4
  prokopi avatar :-|
  prokopi

  Мила родна картинка: ако спортисти без образование стават бизнесмени и управляват/губят милиони какво за правим ние с образованието?

 • 5
  kant avatar :-|
  kant

  Пример за кариерно израстване в България:
  Спортист - Барман - Служител на ВИС2 - Търговец на сирене - Индустриалец
  Забел: брат му е шеф на митница.

  Ако в истинските държави някой израстне за 20 г. от барман в едър индустриалец, за него се пишат книги и постиженията му се изучават в най-престижните Университети в света.

 • 6
  stanislavski_him avatar :-(
  stanislavski_him

  Просто,нямам думи!Няма какво да кажа!Работата е от ясна ,по-ясна!

 • 7
  stefan_ avatar :-|
  stefan_

  До коментар [#1] от "jorosrabskia":

  И продавачът е с такова. Единствено се учудвам, че сделката не е между кипърски граждани...

 • 8
  lelka avatar :-?
  Лелка

  "Роден е в Перник през 1963 г. Той е бивш спортист, завършил е ВИФ. Преди промените е бил барман в "Балкантурист". Според собствените му думи е започнал бизнеса си още през 1990 г. с търговия със сирене. В родния си град обаче е известен като представител на силовата групировка ВИС 2, макар никъде в регистрите и биографиите му да не се съобщава такова нещо. В средата на 90-те години регистрира фирма за изкупуване и търговия със скрап, като започва да работи с все по-големи обеми. През 1997 г. регистрира модната агенция "Ивет фешън". Бизнесът му потръгва още повече, след като брат му Емил Стойков става шеф на митница Перник. Името на Людмил Стойков тогава се свързва с различни схеми за внос на пилешки продукти и месо."
  Типичен представител на "успелите".Номинирам го за евродупутат.

 • 9
  motochristo avatar :-P
  motochristo

  До коментар [#8] от "Лелка":

  Идеален е за евродепутат. С другия успял ДиПи ще се състезават истински.

 • 10
  sa6 avatar :-P
  sa6

  Поредният барман от балкантурист или шофьор от кореком, който надцака държавата и европейския съюз от гюме.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал