Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Осигурен достъп на малките фермери до пазара и възможност за потребителите да си доставят чиста храна до дома. Това са две от сериозните предимства на интернет платформите за продажба на храни от малки земеделски стопанства, обобщиха участници в конференцията "Онлайн продажбите на храни и различните модели на доставка", организирана от сп. "Регал" (издание на "Икономедиа" АД).
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
9 коментара
Предпочитам директния контакт с малкия фермер !
Не само око да види , ръка да пипне както се казва ами и нос да помирише !!!
До коментар [#1] от "SS":
Това е най-добрият вариант. Много хора обаче са твърде заети да търсят производителите лично и/или да обикалят по пазарите... та според мен и за интернет храни има място :)
Само 10% от парите, които крайният клиент плаща за храната, отивали у производителя. Всичко останало е транспорт, данъци, печалби на големите вериги, мениджмънт, опаковка, склад, консерванти. Този начин на дистрибуция на храните би трябвало да има много добро бъдеще.
хубаво...
В днешно време един сайт не струва нищо, даже има безплатни платформи. Всеки може да рекламира или поне да покаже продукцията. Аз имам телефона на една помакиня от пазара в Юндола и ми праща сирене, кашкавал, сладко от диви плодове, мед и др. Като е хладно времето не е проблем да ми го опакова и пусне по Спиди. Цените и са по-ниски от магазина, качеството няма нищо общо.
Публикувано през m.capital.bg
Сайтове се правят лесно... Стада...мандри...ливади... малко по трудно... онези които искат да се хранят правилно, трябва да застанат на страната на онези, на които им се пречи да работят в малки обеми и да живеят от това!
Чудесно, но моля някой контролен орган да следи тази продукция защото тарикати бързо ще се намерят
Похвално, нека има. Това, което не разбирам от цялата история с био-, мио- и т.н. обаче, е защо в един такъв сайт кофичка био кисело мляко струва 2.80 лв, а когато аз си квася вкъщи (пак от био крава, нали) ми излиза 0.40 лв. Може би е от някаква специална крава, хранена с био марихуана, не знам. Все не мога да се отърва от чувството, че хората са склонни да плащат смехотворно високи цени заради вътрешното убеждение, че това им гарантира "истинскостта" на нещата. Т.е. поради психологически причини, а не заради реалната себестойност.
....Необходимо е дефинирането на контрол, който фермерите да извършват помежду си, или браншова организация да гарантира, че нейните членове предлагат качествена храна без "добавки"- това как точно ще се случи? звучи невероятно абсурдно.Къде остава контрола от Агенцията по безопасност на храните?До
колкото съм запозната прословутата наредба 26 все още не е променена- за какво изобщо става дума?Докато това не се случи-не става ли дума за една незаконна търговия,която не е дефинирана никъде ?
Когато говорим за производство на храна и за формите на нейното предлагане-ясно трябва да са дефинирани условията за нейното добиване , начините и срокове за реализация и контрол.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход