Взаимните фондове отново стават атрактивни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Взаимните фондове отново стават атрактивни

Спадът по лихвите по депозитите и по-високата доходност от фондовете поставят хората със спестявания пред дилема какво да правят с парите си

Взаимните фондове отново стават атрактивни

Активите им вече надхвърлят 1.2 млрд. лв., а най-динамични са промените при тези, предлагани в банките

Гергана Михайлова
10133 прочитания

Спадът по лихвите по депозитите и по-високата доходност от фондовете поставят хората със спестявания пред дилема какво да правят с парите си

© ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА


Ниските лихви по депозитите и възстановяването на финансовите пазари направиха взаимните фондове отново атрактивни. Данни на индустрията и "Кaпитал Daily" показват, че активите йм в България вече надхвърлят 1.2 млрд. лв., докато по време на най-тежките моменти от кризата бяха наполовина. Най-голяма е динамиката при схемите, предлагани от банките, където има преливане на клиенти от депозитни към инвестиционни продукти. Сред причините за възобновения интерес към фондовете е постигнатата от тях доходност, като в много случаи тя надвишава в пъти тази от депозитите.

От депозити към инвестиции

По данни към 29 април активите на членовете на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) възлизат на 826 млн. лв. Предлагат се и фондове, регистрирани извън страната, които също привличат ресурс. Pioneer Investments добавят още 146.6 млн. евро (287 млн. лв.) към пазара, а по данни на "Капитал Daily" фондовете на Schroders, Райфайзенбанк, Пощенска банка и "Сосиете Женерал" носят още над 120 млн. лв., с което общо инвестираните средства от местния пазар надхвърлят 1 млрд. лв. Дори и така, процентът на вложенията в такъв тип продукти е много нисък в сравнение със средното за региона и Европа. Домакинствата в България продължават да държат над 90% от спестяванията си в депозити, но тенденцията започва да се променя заради спада на лихвите и постиганата висока доходност от фондовете. Според Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investments, в момента се наблюдава голямо раздвижване и това е само началото на процеса по преливане на спестителите към по-доходоносни инвестиционни продукти, но има още дълъг път до достигане на равнищата, на които се намират съседните държави. "Този ръст, който виждаме, е малък спрямо това, което очакваме и което се е случвало в другите страни от ЦИЕ, когато има ясна тенденция на намаление на лихвите по депозити", коментира Ачев. Според него развитието на индустрията ще зависи от настъпването на индивидуалните инвеститори, за което определяща ще е активността на банките, тъй като те имат достъп до клиентската база чрез широката си клонова мрежа и финансовите си консултанти.

Според данните за дружествата от БАУД именно активите на фондовете, предлагани от банките, растат най-бързо за последните 12 месеца (виж таблицата). До голяма степен това се дължи на доходността им, но и на нови записвания както от нови клиенти, така и от стари, които са пренасочили част от средствата си, държани на депозити. Ясен Иванов, ръководител "Управление на портфейли" в "ДСК асет мениджмънт", свидетелства за това. "През изминалата година се наблюдаваха както изцяло нови за групата инвеститори, така и вече съществуващи клиенти на Банка ДСК, които да предпочитат инвестицията в нискорискови договорни фондове пред стандартните срочни депозити", коментира Иванов. Дилемата на този тип клиенти е свързана с по-високата доходност, която предлагат нискорисковите фондове, в сравнение с депозитите. "Не бива да се забравя, че инвестициите в нашите фондове предлагат и ежедневна ликвидност", добавя Иванов. Това означава, че инвеститорът може всеки работен ден да закупи или продаде дяловете си. "Това преимущество е особено атрактивно за корпоративни клиенти, които предпочитат да инвестират оборотните си средства във фондовете на паричния пазар, които предлагаме, вместо да ги държат по разплащателна сметка, тъй като така получават значително по-висока доходност", каза още Ясен Иванов.

Подобно е мнението и на Бончо Иванов, портфолио мениджър в "ОББ асет мениджмънт", който не се ангажира с точни данни каква част от хората с депозити поглеждат към инвестициите във фондове. Той разказва за случаи, в които клиенти насочват към инвестиционни схеми цялата или определена част от сумата на депозита си. "Има и случаи, при които тази сума се разпределя в палитра от фондове с идеята, че клиентът запазва консервативния си статус, но внася част в някой рисков или секторен фонд", обясни той. Според него причината за растежа при фондовете, предлагани в банки, е достъпът до клиентска база чрез клоновата мрежа в цялата страна. "Фондовете дават допълнителен тласък за удовлетворяване на клиентски сегмент, който стандартните продукти не успяват да покрият. Ние трябва да можем да предложим на клиентите ни допълнителни услуги, защото в определен момент хората започват да търсят алтернативи на добре познатите продукти", обяснява Бончо Иванов от "ОББ асет мениджмънт".

Активите на взаимните фондове
 Управляващо дружествоАктиви към 31.03.2014 г.Активи към 30.03.2013 г. Изменение
1Райфайзен Асет Мениджмънт245 949 036186 372 32631.96%
2ДСК Асет Мениджмънт184 775 50490 941 289103.18%
3ОББ Асет Мениджмънт53 010 96724 860 162113.23%
4Елана Фонд Мениджмънт43 670 64031 176 34140.07%
5ЦКБ Асет мениджмънт40 404 74336 568 43810.49%
6Конкорд Асет Мениджмънт31 011 65224 088 16828.74%
7Реал Финанс30 015 20323 825 23725.98%
8Карол Капитал Мениджмънт25 813 68318 873 28536.77%
9Съгласие Асет Мениджмънт18 815 01614 138 92333.07%
10Капман Асет Мениджмънт18 652 67514 627 88927.51%
* Източник: БАУД   

Клиентите търсят малкия риск

Статистиката за представянето на фондовете към първото тримесечие показва, че преобладава интересът към продукти с нисък рисков профил. Това са консервативните и балансираните фондове, някои от които през последните 12 месеца реализират до 28% доходност. Представители на сектора обясняват интереса към тях с факта, че инвестиционният хоризонт на клиентите обикновено е сравнително кратък и все още не са склонни да поемат по-висок риск. С покачването на капиталовите пазари като цяло и в частност на индексите на Българската фондова борса започва да се забелязва и интерес към по-високорисковите продукти, отчитат експертите. Все още входящият поток в тези фондове не е голям и се дължи по-скоро на инвеститори, запознати с капиталовите пазари и следящи случващото се на тях и на БФБ.

Друг любопитен факт, който се откроява от данните в края на тримесечието, е, че пет дружества управляват над 67% от активите на фондовата индустрия в страната (без чуждите фондове). Освен това две от дружествата в първата тройка реализират трицифрен ръст на активите за последните 12 месеца.

Ниските лихви по депозитите и възстановяването на финансовите пазари направиха взаимните фондове отново атрактивни. Данни на индустрията и "Кaпитал Daily" показват, че активите йм в България вече надхвърлят 1.2 млрд. лв., докато по време на най-тежките моменти от кризата бяха наполовина. Най-голяма е динамиката при схемите, предлагани от банките, където има преливане на клиенти от депозитни към инвестиционни продукти. Сред причините за възобновения интерес към фондовете е постигнатата от тях доходност, като в много случаи тя надвишава в пъти тази от депозитите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  bvsc avatar :-?
  Да, ама не

  Интересно, вчера или онзи ден в една статия твърдяхте,че българинът е консервативен спестител и връзката лихвени нива-спестявания вече не е толкова силна. Според мен взаимните фондове в България няма скоро да бъдат алтернатива на депозитите, въпреки разликата в доходността, защото обикновеният българин е скептичен към всичко ново. Вървете обяснявайте на баба Пенка от осма глуха що е това взаимен фонд. Първата и мисъл, разбира се, ще е пирамида. Изобщо финансовата ни култура е много ниска.

 • 2
  ivanalex2 avatar :-|
  ivanalex2

  Проблемът е не толкова във финансовата култура, колкото в липса на доверие. Все пак финансовите пирамиди от 90-те години са оставили сериозен отпечатък особено сред по-възрастните и лесно няма да бъдат забравени.

 • 3
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  Тази статия препоръка за покупка и продажба на ценни книжа ли се явява?

 • 4
  ugi avatar :-|
  ugi

  До коментар [#1] от "Да, ама не":

  Ами на фона на 40 млрд. депозити е доста малка сумата. А иначе сте прави, че финансовата култура е ниска, но това от една страна се дължи на недоверието, от друга на сравнително малките спестявасния, които не карат хората да мислят как да ги инвестират по-добре и от трета - до скоро реално нямаше и голяма нужда, защото лихвите по депозитите бяха доста високи.

 • 5
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#4] от "ugi":

  Така е, наистина. Някои от фондовете предлагат доста близки по условия продукти. Особено фондовете паричен пазар- ежедневна ликвидност, и близка доходност до депозитната. Не знам защо банките по-агресивно не рекламират тези продукти. Разбира се, по този начин те не набират ресурс, а само го управляват. Има още един момент- медийния шум. В бюджетната рамка беше заложено постепенното падане на данък лихва до 2018 г. или 2019г. Научавайки за това- може би ще има и нова вълна на депозити.

 • 6
  llq17382290 avatar :-|
  llq17382290

  Много бързо забравихте чутовния гръм на балона БФБ преди 5 години !
  Едва ли хората са с толкова къса памет !

 • 7
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#6] от "buda_gotsev":

  Оставете ги тия местни далавери и пирамиди. Сериозните взаимни фондове съществуват от много години, Пионерите например ги има от 80 години. И има публични данни за представянето им през всичките тия години. И всеки може да ги съпостави с пазара и да си прецени доходноста и риска и разходите за управление.

 • 8
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#3] от "hypercube":

  Не, явява се обзор на състоянието на пазара на един финансов продукт и е точно по темата на вестник наречен "Капитал".

 • 9
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  И аз споделям мнението, че не толкова липсата на финансова култура, колкото недоверието спира хората да влагат пари в подобни фондове, акции и прочие.
  Според мен не се иска Бог знае каква култура да различиш 10% от 2% и това е по силите на всеки, който държи част от тези 40млрд лева депозити :)), но още са много пресни спомените от крайния резултат по доброволните осигурителни вноски в пенсионните фондове, които до 2008 носеха доста добри доходи и след това много "прилични" загуби за същите тези хора. А това са все пак хора, които след като спестяват, очевидно са хора с възможности, но и достатъчно предпазливи - колко пъти да настъпваме мотиката, за да и запомним името?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK