Дълговото бреме върху държавната енергетика нараства

Силна задлъжнялост и слаба ликвидност продължават да тежат на сектора

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Повече дългове, по-малко продажби, регулаторен натиск. Това показват финансовите резултати за миналата година и за първото тримесечие на повечето държавни енергийни дружества, след като отчетите им бяха публикувани на сайта на Министерството на финансите.

От отчетите се набива на очи фактът, че спадащите приходи изострят още повече проблема със задлъжнялостта, която нараства, особено между свързани компании в сектора. Част от дружествата директно посочват като причина държавните регулации, която ги притиска да продават на по-ниски цени или изкуствено намалят техният пазарен дял. На практика шансовете за подобрение са свързани с покачването на общата икономическа активност в страната, което може да увеличи продажбите им, но не и с регулаторна намеса за повишение на цените. Така че прогнозите са по-скоро песимистични, като само в газовия сектор има позитивни очаквания за увеличаване на местния добив и развитието на преносната инфраструктура.

Почти няма компания, която да не е намалила разполагаемите парични средства, като при някои спадът от март миналата година до края на март през тази е в пъти. До редакционното приключване на броя предстоеше да бъдат качени отчетите на "Булгаргаз" и "Националната електрическа компания" (НЕК) за първото тримесечие.

Мрежа в риск

По-малкото приходи на държавните енергийни дружества създава затруднения за извършване на задължителните ремонти и профилактики на съоръженията. Наред с това са пречка пред възможностите за изчистване на натрупаните от компаниите в сектора задължения. Характерното за тях е, че значителна част са вътрешни за системата, тоест, ако някой от участниците спре да погасява задълженията си, това би могло да блокира дейността на поне един друг по веригата. Предприятията имат практика да си помагат чрез дружеството майка - "Българският енергиен холдинг", който през миналата година получи 100 млн. лв. заем от дъщерното си дружество "Булгартрансгаз" за преодоляване на временни ликвидни затруднения. Разглеждайки задлъжнялостта по дружества (виж таблицата), прави впечатление размерът на текущите задължения, които трябва да бъдат погасени в рамките на една година. Според данните 85% от задълженията на "Булгаргаз" и 72% от задълженията на "Мини Марица-изток" са краткосрочни.

Сред дружествата с най-чувствително свиване на приходите през миналата година е "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО), при който намалението е с близо 25% до 406 млн. лв. Сред причините за това е драстичното понижение на износа, паднал с до 40% през първото полугодие на 2013 г. В отчета на дружеството се припомня за обилните валежи, които доведоха до покачване на произведената електроенергия от ВЕЦ с 20%. Ситуацията бе характерна и за останалите съседни държави и така на регионалния пазар имаше дъмпингови цени на тока, което допълнително затрудни износа на електроенергия, блокиран най-вече от добавките за пренос, достъп, зелена енергия.

ЕСО продължава да страда от спад на приходите и през първото тримесечие те са намалели с 27% спрямо март миналата година. В доклада се посочва, че най-голямо влияние за загубата на дружеството има "силно ограничената ценова рамка, в която ЕСО извършва дейността си". Конкретно това означава намалението на таксата за пренос от 9.71 лв. на мегаватчас до 4.15 лв., утвърдена от ДКЕВР. От държавното дружество се надяват, че при новите цени за достъп, които трябва да действат от 1 юли, ще бъдат отразени действителните им разходи – за лицензи, инвестиции и покриване на натрупаната загуба.

Нетната експозиция на ЕСО показва, че 24.5% от паричните му средства са в КТБ, а останалите са разпределени почти поравно между ЦКБ, Уникредит Булбанк и Сосиете женерал Експресбанк – във всяка по близо 25%. По-малко от 1% са в Юробанк И Еф Джи и в Алианц банк. Интересното е, че само месец по-рано, към края на февруари, в Алианц банк са били също 25% от парите на компанията, а в Сосиете женерал не е имало никакви. ЕСО разполага с общо 14.7 млн. лв. на депозити и сметки.

Лошо време

Климатичните аномалии са се отразили неблагоприятно и върху баланса на "Булгаргаз". По-високите температури през миналата година са довели до по-слаба консумация на газ от страна на топлофикациите и газоразпределителните дружества. Върху размера на приходите е повлияла също и ниската продажна цена на синьото гориво, пише още в отчета на дружеството.

Свиването на приходите е характерно и за другите големи в енергетиката - "АЕЦ Козлодуй", "Мини Марица-изток" и "Булгартрансгаз", като за ядрената централа това е следствие на рекордно ниското производство за последните 7 години. Според данните дружеството е реализирало на пазара с 10% по-малко електроенергия спрямо предходната година заради по-слабото потребление и блокирания износ. В отчета му се посочва, че продължителната работа с понижен товар (по диспечерско нареждане) е довело до експлоатация на блокове с влошено полезно действие, работа на основно оборудване в нехарактерен режим с повишен риск за повреда, както и до неизпълнение на доставките за регулирания пазар. Диспечерските ограничения са довели до непроизведена и нереализирана на пазара електроенергия на ниска цена. Така регулираният пазар е бил лишен от такава за сметка на енергията от скъпи производители.

Подобно е било положението на "АЕЦ Козлодуй" и през първото тримесечие – макар приходите му да са нараснали, печалбата му е намаляла. Спад е имало в произведената в централата електроенергия - с 1.09% на годишна база заради диспечерски натоварвания, се посочва в доклада. При нерегулирания пазар приходите от продажбите са се увеличили с 49%, а тези по регулирани цени са с 40% по-малко. Като причина за това от централата посочват промените в регулаторния период (цените бяха определени през август миналата година вместо през юли) . Данните от отчета показват, че паричните средства на "АЕЦ Козлодуй" в края на март са 46 млн. лв., почти двойно по-малко, отколкото година по-рано.

Измамно спасение

Отчетът на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) за първото тримесечие още веднъж потвърди сериозните затруднения, в които се намира дружеството. За първото тримесечие печалбата се е увеличила, но това е единствено благодарение на финансови приходи – 21.5 млн. лв. при 2.5 млн. лв. за първото тримесечие на миналата година. Основно благодарение на тях печалбата на компанията се повишава до 8.5 млн. лв. За финансовите приходи в доклада се отбелязва само, че ръстът им е "в резултат на предоставените заеми към свързани лица през втората половина на миналата година и първото тримесечие на тази".

Останалите приходи на БЕХ са спаднали силно, като според обясненията основната причина е намаление на възнагражденията, които дъщерните дружества на холдинга му плащат. Към края на март БЕХ е изкупил близо 120 млн. лв. вземания на "Булгаргаз" от "Топлофикация – София" и е предоставил над 1 млн. лв. заеми на дъщерни дружества, показва докладът му. Близо 46 млн. лв. са приходите от подобни заеми за разлика от първото тримесечие на миналата година, когато такива не е имало. Дългът на "Топлофикация" е за получен, но неплатен газ и с него парното на столицата дължи на БЕХ над 360 млн. лв. Холдингът има сериозен спад на паричните средства само за три месеца – от 216.4 млн. лв. към 1 януари на 167.6 млн. лв. в края на март.

От ръководството на БЕХ, в чиято структура е НЕК, директно признават за "влошената ликвидност на НЕК" и посочват, че са подготвили проект за споразумение за консолидиране на задълженията, което би трябвало да се отрази и на холдинга майка. На този фон в последната част от доклада от БЕХ посочват като част от бизнес програмата си придобиването на обявения в несъстоятелност и отдавна затворен торов завод "Химко" във Враца. Междувременно на посещение във Враца в сряда икономическият министър Драгомир Стойнев заяви, че с предприетите от сегашното правителство мерки са успели да стабилизират НЕК.

Минно поле

Просрочени вземания, малко парични средства на разположение, но като компенсация – ръст в приходите и печалба. Това показват резултатите на "Мини Марица-изток". Паричните средства на компанията в края на периода са едва 3.2 млн. лв. при 39 млн. лв. година по-рано. До края на юли следващата година "Мини Марица-изток" трябва да погаси и заем, който БЕХ е отпуснал. От доклада става ясно, че той е отпуснат заради неплатени услуги и дивидент за предишни години. Заемът е предоставен през август миналата година и първоначално е бил 34 млн. лв., а към края на март остават да се върнат малко над 25 млн. лв. "Мини Марица-изток" има много просрочени вземания – общо 100 млн. лв., близо една трета от които са от "Контур глобъл Марица-изток", почти по толкова са от "АЕS Mарица-изток 1", а четвърт са дълг на ТЕЦ "Марица-изток 2". Останалите 20 млн. лв. са на "Брикел".

Последният кредит, който мините са изтеглили, е 9 млн. лв. от КТБ, използван в периода 2010-2011 г. Той е за рехабилитация на багер в рудник "Трояново" и е със срок до октомври 2016 г. Компанията има заеми още от Уникредит Булбанк (8 млн. лв.), БНП Париба (4.9 млн. лв.) и консорциум "Биохим-Уникредит Булбанк", който трябва да е бил погасен през миналия месец.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Разпада започна с Белене, продължи с наглото и престъпно присъединяване на ВЕИ мощности абсолютно умишлено и наложеното от Дянков счетоводителя декапитализиране на дружествата чрез прибиране на 80% от печалбите им. Как може АЕЦ с 2000 мегавата евтина енергия да разтоварва мощности, за да може разни агнешки мутри, цветелинки правешки петролни босове да лапат от участие в зелени дружества.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Положението напомня на хиперинфлацията от Ваймарската република. В "Светът от вчера" Стефан Цвайг написа, че в ноември 1923 г., когато златната марка заменя тапетените пари, за една нощ цялата прослойка от лихвари, гешефтари и спекуланти се "изтекла като мръсна вода в канала".

  Виждам потенциал за аналогично радикално подобрение и в този сектор, но вместо райхсмарка, ще трябва пълна либерализация и енергийна борса. Ако това се случи, даже приватизацията няма да е проблем, защото неефективните ще угаснат по естествен път (било то държавни).

 • 3
  som45 avatar :-P
  som45

  За последните 2 неща си прав, за Белене ще видиш след 10 години истинска декапитализия. А офертата за нова двойка заместващи реактори на Козлодуй през 2020 ще е на цена 3 пъти Белене. Запомни го това много добре. Кражбите и комисионните щяха да бъдат трохи на фона на овехтелите ни тецове. А зелената енергия вече струва 2.0 млрд. лв. годишно на системата. Общо взето сменихме кон, макар и златен, за кокошка. Засега атомната енергия остава най-висшата технология, останалите като парата са от 19 век, а перките и панелите са си чиста пирамида, балон, който ще потопи ЕС за пореден път. Гледай САЩ, Китай, Индия, Корея и Канада какво равиват в момента и си прави изводите. Те едва ли са толкова тъпи. С нов АЕЦ построен заклюваш цена / приход за 60 години напред, защото променливите разходи са едва 5-7%, останалите 90% са капиталови. Върпосът е да го построиш веднъж, но нашите продажни политици не можаха да делнат и да се разбера на кой да угодят...

 • 4
  lusilu avatar :-P
  lusilu

  До коментар [#3] от "som45":
  А ааа ! Угодиха ,угодиха ! Виж гениалният ни " хидроинженер" каква ВЕЦ построи и правнуците ми ще и се "радват" даже !

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "som45":

  Щом съзираш потенциал за печалба, ти и твоите себеподобни се самоорганизирайте, стройте си АЕЦ-а от вашя си джоб и си делете после ползите. Не ни обяснявате, колко ще спечели всеки от нас, ако му бръкнете първо дълбоко в джоба. Шопската поговорка "Ти въри, ач доам" я заменете най-сетне с "Кой предложи, той заложи" и тогава ще имате по-голяма чуваемост...

 • 6
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#3] от "som45":

  За Белене имаше перспектива, но преди 5-6 години. Не стана, не само заради схемите, но и заради страхливи и нерешителни политици. Абсолютно съм съгласен, че ядрената енергия е най-евтиният и сред най-безопасните варианти. За съжаление политиците вечно козируват, преди на Москва, сега на Брюксел. Кой ни накара да преизпълняваме ангажиментите си до 2020г. по времето на Тиквата? Мощности са били присъединявани абсолютно умишлено, за да се подготви почвата за тотален колапс на системата. Навсякъде от Испания до Швеция, през Германия и до България постепенно става ясно, че зеленото не носи зелено. Най-смешното е,че либералите като капиталци, ипита, и всякакви центровчета защитават нещо, което няма икономическа логика. Прави се това, което е изгодно финансово, всичко друго е приказка за лека нощ. Предишният шеф на ЕСО, съпругата му имаше два малки соларни парка! За каква скапана държава говорим. Малка България ще се занимава със зелени глупости, вместо да осигури основното за бизнеса-евтина енергия.

 • 7
  ivan25 avatar :-|
  Ivan Stefanov

  До коментар [#6] от "Да, ама не":

  Жителите на префектура Фукушима в Япония дали смятат, че ядрената енергия е най-безопасната? А преди да говорите фантазии за евтина електроенергия от АЕЦ защо не проверите какви са фактите?

  Съгласно договора за строителство на първата АЕЦ в Турция турската национална електрическа компания ще изкупува 15 години произведената електроенергия на цена 12.35 цента/кВтч (доларови) или 17.3 ст./кВтч (при сегашен курс на долара).
  Сега погледнете при какви цени НЕК изкупува електроенергията от вятърни електроцентрали - между 10 и 15 ст./кВтч.

  Съгласно доклада на HSBC, за да покрива разходите цената на електроенергията, произвеждана от "Белене" трябва да бъде 7.49 цента/кВтч (еврови) или 14.65 ст./кВтч.

  А перспективите при ВЕИ са за постоянно намаляване на цените в бъдеще, докато при АЕЦ, поради все по-високите изисквания за надежност, са точно обратните.
  Така че приказките за евтина електроенергия от АЕЦ ги разказвайте някъде другаде.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Държавата е фикция. Личности на властови позиции прокарват чрез колективни органи лични и корупционни интереси.
  Вземете за пример Белене - ще строим, няма да строим. А истината е една - експертизата, изчистена от зависимиости, наречени политика.

 • 9
  sofialand avatar :-|
  sofialand

  Дълговете в енергетиката се дължат и на факта, че ЕРП-тата не се разплащат навреме.От ДКВЕР са прави - или плащат, или вън!

 • 10
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#3] от "som45":

  И кое точно е пирамидалното във ВЕИ ?. Това че нямат нужда от грандизно инвестиции, че нямат нужда от енергоносители и не замърсяват. Или това че няма опасност от ядрени аварии и няма адрени отпадъци ?.
  Ето ви малко факти. В момента Испания покрива 42% от енергията си от ВЕИ. И това е преди цените на фотосоларите да станат конкуретни на свободния пазар. А днес вече се строят ОЩЕ над 40ГВата (това са 5 АЕЦ'а Белене) БЕЗ СУБСИДИИ, БЕЗ АНГАЖИМЕНТИ от държавата.
  Ето ви източника: http://www.greenpeace.org/new-zealand/en/blog/subsidy-free-solar-takes-off-in-spain/blog/48113/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход