Филип Ромбаут: Отиват си тези, които са насочени към българския пазар

Изпълнителният директор на "Агрополихим" пред "Капитал"

Профил

Филип Ромбаут е от 17 години в България. Той е изпълнителен директор на

"Агрополихим", част от икономическата група на Acid and Fertilizers

Group. Дружеството произвежда годишно около 850 хил. тона торове. За

2013 г. приходите на компанията са 500 млн. лв., а печалбата 15 млн. лв.

Има ли според вас отлив на чуждестранни инвеститори, на чието място влизат български?

- Има такива примери, да. Един такъв е "Пикадили", в "Каменица" също имаше идея да влязат българи, но не се случи. Едно от обясненията е, че когато влязат тук, фирмите влизат като участници в сделка, от която българският пазар е само част. И когато видят, че пазарът е толкова малък и няма смисъл, излизат. Друг фактор е демографията и смаляването на покупателната способност. Никой не очакваше покупателната способност в абсолютен обем да падне така рязко. България в момента по покупателна способност се сравнява с Антверпен. Това е един средно голям град. Но за сметка на това с големи предизвикателства, повече територия, но малко потребление. Като цяло си отиват компании, които не са експортно ориентирани, а са насочени предимно към вътрешния пазар.

Има излизащи компании, но има и влизащи - експортно ориентирани. Например компаниите в автомобилния сектор. Има такива, които продават, но те са единици. Също така не е задължително българските управители да са по-лоши, има доста примери, в които не са.

Говори ли  това за влошаване на средата за правене на бизнес?

- Бизнес средата се подобрява сега, ако питате мен, по доста критерии. Хората от управлението за първи път ни питат къде са проблемите ни и се стараят да ни помогнат. Това не се е случвало досега. Ние имаме инвестиции тук и винаги е трябвало да чакаме дълго време, за да стане каквото и да било. Сега усещаме подкрепа. Това правителство иска да слуша и да прави нещо. Например Даниела Бобева е лидерът на това движение. Да, имаше протести и твърдения, че правителството е нестабилно, но след година то е още тук, следователно не е толкова нестабилно.

Това, което е важно за инвеститорите, е електрическата енергия. Всеки, който влиза, иска да знае каква ще е цената на тока след 5 години. И това е проблем в България от доста време насам, той не е свързан с това правителство. Дебатът за ЕРП-тата трябваше да стане преди 5-6 години, когато се приемаха промените за зелената енергия. Електроцентралите сега работят на 30% и захранват целите ни нужди. Тогава защо се налага да наливаме толкова пари в системата и говорим за неща като "Белене" и т.н. Има достатъчно ток, нека да харчим парите където е по-важно, като например образование.

А доколко влияе политическото говорене за национализация и забрани за чужденци?

- Аз съм тук толкова години и това за мен е ала-бала. Всичко зависи от това кой говори. Ако това идва от Пламен Орешарски, тогава да - би било притеснително. Но той не говори такива глупости. Що се отнася до министъра на икономиката, който иска да реиндустриализира компании, към които няма никакъв интерес - казах вече, да се види кой говори. Има Орешарски, има други.

Аз не се притеснявам - има неща, които могат да се правят, и такива, които не. Ако спазваш законите, не се притеснявам. И посолствата правят разлика между това кой говори.

А що се отнася до дебата за земята и продажбата на чужденци - ограниченията не са толкова лоша идея, тя е обсъждана и в други държави. Мен ме дразни начинът, по който се води този дебат. Ако ще има ограничения, нека да са за тези, които не обработват земята, а не за националността им. Кое е по-добре, българска групировка да купи огромни масиви земя и да изнудва фермерите за голяма рента? Или някой англичанин или украинец да реши да дойде тук да отглежда неща на 100 декара?

Това е единственият пример за такова говорене заедно с ЕРП-тата. Ако някой иска да дойде и да прави завод, този дебат няма да му повлияе, освен ако не е свързан с тези сфери.

Къде да инвестират? Ако искат да дойдат на Балканите, няма да инвестират в Гърция сега, Македония и Сърбия не са в ЕС, двата им избора са България или Румъния и винаги са били. Аз не чувствам, че чуждите инвеститори не са добре дошли. Където сме ние, хората искат всякакви инвеститори, все едно дали са чужди или български. Проблемът е да накараш някой да затвори завод в Западна Европа и да отвори тук. Навсякъде има популизъм.

Т.е. според вас икономиката върви добре?

- Растежът тази година ще е 1-2%, което е добре. Има стабилност във валутата. Електронното правителство се движи, бавно наистина. Да, има неща, които бих променил радикално тук, но те са от поне 15 години. 

Сега съм много по-спокоен, отколкото преди. Но трябва да се има предвид, че това е едва първата им година. По време на първата година на ГЕРБ също бяхме изключително спокойни. Но след това дойдоха големи гафове. Сега сме на първата година пак и е спокойно. Нека след година да видим, може да говоря други неща.

Какви гафове станаха след първата година на ГЕРБ?

- "Агрополихим" имаше безумни проблеми. Митницата искаше да й платим неустойка от 126 млн. лв. за нещо, което струваше 42 хил. лв. Водихме дела и ги спечелихме всичките. Но как може някой да си позволи да прави това? Трябваше да кажа, че ще спра завода, ако това не приключи. И това беше третата-четвърта година на ГЕРБ.

Ставаше дума или за некадърна работа, или за рекет. Затова предложих да има и текст в НК, който в Белгия съществува от 1883 г. и постановява, че ако един чиновник, знаейки, че няма причини да бави едно плащане или да пита по него, въпреки това го прави само за да пречи на бизнеса, носи наказателна отговорност. Сега всеки може да пише каквото си иска.

От време на време има такива хора, но това значи, че управляващата партия не ги контролира. Този човек, който беше отговорен за това, после бе отстранен, но аз изживях най-кошмарната си година от моите 17 г. Аз в такива години не искам да живея вече.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Кое е по-добре, българска групировка да купи огромни масиви земя и да изнудва фермерите за голяма рента? Или някой англичанин или украинец да реши да дойде тук да отглежда неща на 100 декара?"

  >>> Всъщност до англичанина и украинеца, наравно с тях стои и българският емигрант. Ветото на президента беше точно заради това. В желанието да се избегне погазване на договора за присъединяване към ЕС, смисълтът на чужденеца в закона беше заменен със софизма "индивид, отсъствал последните 5 години от страната". Така емигрантите, за които всеки дава сърце и душа на думи и преди избори, останаха в увиснало положение.

  Така че, г-н Ромбаут, да не кажете, че сме ксенофоби. Ние сме просто едни тъпи балкански цървули с комплекс за малоценност, който води до хронично шизоидно поведение и опити за изолация от лъскавия околен свят, в който не се вписваме, без да бием отдалече на очи с неугледния си вид и неадекватното си поведение.

 • 2
  sasoss avatar :-|
  sasoss

  Ето това за наследника на Станишев ще си го запазя :
  "Що се отнася до министъра на икономиката, който иска да реиндустриализира компании, към които няма никакъв интерес - казах вече, да се види кой говори. Има Орешарски, има други."

 • 3
  smoothcriminal avatar :-|
  scmj

  Този явно симпатизира на кумунягите.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "starcounter":

  Май е консерва, а :-)))))))))))

 • 5
  teob avatar :-|
  Теодоси Бялков

  :"Електроцентралите сега работят на 30% и захранват целите ни нужди. Тогава защо се налага да наливаме толкова пари в системата и говорим за неща като "Белене" и т.н. Има достатъчно ток, нека да харчим парите където е по-важно, като например образование."

  Прав е човека.

  Поздрави от Варна:
  http://touchesofvarna.blogspot.com/

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#5:"Теодоси Бялков"]Тогава защо се налага да наливаме толкова пари в системата и говорим за неща като "Белене" и т.н.[/quote]

  Поне на БСП опорната точка мога да ти я кажа веднага: народът реши на референдум, а ние, депутатите от левицата, сме само едни блажени раби на святого и благочестивого болгарского народа. Каквото каже мъдрият и душевно чист български народ, това правим, без да го подлагаме на съмнение. Препоръчано им е още да си носят малка тубичка тигорва мас в джоба и когато произнасят "български народ", незабележимо да отвият капачката и да се мацнат малко с почесване по скулата, така че в очите им да се появят сълзите - символ на искренност и душевна чистота...

 • 7
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Ахахаха, много е забавен тоя. След кошмара при ГЕРБ сега прави четки на властта, за да не се повтори случката. Все пак той си е шеф на голяма фирма, с голяма заплата, иска спокойно да си я харчи, което е разбираемо. Дори и да се сговни положението в банановата република той ще си се върне у дома, или просто няма да усети нищо.
  А иначе много са стабилни да, нито един гаф не направиха до сега, сичко е 6, Бобева ще ни оправи. Баси глупостите, жалка работа.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Филип Ромбаут ги разбира нещата. От дълги години е в България, беше и шеф на разни инвестиционни фондове, вярно не стана ясно в какво инвестираха но все пак....

 • 9
  wds23355772 avatar :-|
  wds23355772

  [quote#7:"skyfighter"]Все пак той си е шеф на голяма фирма, с голяма заплата, иска спокойно да си я харчи, което е разбираемо.[/quote]
  Само дето в неговата фирма всички са с големи заплати и никой не се чувства като бананов поданик. И само дето тая фирма спаси един от многото коми заводи от фалит и до сега е наляла над 100млн. евро инвестиции в България. И ако трябва леко да се измазни на Бобева или някой друг, за да му върви бизнеса едва ли е болка за умиране. Та нали дори и Мерцедес Бенц и Сименс си имат специално отреден бюджет за подкупи на правителствени служители. Пак за да им върви бизнеса. За каква етика можем да говорим изобщо.

 • 10
  izbiram avatar :-|
  izbiram

  До коментар [#7] от "skyfighter":

  Неописуем кеф е да гледам как едри капиталисти разкриват рекета на онова недоразумение борисов и такива заблудени крави кат тебе се пукат от яд!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане