"Софарма" планира да разпредели над 9 млн. лв. за дивидент

Фармацевтичната компания ще получи приходи от дивиденти на дъщерните си дружества "Софарма трейдинг" и "Унифарм"

"Софарма" планира да разпредели над 9 млн. лв. за дивидент

Сумата на една акция ще е 0.07 лв.

Весела Николаева
6392 прочитания

Фармацевтичната компания ще получи приходи от дивиденти на дъщерните си дружества "Софарма трейдинг" и "Унифарм"

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Фармацевтичната компания "Софарма" планира да даде дивидент за миналата година по 0.07 лв. брутно на акция. Разпределяне на част от печалбата е заложено в плановете и на дъщерни дружества от групата, става ясно от покани за общи събрания. Акционерите на "Софарма" ще гласуват за предложението на ръководството на събрание на 20 юни. Точната сума на дивидента ще стана ясна след справките в Централен депозитар с акционерите с право на дивидент. Ако се вземе капитала дивидента трябва да е общо 9.24 млн. лв.. Сумата е част от печалбата за миналата година, която е 33.66 млн. лв. и още 1.38 млн. лв. неразпределен резултат от предишни периоди. 

Големите акционери

Право да получат дивидент имат всички, които купят акции до две седмици след събранието. Изплащането ще става по сметки в инвестиционен посредник, а който няма – в клоновете на Юробанк И Еф Джи, уточняват от "Софарма". Основните акционери в компанията са "Донев инвестмънтс холдинг" на изпълнителния директор Огнян Донев (25.2%), "Телекомплект инвест" (20.42%), най-големият собственик на земеделска земя в България - "Ромфарм компани" (18.17%), както и самата "Софарма", която държи 3.8% обратно изкупени акции.

От изплащането на дивидента ще спечелят и пенсионни фондове – по данни от декември миналата година това е публичната компания, в която са инвестирани най-голяма част от активите им – общо 86.9 млн. лв. Те държат близо 17% от капитала.

В момента акциите на "Софарма" се търгуват на Българската фондова борса при цена около 4.43 лв., като към края на последната сесия стойността им нямаше промяна спрямо последните сделки в понеделник.

В групата

Дъщерното дружество на "Софарма" - производителят на лекарства "Унифарм", планира по 0.09 лв. дивидент на акция. Предложението към общото събрание, насрочено за 18 юни, е 540 хил. лв. от миналогодишната печалба да се разпределят. Положителният резултат е общо 728 хил. и остатъкът ще остане като резервен фонд на дружеството. Плащането ще става или по сметка в посредник, или в клоновете на Банка ДСК. Прякото участие на "Софарма" в капитала на "Унифарм" е 49.99% според последния доклад за дейността на групата. Това означава, че компанията майка ще получи 270 хил. лв. приход от дивидент от "Унифарм" за тази година.

Търговското дружество от групата - "Софарма трейдинг", вече обяви, че планира да раздаде 0.23 лв. на акция. За дивидента му са заделени 7.57 млн. лв. и при участие на "Софарма" от 72.42% от капитала приходът й ще е 5.48 млн. лв. Останалите дъщерни дружества на групата, чиито акции са публично търгувани, не планират раздаването на дивидент. Става въпрос за фонда за имоти "Софарма билдинг", производителя на медицински консумативи "Момина крепост" и на лекарствени субстанции и медикаменти "Българска роза – Севтополис".

За миналата година неконсолидираните продажби (без тези на дъщерни дружества) на "Софарма" бяха близо 255 млн. лв., с 3% ръст спрямо 2012 г. Увеличението продължи и през първото тримесечие на тази година - с над 10% до 60.6 млн. лв. През април обаче има спад от 9%, като причината е намаленият износ, показаха данни на компанията.

Планове за печалбите
КомпанияОбщо дивидент
(в хил. лв.)
Плащане на 1 акция
(в лв.)
"Софарма"9 2400.07
"Софарма трейдинг"75680.23
"Унифарм"5400.09
Източник: Покани за ОСА

Фармацевтичната компания "Софарма" планира да даде дивидент за миналата година по 0.07 лв. брутно на акция. Разпределяне на част от печалбата е заложено в плановете и на дъщерни дружества от групата, става ясно от покани за общи събрания. Акционерите на "Софарма" ще гласуват за предложението на ръководството на събрание на 20 юни. Точната сума на дивидента ще стана ясна след справките в Централен депозитар с акционерите с право на дивидент. Ако се вземе капитала дивидента трябва да е общо 9.24 млн. лв.. Сумата е част от печалбата за миналата година, която е 33.66 млн. лв. и още 1.38 млн. лв. неразпределен резултат от предишни периоди. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  unbiased avatar :-(
  unbiased

  Не мога да повярвам че сте написали толкова подвеждаща статия. Общия дивидент който ще се изплати ще се определи след като бъде становено колко акции в обръщение има, а остатъка от печалбата ще се отнесе във фонд резервен.
  При всички случаи общия дивидент не може да бъда повече от 9.24 млн.лв.
  Така че махнете тези глупости за 31.54 млн.лв. дивидент и всички произтиащи от това неверно твърдение изчисления.

 • 2
  kralimarko avatar :-|
  Krali Marko

  "Софарма" планира да разпредели над 30 млн. лв. за дивидент

  Весела, оправете си статията, че ще докараме сърцетуп на акционерите с тия 30 милиона.

  132 милиона акции минус 5 милиона обратно изкупени са 127 милиона по 7 стотинки е 8.9 милиона. Пише в борсовото известие: „...след определяне точната сума на дивидента въз основа на предоставен от „Централен депозитар” АД списък на акционерите, имащи право на дивидент по смисъла на чл.115в от ЗППЦК,

  остатъкът от печалбата да се отнесе като допълнителен резерв на дружеството”.

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  До коментар [#2] от "kralimarko":Какво не разбирате колега стойността на акцията е последния борсов ден и оттам зависи на общото събрание колко се гласува.

 • 4
  bloody_mary avatar :-|
  Bloody Mary

  7 стотинки на калпак бяха и миналата година, така че нищо ново, а и според Донев това не било важно за новите "инвеститори" - пенсионните фондове, а развитието на компанията - да построим завод, този път в София.
  Иначе тлъсти дивиденти по традиция ще се раздават от "Софарма трейдинг" - 23 стотинки, но там компанията си се владее от Донев, така че ще си приберат пак едни добри пари. Ако направят и врътката с генериците и касата, догодина и повече.

 • 5
  balabanov. avatar :-|
  balabanov.

  Няма какво да го мислим, при такъв монопол и господство при производството и продажбата на лекарства у нас, той винаги ще си бъде на печалба. А и да не забравяме, че изнася извън България и от там си докарва докарва доста добри пари, сега и това. Халал да му е!

 • 6
  free_willy avatar :-?
  free_willy

  "Фармацевтичната компания ще получи приходи от дивиденти на дъщерните си дружества "Софарма трейдинг" и "Унифарм"

  Общо взето ще завъртят така нещата на борсата, че акциите да бъдат изкупени основно от техни хора. Така изкуствено ще се вдигне интереса към компанията и г-н Донев и компания се надяват, че акциите на "Софарма" и дъщерните предприятия да се увеличат с по някоя друга стотинки. Стар играч е Огнян и знае как да спечели пари чрез една такава манипулация.

 • 7
  mischa.simeon avatar :-|
  Mischa

  Имайте предвид, че инвестирането в акции на компании като Софарма невинаги предлага търсената дивесификация. Ако сте концентрирали финансите си само в търгуване с акции на една компания - Софарма, да речем, така игнорирате поне 40-50% глобалния фондов пазар, на който се намират ред други големи играчи, които предлагат много по-добри възможности за печалба от дивидентни плащания. Приходите от дивиденти от Софарма са на задоволително ниво засега, но това не може да се възприема като постоянно. Тъкмо напротив. При евентуална промяна в данъчните закони на страната, винаги има риск дивидентите да бъдат обложени с данък в размер на 10-15-20%. Тогава приходът от това, което раздава Софарма става нищожен, тоест много е малка вероятността сегашните печални от Софарма да се задържат такива и за в бъдеще. Затова винаги си имайте едно наум.

 • 8
  ugi avatar :-|
  ugi

  До коментар [#7] от "Mischa":

  То и в момента дивидент от 1,58% на акция е леко смешен. Но ако сложат и данък върху дивидентите ще убият в зародиш и без това мижавия ни борсов пазар.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход