Производителят на олио "Звезда" ще строи два нови цеха

Компанията планира да вложи 6 млн. евро в тях

Потреблението на растителни масла се увеличава в последните години и вече много преработватели разширяват мощностите си
Потреблението на растителни масла се увеличава в последните години и вече много преработватели разширяват мощностите си    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Потреблението на растителни масла се увеличава в последните години и вече много преработватели разширяват мощностите си
Потреблението на растителни масла се увеличава в последните години и вече много преработватели разширяват мощностите си    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Освен слънчоглед бъдещите инсталации ще преработват соя и рапица.

Производителят на слънчогледово олио "Звезда" е започнал строителството на два нови цеха за обработка на маслодайни семена, с което капацитетът ще се увеличи няколко пъти, съобщиха от компанията пред "Капитал Daily". Освен това предприятието вече ще може да преработва и други видове семена освен слънчогледово. Най-голяма част от новия капацитет на преработка ще е за слънчоглед – по 650 тона дневно, за рапица ще е 400 тона, а за соя – 300 тона. Общата инвестиция в завода в Долна Митрополия, обл. Плевен, ще е 6 млн. евро и се предвижда новите цехове да бъдат завършени до началото на кампанията по изкупуване и преработка през 2015 г. Това прави малко повече от година за строителството и инсталирането на мощностите. От "Звезда" обясниха, че веднага след приключването на строителството ще започне следващият етап, с който вече достигнатият капацитет ще бъде удвоен. На следващия етап се планира и изграждането на нова административна сграда.

Още семена

Единият цех ще е за подготовка и пресоване на семената, а другият ще е за извличане на маслото от тях. Финансирането на инвестицията ще е със собствени средства и с инвестиционен кредит от Уникредит Булбанк, с която "Звезда" работи от години, обясни изпълнителният директор на компанията Елза Георгиева.

В момента дружеството има мощности за преработка само на слънчогледово олио и те са за около 250 тона на денонощие. Георгиева коментира, че през последните години има повишен интерес не само към слънчогледовото олио, но и към други видове растителни масла, които се използват и в хранителната промишленост, и в други индустрии, включително за биодизел и храна за животни.

За повишен интерес към слънчогледово олио от чужбина съобщиха и в началото на миналата година от "Бисер олива" в Стара Загора. Компанията вече изнася успешно продукция в Гърция. През миналата година друг производител на олио - "Роса" в гр. Попово, увеличи капацитета си на производство от 12 хил. литра на ден на 20 хил. литра. Тогава от компанията обясниха пред "Капитал Daily", че има повишено търсене на слънчогледово олио и това е причината за разширението им.

Етапно разширение

Миналата година "Звезда" също е правило нови инвестиции – те са в девет силоза за съхранение на зърно, всеки с капацитет близо 11 хил. куб. м, заедно с машини за почистване на семена и инсталация за сушенето им. Стойността на вложението е била 3.9 млн. евро, финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Елза Георгиева уточни, че това е било най-големият одобрен частен проект по мярката във фонд "Земеделие". От предприятието обясниха, че изграждането на силозното стопанство е помогнало за по-добра организация на работата, по-бързо приемане и добро съхранение на суровината за производство.

Последният публикуван отчет на "Звезда" е за 2012 г. и показва ръст на произведеното сурово слънчогледово масло – до над 24 хил. тона при 20.6 хил. тона за 2011 г. Увеличение има и в произведеното рафинирано масло, което се използва за директна консумация – то е 1.8 хил. тона при 1.04 хил. тона през 2011 г. Обемът на произведения слънчогледов шрот е почти колкото суровото масло и към края на 2012 г. е бил 23.4 хил. тона, с близо 6 хил. тона увеличение за година. По-голямото производство е довело и до увеличение на продажбите с 45% до 60.35 млн. лв. Разходите обаче също са нараснали значително и затова печалбата за 2012 г. е 322 хил. лв. при 982 хил. лв. година по-рано. Основният акционер в компанията е дружеството "Звезда 97" със 73.4% и македонското "Брилянт" с 18.3%. От своя страна основният акционер в "Звезда 97" е "Брилянт", а според справка от фирмените регистри в него собственици са група физически лица.