Новото ръководство на "Булгартабак" се спъна при вписването

Представител на собственика на холдинга вече е изпълнителният му директор Венцислав Чолаков

Най-голямото публично дружество - "Булгартабак холдинг", се спъна при вписвато на новото си ръководство. Причина обаче не е, че новият му собственик не е отправил търгово предложение и няма право да гласува. Което е задължение за всеки нов собственик на борсова компания. Временно рокадите не са вписани в Търговския реистър заради пропуски в изискуемите по закон документи.

Около холдинга има и друга новина. След като през март VTB Capital продаде мажоритарния си дял от 80% в "Булгартабак" на верига от офшорки с адреси от Лихтенщайн до Дубай, сега от документите в регистъра става ясно, че новият собственик се представлява от Венцислав Чолаков. Това е изпълнителният директор на холдинга след приватизацията. Т.е. както старият, така и новият собственик на компанията в България се доверява на настоящия мениджмънт на холдинга, но вече не само за оперативните му функции, но и за стратегическите.

Това очасти потвърждава неофициалната информация, че холдингът и преди, и сега всъщност е под контрола на едни и същи лица. Според инфорамция от пазара зад сложната офшорна собственост на холдинга все пак седят основният акционер на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Формално пред Комисията за защита на конкуренцията обаче се твърдеше, че има изцяло нов собственик и той е неназовано физическо лице.

Липсващото търгово

Ако имаше реална смяна в собствеността на холдинга, би следвало 14 дни след сделката, т.е. до началото на април, новите акционери да внесат търгово предложение към миноритарните инвеститори в Комисията за финансов надзор, а след това да уведомят "Булгартабак холдинг", служителите му и останалите акционери за това. КФН пък има 20 дни да се произнесе по предложението. Макар да няма отговори нито от холдинга, нито от регулатора, сроковете са изтекли и явно оферта към миноритарите акционери няма. 

"Булгартабак холдинг" и акционерите на холдинга спазват и ще спазват закона", коментира лаконично казусите с Търговския закон и търговото предложение Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак холдинг" и представител на BT Invest (виенското дружество, което е пряк собственик на холдинга).

Промените в ръководството

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  "От портокола се вижда..."
  Пусти правопис.

 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Много е лесно, ако човек поне малко се замисли, да се сети че фактически собственика на Булгартабак не се е сменил и ДПС много добре знаят това.

  В противен случай те щяха да са първите, които да поискат информация и да организират протести на "засегнатите" производители на тютюни.

  Мафията продължава завладяването на парите на гражданите, чрез завладяване на достъпа до информация (прас-прес), властта (марионетното ни правителство), законодателната власт и съдебната власт чрез ВСС и цацаратурата.

  Единственият който не им е подвластен е Президента Росен Плевнелиев, който днес навърши 50 години! Да ни е жив и здрав!

 • 4
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  Разбира се, да ни е жив и здрав. Той е подвластен на един охранител от Банкя, но какво пък. Цацаров е един от най-добрите ни прокурори. Не можеш да го сравняваш с типове като Татарчев, Филчев и Велчев. Извинявай, но да се изцепиш в ефир, че трябва да слушаш жена си, като си президент, просто е дебилно. Изобщо не му подхождат маниерите на поведение на поста-ръкомахане, празни приказки, една реч не може да дръпне без листче в ръка. Да ни е жив и здрав също, защото без да е обявено се среща по хотелите със заинтересовани лица от изхода на един търговски спор. Не че Орешарски не го прави. Да ни е жив и здрав също, защото има странен синхрон в действията му и тези на Капитал. Безспорно успял човек е, но просто не е за този пост. А ако си мислиш, че е чист като сълза, няма такова нещо, не и през последните 25 години

 • 5
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  До коментар [#4] от "Да, ама не":

  Вие освен "Жив и здрав" и опорни точки не можете да напишете нищо друго. :)

  Относно "добрия" Цацаров моля прочетете тази статия, ако ви остане свободно от преписване време. :)

  СИГНАЛ

  за проблеми с професионалния и нравствен интегритет на кандидата за главен прокурор, г-н Сотир Цацаров

  https://www.bivol.bg/signal-cacarov.html

 • 6
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#5] от "BlueWater":

  Странно е,че Вие говорите за интегритет при положение, че половината лица от партията на Росенчо са или криминално проявени или безумно прости. А за опорните точки, сте се объркали нещо, тях ги пишат агнешките глави.

 • 7
  akcioner avatar :-|
  akcioner

  И защо не се обърнете като акционер /или да намерите някой, ако не сте/ и да вкарате казуса с търговото в съда, като оспорвате гласа на мажоритаря и решенията от ОС. Така ще се реши веднъж завинаги въпроса. Ако чакате на КФН... нищо няма да дочакате, а за едно такова съдебно дело си трябва гръб и компетентни адвокати каквито редовите миноритари нямат.

 • 8
  cokrat1 avatar :-|
  сократ1

  А дали е спазен долния текст при избора на независимия директор/НД/, защото според текста НД се избира от миноритарните акционери - ал. 5 от долния текст. Той е в сила от 01-01-2013 година.

  Чл. 116а. (Нов - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) (1) За членове на управителните и контролните органи на публично дружество не могат да бъдат избирани лица, които към момента на избора са осъдени с влязла в сила присъда за престъпления против собствеността, против стопанството или против финансовата, данъчната и осигурителната система, извършени в Република България или в чужбина, освен ако са реабилитирани.
  (2) Най-малко една трета от членовете на съвета на директорите или на надзорния съвет на публичното дружество трябва да бъдат независими лица. Независимият член на съвета не може да бъде:
  1. служител в публичното дружество;
  2. акционер, който притежава пряко или чрез свързани лица най-малко 25 на сто от гласовете в общото събрание или е свързано с дружеството лице;
  3. лице, което е в трайни търговски отношения с публичното дружество;
  4. член на управителен или контролен орган, прокурист или служител на търговско дружество или друго юридическо лице по т. 2 и 3;
  5. свързано лице с друг член на управителен или контролен орган на публичното дружество.
  (3) Лица, избрани за членове на управителни и контролни органи, за които след датата на избора им възникнат обстоятелствата по ал. 1 или 2, са длъжни незабавно да уведомят управителния орган на публичното дружество. В този случай лицата престават да осъществяват функциите си и не получават възнаграждение.
  (4) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) Кандидатите за изборна длъжност доказват липсата на обстоятелствата по ал. 1 със свидетелство за съдимост, а по ал. 2 - с декларация. Документите по изречение първо са част от писмените материали за общото събрание, в чийто дневен ред е предвиден избор на членове на съвет на директорите или надзорен съвет. Лицата по изречение първо потвърждават верността на предоставените съгласно предходното изречение документи на общото събрание, на което е предложен изборът им.
  (5) (Нова - ДВ, бр. 103 от 2012 г.) При избора на независимите членове на съвета на директорите или на надзорния съвет на публичното дружество в представения капитал на общото събрание се включват акциите, притежавани от лица по ал. 2, т. 1 - 5, само ако на събранието не присъстват и не са представлявани други акционери.

 • 9
  gianpiero avatar :-|
  Gianpiero

  Предвид правописните грешки в статията, явно и Булгартабак е част от опорните точки, нищо че ги няма в мейла :)

  В крайна сметка, новия собственик е нормално да разчита на стария мениджмънт, за да не се сменя ръководството и тепърва тези хора да свикват с новата обстановка. А неофициалната ви информация е просто опорна точка и нищо повече, като на всичкото отгоре си измивате ръцете с някакви имагинерни "хора от бранша", за които само вие знаете!

 • 10
  free_willy avatar :-|
  free_willy

  До коментар [#4] от "Да, ама не":

  Роската е ясен на всички той. Тук обаче не става ясно кой е новия собственик и кой стои зад офшорката придобила "Булгартабак". Виждам следното написано:

  "Това очасти потвърждава неофициалната информация, че холдингът и преди, и сега всъщност е под контрола на едни и същи лица."

  За мен това означава, че никой не може да каже с 100% сигурност кой стои като собственик зад новото публично дружество "Булгартабак холдинг", което означава, че само може да се спекулира и предполага. Аз бих искал да прочета официално становище.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България