С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
80 16 май 2014, 17:24, 39217 прочитания

Къмпингарят-милионер

Как крайно нуждаещ се варненец купи къмпинг "Градина" от близка до "Химимпорт" компания. И го продаде

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Преди година Галиан Терзийски е беден или, ако трябва да ползваме административния евфемизъм, крайно нуждаещ се. Като такъв на 14 март 2013 г. той е подал заявление в районното кметство "Владислав Варненчик" за настаняване в общинско жилище.
Увехналата "Градина"

Дълги години най-големият български къмпинг "Градина" беше собственост на контролираната от Николай Банев "Хелио тур-с", която той приватизира през 2000 г. от държавата чрез своята "Приват турист". Заради ненапълно платена цена и глоби Агенцията за приватизация завежда дело, което като крайно през 2012 г. печели. Събирането на парите става чрез съдебни изпълнители, които продават част от активите на "Хелио тур-с" (където влизат още четири къмпинга по Южното Черноморие). Така част от къмпинг "Градина" става притежание на "Камп интернешънъл" (преименувано на "Къмпинг Градина") срещу 1.7 млн. лв. През времето на съдебните спорове поддръжката на къмпинга беше напълно занемарена и не е ясно какви инвестиции са нужни за възстановяването му.

Изглежда, след това нещата в живота му потръгват. На 16 юли той купува за 5 хил. лв. "Сънрайз клуб" ЕООД, което от 2009 г. е наемател на едноименния ваканционен комплекс, собственост на "Болкан енд сий" АДСИЦ срещу 200 хил. лв. годишно, и има над 700 хил. лв. приходи за 2012 г. В самия край на миналата година бизнесът на Терзийски се разширява, като "Сънрайз клуб" придобива и "Къмпинг Градина" от "Холдинг Нов век". Новопридобитото дружество е собственик на едноименния къмпинг между Черноморец и Созопол, който е най-големият в страната. То го купи на търг от частен съдебен изпълнител през 2012 г. за 1.7 млн. лв. (виж карето). Сега цената на сделката е 5 млн. лв., като тя е финансирана с десетгодишен кредит от ЦКБ при 5% лихва. В добавка банката отпуска на "Сънрайз клуб" и овърдрафт за оборотни средства с лимит до 16.8 млн. лв. А двете дружества са заложени в банката, като са оценени на 1.2 млн. лв.("Сънрайз") и 3.36 млн. лв. ("Градина").

Тези придобивки, въпреки че са надлежно отбелязани в Търговския регистър, изглежда са останали незабелязани за общинската администрация. На 28 януари 2014 г. жилищната комисия по НУРУЖНГНПОЖ (за това по-късно), назначена от районния кмет Неделчо Михайлов (Партия "Нашият град") и председателствана от заместника му Юлиян Рязков, решава да предложи "семейството на Галиан Терзийски да бъде настанено в свободно общинско жилище при първа възможност". А от протокола й от 26 март става ясно, че с решение на кмета това вече е факт и той е изваден от списъка на крайно нуждаещите се.


Всичко това щеше да е една проста и кратка история за дребна злоупотреба, ако имената на всички досега споменати фирми, банки и хора не се свързваха под една или друга форма с групата "Химимпорт" и собствениците й Иво Каменов и Марин Митев.

Временният градинар


Според вече споменатата със съкращение Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, настаняване и продажба на общински жилища при подаването на заявление, желаещият да стане наемател на общински апартамент трябва да е български гражданин и да е имал постоянен адрес във Варна последните пет години. Трябва да удостовери, че освен жилище, вила или идеални части от такива имоти, годни за постоянно обитаване, не притежава и практически никакъв друг имот, както и че последните пет години не е продавал или прехвърлял собствен имот.

Подадените от Терзийски документи явно са удостоверили, че той удовлетворява тези изисквания. "Към момента, в който е подал заявление за настаняване в общински имот, Терзийски е отговарял на всички изисквания. В момента карам и не мога да говоря повече", каза в края на април зам.-кметът на района Юлиан Рязков.Думите на Рязков обаче противоречат на разпоредбите в НУРУЖНГНПОЖ, където изрично се казва: "Преди издаване на настанителната заповед гражданите подават нова декларация за обстоятелствата по чл. 4, ал. 1 от Наредбата. Настъпилите промени се вземат под внимание при настаняването. За неверни данни деклараторът носи наказателна отговорност по реда на чл. 313 от НК."

Това означава, че или кметството не си е свършило работата (да изиска и провери новата декларация) или Терзийски е премълчал придобивките си, за което го грози лишаване от свобода до три години или глоба от 100 до 300 лева.

Преди да затвори телефона, Рязков поиска време, за да направи проверка. Освен това посъветва да зададем писмено въпросите си до кмета на района Неделчо Михайлов. Макар и с известно закъснение той отговори с банален списък от членове и алинеи от няколко общински наредби. Те трябваше да са доказателство, че към датата на подаване на заявлението си Галиан Терзийски действително е покривал изискванията за настаняване в общински апартамент. Но най-важната част от кметското писмо гласи следното: "...Наемателите са длъжни да представят ежегодно в срок до 31 декември на всяка година декларация за семейно и имотно състояние за текущата година." Всъщност тук отново има противоречие със заветната НУРУЖНГНПОЖ - там изречението продължава: "както и в едномесечен срок при промяна на обстоятелствата". А също така е предвидено и че наемните отношения се прекратяват, ако лицето вече не отговаря на критериите или ако е посочило неверни данни.

Кметство с корпоративно минало

"Проверете си хубаво данните! В момента сгъвам дрехи и не мога да отговоря на въпросите ви", каза Неделчо Михайлов, попитан знае ли за закупените от Терзийски "Сънрайз клуб", а чрез него и "Къмпинг Градина". "Ще наредя проверка утре, като ми я донесат, ще отговоря", каза той привечер на 14 май, след края на работното време на администрацията във Варна.

При други обстоятелства нервността му би могла да бъде разбрана. Заявленията за общински жилища са много, кандидатите - непознати, а преписките - обемисти. Съмненията в искреността на районния кмет обаче имат основание.

В регистрацията на компанията "Сънрайз клуб", още отпреди да бъде купено от Терзийски, за контакти са посочени адрес, електронна поща и телефони, идентични с тези на други компании. Сред тях са "М САТ Преслав" и "М САТ кейбъл". "М САТ" беше името на телевизионната мрежа, от която беше сглобен националният канал "Bulgaria On Air", който е собственост на въпросната "М САТ кейбъл" (част от "Холдинг Варна") и дъщерни компании на "Химимпорт" ("България Ер","Армеец", ЦКБ и др.). С телевизионния канал е свързанo и миналото на Неделчо Михайлов, който преди политическата си кариера водеше предаване там.

Официалната рождена дата на варненската бизнеспартия "Движение Нашият град", от която тръгва пътяй на Михайлов в политиката, е 17 май 2006 г. Няколко дни след регистрацията й той е избран за неин председател. Генезисът й неизменно се свързва с "Химимпорт" и собствениците й, а в ръководството й влизат мениджъри на компании от групата като изпълнителния директор на "Варна плод" Андрей Василев. Комбинацията от медийната подкрепа на М САТ и корпоративния гръб на "Химимпорт" изведе Михайлов до позицията на зам.-председател на Общинския съвет в града, а след това с леко понижение и до кмет на район "Владиславово".
Още по-нов век

В уведомление до инвеститорите на 8 април "Холдинг Нов век" съобщава, че на съвместно заседание на надзорния и управителния съвет на дружеството е взето решение за вливане на четири компании в него. Това са "Хиберния Витела", "Ловико Истейтс", "Инваис" и "Винпром - Шато Аида". Повечето компании в холдинга, както и вливащите се, са концентрирани в хранително-вкусовата промишленост и най-вече в млечния и винарския сектор.
Това е поредното подобно окрупняване на компании, близки до групата "Химимпорт". Последно по подобна схема десет компании се вляха в "Родна земя холдинг", който по идея трябва да е специализиран в земеделието. Преди това с мащабни сливания бяха създадени имотните "Химснаб България" и "Велграф асет мениджмънт". Практически единствените институционални инвеститори в тези дружества са двете паралелни финансови структури в групата - банките ЦКБ и Тексим банк, пенсионните фондове "ЦКБ-Сила" и "Съгласие" и множество взаимни фондове.

Интересно е и миналото на заместника му Юлиян Рязков, оглавяващ жилищната комисия. Допреди да бъде избран за кмет той е в борда на "Нова индустриална компания" (НИК). Тя е собственост на "Винпром Шато-Аида", което е в процес на вливане в дружеството, което продава къмпинга на Терзийски - "Холдинг Нов век" (виж карето). До края на 2010 г. в управата на НИК е и сегашният изпълнителен директор на "Холдинг Нов век" Янко Янков. Рязков е бил директор още и във "Винпром Хасково" (прехвърлено от НИК на "Холдинг Нов век"). А основните акционери в самия "Холдинг Нов век" към края на 2013 г. са ЦКБ - 11%, взаимните фондове на ЦКБ - общо 24%, и тези на "Реал финанс" - общо 14%. Инвеститори в акции и облигции на дружеството са и пенсионните фондове в групата "Химимпорт" - "Съгласие" и "ЦКБ-Сила", а като адрес за контакт е посочена столичната ул. "Стефан Караджа" 2, където е централата на "Химимпорт".

От "Холдинг Нов век" не отговориха на въпросите на "Капитал" по мейл, а директорът за връзки с инвеститорите не отговаряше на дадения телефон за контакт. Освен това Янко Янков продължава и да е управител на "Къмпинг Градина" въпреки смяната на собствеността, което говори, че Терзийски е по-скоро подставено лице, което може да е наградено за участието си като формален собственик с общинско жилище. С подкрепата и посредничеството на кмета.

Охранителен епилог

Богатството обаче е нещо преходно. След като "Капитал" прояви интерес към тази история и отправи въпроси към кметството (и преди още да е потърсил другите засегнати страни), се оказа, че Галиан Терзийски вече не е собственик на "Сънрайз клуб", а с него и на "Къмпинг Градина". Ново вписване в Търговския регистър показва, че на 8 май той е прехвърлил дела си на плевенчанина Гълъбин Борисов срещу 5 хил. лв.

За новия инвеститор също няма много публична информация. От LinkedIn профила му става ясно, че от 2009 до 2013 г. е началник на охраната на "Проучване и добив на нефт и газ" - дъщерна компания на "Химимпорт". А преди това от април 2004 г. до май 2009 г. е бил началник на мобилните охранителни групи на "Тим" ЕООД. Охранителната фирма сега е пререгистрирана в ЕАД, което е собственост на "Инвест кепитал мениджмънт" (с предишно име "Тим клуб"). А в него съакционери са Иво Каменов и Марин Митев. От този период датира и единствената медийна публикация, където се споменава името му. Тя отразява годишния Бал на блондинките в града и раздадените на него отличия. Там той става носител на едно от тях, като наградата е обявена така - "Гълъбин Борисов, охранителна фирма ТИМ - най-търсен мъж от блондинки в Плевен".

Каква е целта на тези прехвърляния не е ясно. От сделката за "Къмпинг Градина" в последните дни 2013 г., която е на доста по-висока от цената на придобиване, публичната "Холдинг Нов век" отчита печалба, с която намалява загубата си до 4.6 млн. лв. Така вероятно си осигурява й средства да обслужва задълженията си. Повод да се прикрие реалната собственост зад поставено лице може да е и регулаторно ограничение за ЦКБ. Банките имат лимити, до които могат да финансират свързани лица и с отпуснатите близо 23 млн. лв. може би е щял да бъде надвишен таванът. Друг е въпросът с какъв точно риск мениджмънт банката дава подобна сума на фирма на крайно нуждаещ се.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Как регулаторите застанаха между Formula 1 и цигарените пари Как регулаторите застанаха между Formula 1 и цигарените пари

Компаниите от сектора може да се оттеглят от дългогодишни мултимилионни сделки

19 окт 2019, 486 прочитания

Седмични новини за енергетика Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

18 окт 2019, 1219 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Слим в стъкларски магазин

Историята на митичния нов господар на "Мобилтел" без легендите за лъснатите ябълки

Още от Капитал
Втори живот за старата техника

Къде се приемат електроуредите и как става рециклирането им

Земеделецът, който не оре

Александър Китев си поставя за цел да образова земеделците за ползите от нулева обработка на почвата с "Агримат БГ"

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Германия си иска парите

Започва сагата с приемането на бюджета на ЕС за периода 2021 - 2027

Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10