Къмпингарят-милионер
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Къмпингарят-милионер

През 2012 г. заради неплатена цена Агенцията за приватизация взе къмпинг "Градина" от дружество на Николай Банев и го продаде на "Холдинг Нов век"

Къмпингарят-милионер

Как крайно нуждаещ се варненец купи къмпинг "Градина" от близка до "Химимпорт" компания. И го продаде

Спас Спасов, Николай Стоянов
42299 прочитания

През 2012 г. заради неплатена цена Агенцията за приватизация взе къмпинг "Градина" от дружество на Николай Банев и го продаде на "Холдинг Нов век"

© АСЕН ТОНЕВ


Преди година Галиан Терзийски е беден или, ако трябва да ползваме административния евфемизъм, крайно нуждаещ се. Като такъв на 14 март 2013 г. той е подал заявление в районното кметство "Владислав Варненчик" за настаняване в общинско жилище.

Увехналата "Градина"

Дълги години най-големият български къмпинг "Градина" беше собственост на контролираната от Николай Банев "Хелио тур-с", която той приватизира през 2000 г. от държавата чрез своята "Приват турист". Заради ненапълно платена цена и глоби Агенцията за приватизация завежда дело, което като крайно през 2012 г. печели. Събирането на парите става чрез съдебни изпълнители, които продават част от активите на "Хелио тур-с" (където влизат още четири къмпинга по Южното Черноморие). Така част от къмпинг "Градина" става притежание на "Камп интернешънъл" (преименувано на "Къмпинг Градина") срещу 1.7 млн. лв. През времето на съдебните спорове поддръжката на къмпинга беше напълно занемарена и не е ясно какви инвестиции са нужни за възстановяването му.

Изглежда, след това нещата в живота му потръгват. На 16 юли той купува за 5 хил. лв. "Сънрайз клуб" ЕООД, което от 2009 г. е наемател на едноименния ваканционен комплекс, собственост на "Болкан енд сий" АДСИЦ срещу 200 хил. лв. годишно, и има над 700 хил. лв. приходи за 2012 г. В самия край на миналата година бизнесът на Терзийски се разширява, като "Сънрайз клуб" придобива и "Къмпинг Градина" от "Холдинг Нов век". Новопридобитото дружество е собственик на едноименния къмпинг между Черноморец и Созопол, който е най-големият в страната. То го купи на търг от частен съдебен изпълнител през 2012 г. за 1.7 млн. лв. (виж карето). Сега цената на сделката е 5 млн. лв., като тя е финансирана с десетгодишен кредит от ЦКБ при 5% лихва. В добавка банката отпуска на "Сънрайз клуб" и овърдрафт за оборотни средства с лимит до 16.8 млн. лв. А двете дружества са заложени в банката, като са оценени на 1.2 млн. лв.("Сънрайз") и 3.36 млн. лв. ("Градина").

Тези придобивки, въпреки че са надлежно отбелязани в Търговския регистър, изглежда са останали незабелязани за общинската администрация. На 28 януари 2014 г. жилищната комисия по НУРУЖНГНПОЖ (за това по-късно), назначена от районния кмет Неделчо Михайлов (Партия "Нашият град") и председателствана от заместника му Юлиян Рязков, решава да предложи "семейството на Галиан Терзийски да бъде настанено в свободно общинско жилище при първа възможност". А от протокола й от 26 март става ясно, че с решение на кмета това вече е факт и той е изваден от списъка на крайно нуждаещите се.

Всичко това щеше да е една проста и кратка история за дребна злоупотреба, ако имената на всички досега споменати фирми, банки и хора не се свързваха под една или друга форма с групата "Химимпорт" и собствениците й Иво Каменов и Марин Митев.

Временният градинар

Според вече споменатата със съкращение Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, настаняване и продажба на общински жилища при подаването на заявление, желаещият да стане наемател на общински апартамент трябва да е български гражданин и да е имал постоянен адрес във Варна последните пет години. Трябва да удостовери, че освен жилище, вила или идеални части от такива имоти, годни за постоянно обитаване, не притежава и практически никакъв друг имот, както и че последните пет години не е продавал или прехвърлял собствен имот.

Подадените от Терзийски документи явно са удостоверили, че той удовлетворява тези изисквания. "Към момента, в който е подал заявление за настаняване в общински имот, Терзийски е отговарял на всички изисквания. В момента карам и не мога да говоря повече", каза в края на април зам.-кметът на района Юлиан Рязков.

Думите на Рязков обаче противоречат на разпоредбите в НУРУЖНГНПОЖ, където изрично се казва: "Преди издаване на настанителната заповед гражданите подават нова декларация за обстоятелствата по чл. 4, ал. 1 от Наредбата. Настъпилите промени се вземат под внимание при настаняването. За неверни данни деклараторът носи наказателна отговорност по реда на чл. 313 от НК."

Това означава, че или кметството не си е свършило работата (да изиска и провери новата декларация) или Терзийски е премълчал придобивките си, за което го грози лишаване от свобода до три години или глоба от 100 до 300 лева.

Преди да затвори телефона, Рязков поиска време, за да направи проверка. Освен това посъветва да зададем писмено въпросите си до кмета на района Неделчо Михайлов. Макар и с известно закъснение той отговори с банален списък от членове и алинеи от няколко общински наредби. Те трябваше да са доказателство, че към датата на подаване на заявлението си Галиан Терзийски действително е покривал изискванията за настаняване в общински апартамент. Но най-важната част от кметското писмо гласи следното: "...Наемателите са длъжни да представят ежегодно в срок до 31 декември на всяка година декларация за семейно и имотно състояние за текущата година." Всъщност тук отново има противоречие със заветната НУРУЖНГНПОЖ - там изречението продължава: "както и в едномесечен срок при промяна на обстоятелствата". А също така е предвидено и че наемните отношения се прекратяват, ако лицето вече не отговаря на критериите или ако е посочило неверни данни.

Кметство с корпоративно минало

"Проверете си хубаво данните! В момента сгъвам дрехи и не мога да отговоря на въпросите ви", каза Неделчо Михайлов, попитан знае ли за закупените от Терзийски "Сънрайз клуб", а чрез него и "Къмпинг Градина". "Ще наредя проверка утре, като ми я донесат, ще отговоря", каза той привечер на 14 май, след края на работното време на администрацията във Варна.

При други обстоятелства нервността му би могла да бъде разбрана. Заявленията за общински жилища са много, кандидатите - непознати, а преписките - обемисти. Съмненията в искреността на районния кмет обаче имат основание.

В регистрацията на компанията "Сънрайз клуб", още отпреди да бъде купено от Терзийски, за контакти са посочени адрес, електронна поща и телефони, идентични с тези на други компании. Сред тях са "М САТ Преслав" и "М САТ кейбъл". "М САТ" беше името на телевизионната мрежа, от която беше сглобен националният канал "Bulgaria On Air", който е собственост на въпросната "М САТ кейбъл" (част от "Холдинг Варна") и дъщерни компании на "Химимпорт" ("България Ер","Армеец", ЦКБ и др.). С телевизионния канал е свързанo и миналото на Неделчо Михайлов, който преди политическата си кариера водеше предаване там.

Официалната рождена дата на варненската бизнеспартия "Движение Нашият град", от която тръгва пътяй на Михайлов в политиката, е 17 май 2006 г. Няколко дни след регистрацията й той е избран за неин председател. Генезисът й неизменно се свързва с "Химимпорт" и собствениците й, а в ръководството й влизат мениджъри на компании от групата като изпълнителния директор на "Варна плод" Андрей Василев. Комбинацията от медийната подкрепа на М САТ и корпоративния гръб на "Химимпорт" изведе Михайлов до позицията на зам.-председател на Общинския съвет в града, а след това с леко понижение и до кмет на район "Владиславово".

Още по-нов век

В уведомление до инвеститорите на 8 април "Холдинг Нов век" съобщава, че на съвместно заседание на надзорния и управителния съвет на дружеството е взето решение за вливане на четири компании в него. Това са "Хиберния Витела", "Ловико Истейтс", "Инваис" и "Винпром - Шато Аида". Повечето компании в холдинга, както и вливащите се, са концентрирани в хранително-вкусовата промишленост и най-вече в млечния и винарския сектор.

Това е поредното подобно окрупняване на компании, близки до групата "Химимпорт". Последно по подобна схема десет компании се вляха в "Родна земя холдинг", който по идея трябва да е специализиран в земеделието. Преди това с мащабни сливания бяха създадени имотните "Химснаб България" и "Велграф асет мениджмънт". Практически единствените институционални инвеститори в тези дружества са двете паралелни финансови структури в групата - банките ЦКБ и Тексим банк, пенсионните фондове "ЦКБ-Сила" и "Съгласие" и множество взаимни фондове.

Интересно е и миналото на заместника му Юлиян Рязков, оглавяващ жилищната комисия. Допреди да бъде избран за кмет той е в борда на "Нова индустриална компания" (НИК). Тя е собственост на "Винпром Шато-Аида", което е в процес на вливане в дружеството, което продава къмпинга на Терзийски - "Холдинг Нов век" (виж карето). До края на 2010 г. в управата на НИК е и сегашният изпълнителен директор на "Холдинг Нов век" Янко Янков. Рязков е бил директор още и във "Винпром Хасково" (прехвърлено от НИК на "Холдинг Нов век"). А основните акционери в самия "Холдинг Нов век" към края на 2013 г. са ЦКБ - 11%, взаимните фондове на ЦКБ - общо 24%, и тези на "Реал финанс" - общо 14%. Инвеститори в акции и облигции на дружеството са и пенсионните фондове в групата "Химимпорт" - "Съгласие" и "ЦКБ-Сила", а като адрес за контакт е посочена столичната ул. "Стефан Караджа" 2, където е централата на "Химимпорт".

От "Холдинг Нов век" не отговориха на въпросите на "Капитал" по мейл, а директорът за връзки с инвеститорите не отговаряше на дадения телефон за контакт. Освен това Янко Янков продължава и да е управител на "Къмпинг Градина" въпреки смяната на собствеността, което говори, че Терзийски е по-скоро подставено лице, което може да е наградено за участието си като формален собственик с общинско жилище. С подкрепата и посредничеството на кмета.

Охранителен епилог

Богатството обаче е нещо преходно. След като "Капитал" прояви интерес към тази история и отправи въпроси към кметството (и преди още да е потърсил другите засегнати страни), се оказа, че Галиан Терзийски вече не е собственик на "Сънрайз клуб", а с него и на "Къмпинг Градина". Ново вписване в Търговския регистър показва, че на 8 май той е прехвърлил дела си на плевенчанина Гълъбин Борисов срещу 5 хил. лв.

За новия инвеститор също няма много публична информация. От LinkedIn профила му става ясно, че от 2009 до 2013 г. е началник на охраната на "Проучване и добив на нефт и газ" - дъщерна компания на "Химимпорт". А преди това от април 2004 г. до май 2009 г. е бил началник на мобилните охранителни групи на "Тим" ЕООД. Охранителната фирма сега е пререгистрирана в ЕАД, което е собственост на "Инвест кепитал мениджмънт" (с предишно име "Тим клуб"). А в него съакционери са Иво Каменов и Марин Митев. От този период датира и единствената медийна публикация, където се споменава името му. Тя отразява годишния Бал на блондинките в града и раздадените на него отличия. Там той става носител на едно от тях, като наградата е обявена така - "Гълъбин Борисов, охранителна фирма ТИМ - най-търсен мъж от блондинки в Плевен".

Каква е целта на тези прехвърляния не е ясно. От сделката за "Къмпинг Градина" в последните дни 2013 г., която е на доста по-висока от цената на придобиване, публичната "Холдинг Нов век" отчита печалба, с която намалява загубата си до 4.6 млн. лв. Така вероятно си осигурява й средства да обслужва задълженията си. Повод да се прикрие реалната собственост зад поставено лице може да е и регулаторно ограничение за ЦКБ. Банките имат лимити, до които могат да финансират свързани лица и с отпуснатите близо 23 млн. лв. може би е щял да бъде надвишен таванът. Друг е въпросът с какъв точно риск мениджмънт банката дава подобна сума на фирма на крайно нуждаещ се.

Преди година Галиан Терзийски е беден или, ако трябва да ползваме административния евфемизъм, крайно нуждаещ се. Като такъв на 14 март 2013 г. той е подал заявление в районното кметство "Владислав Варненчик" за настаняване в общинско жилище.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

80 коментара
 • 2
  tic_tac avatar :-|
  hashtag
  • -223
  • +53

  По принцип харесвам журналистиката в Капитал, това обаче ми звучи като някакъв съшит с бели конци опит да се прави поръчкова журналистика. Намеци върху намеци, голи обвинения и спекулации, нищо конкретно и нищо доказано. Еди си кой работел еди си къде някога, следователно може би имало нещо... Несериозно е, наистина. Профили в линкедин, бал на блондинките и нещо което може би, ама може би било така, но не е сигурно.

 • 3
  por.traktorist avatar :-|
  por.traktorist
  • -30
  • +177

  До коментар [#2] от "tic_tac":

  Интересно, а ти какво очакваш - надлежно попълнени тройно нотариално заверени клетвени декларации ли?

 • 4
  tic_tac avatar :-|
  hashtag
  • -114
  • +38

  До коментар [#3] от "por.traktorist":

  Нещо конкретно, което е извън сферата на популизма и спекулациите би било добро начало. Но нейсе.

 • 5
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  "Когато се наливаха основите " на К.апитал изъм а !

 • 6
  gll37355838 avatar :-?
  Дундурук

  Тоя холдинг само влачи и нищо смислено не остава след него. Успокояващото е, че се мислят за едни от господарите в тая страна, а всъщност целият им холдинг струва примерно колкото една картина, която някаква бабка-аристократка купува на аукцион в Ню Йорк. Примерно "Картоиграчи" на Сезан е продадена за 269 милиона долара през 2011г.

 • 7
  kostaki05 avatar :-|
  kostaki05
  • -112
  • +37

  Статията е несериозна.Наистина собственик на две големи дружества не би могъл да е "нуждаещ се от жилище", но по смисъла на цитираната Наредба всичко е напълно редовно.Все пак Терзийски(или както и да се казваше) не е собственик на имотите на дружествата му-той и търговските дружества са различни правни субекти.
  В тази връзка коментарът, че статията представлява евтин популизъм е точен.Все пак проблемът е в работата на общинската администрация и създадените от нея правила за кандидатстване, не в героите на историята.

 • 8
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  виждам нов хотел с 2000 легла на Градина

 • 9
  bg_jungle avatar :-P
  bg_jungle

  ЖУНГЛАААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!!!!!!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK