Катар става акционер в Deutsche Bank

Германската банка увеличава капитала си и разширява инвестиционната си дейност в САЩ.

Най-голямата германска банка Deutsche Bank обяви плановете си за увеличение на капитала с 8 млрд. евро, които ще превърнат катарското кралско семейство в основен инвеститор във финансовата институция, съобщава Reuters. За да разсея съмненията в своята стабилност, банката вече набра 10.2 млрд. евро чрез емитиране на акции през 2010 г., както и още 3 млрд. евро миналата година. Това обаче се оказа недостатъчно, за да успокои притесненията за капиталовите й позиции на фона на увеличаващите се изисквания от страна на регулаторите.

Разширяване на операциите

Новата капиталова инжекция ще осигури на Deutsche Bank ресурси за разширяване на инвестиционната се дейност, особено на пазара в САЩ. Така ще запълни празнините, останали след изтеглянето от тази дейност на други банки като Barclays и UBS. Свежите средства също така ще помогнат на банката да заздрави баланса си в навечерието на извършваните от Европейската централна банка стрес тестове на финансовата система в еврозоната. Този ход подчертава и неуспеха на банката да подобри печалбите си, за което са изиграли роля и глобите и обезщетенията, платени след споразумения с финансовите регулатори. Заедно с увеличението на капитала банката обяви и че заложените цели за възвращаемостта на капитала ще бъдат постигнати по-късно от очакваното.

Според изявлението на финансовата институция нейни акции на стойност 1.75 млрд. долара вече са закупени от инвестиционен фонд, контролиран от шейха на Катар. Други 6.3 млрд. евро ще бъдат набрани чрез емитиране на книжа за съществуващите акционери. Според източници на Reuters, запознати със сделката, катарските инвеститори не са поискали място в управителния съвет или други специални условия.

Deutsche Bank заявява, че ще се фокусира върху "ускорена програма за растеж" чрез наемане на утвърдени банкери в САЩ, ще инвестира 200 млн. евро през следващите три години за технологични подобрения на търговските си операции в Европа и ще наеме до 100 нови съветници, които да обслужват най-големите й корпоративни клиенти. Банката също така планира разширяване на бизнеса си с управление на капитали на ключови нововъзникващи пазари.

Капиталова адекватност

Deutsche Bank ще увеличи съотношението на капитала от първи ред – показател за способността на банката да издържа на сътресения – с около 230 базисни точки до 11.8%. В края на първото тримесечие стойността на показателя е била 9.5%. Така банката ще се доближи до нивата, вече достигнати от конкуренти като швейцарската UBS, която отчита съотношение от 13.2%. Credit Suisse от своя страна обяви, че е постигнала ниво на капиталовата адекватност от 10% и планира да го увеличи до над 16% до 2019 г., когато влизат в сила изискванията на Базел III.

Още от Капитал