Жадни за земя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Жадни за земя

Жадни за земя

След плетеница от сделки основателите на "Винпром Пещера" създадоха един от най-големите собственици на селскостопански площи в страната

Татяна Пунчева-Василева
39814 прочитания

© Надежда Чипева


Апетитът идва с яденето, но със сигурност и питието за аперитив помага. Така може образно да се опише нарастващият глад за земи на основателите на "Винпром Пещера" - Антон Щерев и Атанас Петров, който за последните две години ги превърна в едни от най-едрите собственици в страната.

Техните неофициални владения от селскостопански площи преживяха поредица от сложни трансформации чрез подставени лица, умножиха се чрез покупки на цели портфейли, а също и чрез нагласени търгове за държавни земи срещу компенсаторки. Докато накрая вече всичко не е съвсем официално - голяма част от собствеността им е окрупнена и обединена в "Агрион инвест", притежател на втория по размер земеделски портфейл в страната.

И ако резултатът е кристално ясен, голяма част от на пръв поглед нелогичните лъкатушения, довели до създаването на агрогиганта, остават неразбираеми и едва ли някога ще има повече от мъгляво обяснение.

Ако все ще се чудите защо "Агрион инвест" нищо не ви говори, а е толкова сериозен участник на пазара на земеделска земя, то не е ваше недоглеждане. Причината е, че това просто е новото име на друг стар познайник на пазара - "Уинслоу ленд инвест". Допреди месец това бе името на компанията и официално беше собственост на австрийската Winslow Eastern GmbH, а формални връзки с "Винпром Пещера" липсваха. От края на април новите й собственици вече са Щерев и Петров чрез едноличните им дружества "Солатер" и "Орбиас". Сделката бе обявена още в края на миналата година, но финализирана съвсем наскоро. И тя спокойно може да се определи като "фиктивна", защото според различни източници от сектора и преди нея същите лица контролираха новият агрогигант от раждането му. Макар и "износването" да бе възложено на други.

Раждането на гиганта

Зачеването му е поставено още средата на миналото десетилетие, когато "Винпром Пещера" започва да трупа значителен портфейл земя. Той достига около 160 хил. дка към края на 2012 г., грижливо прибран в дъщерното дружество на алкохолната компания "Омега агро инвест".

През есента на 2012 г. обаче пред групата се появява апетитна възможност. Изненадващо държавата проведе огромен търг за продажба на земеделска земя (за над 150 хил. дка) срещу поименни компенсационни бонове. Не толкова изненадващо най-големият собственик на реституционните книжа се оказаха компании, близки Щерев и Петров, като например строителната им компания "Галакси пропърти груп", както и сателитни дружества като "Агроленд консулт" (тогава собственост на адвокатска кантора, а към момента - дъщерно дружество на "Галакси"). Бяха ги трупали в рамките на няколко месеца на цени между 30 и 60% от номинала им, преди Министерството на земеделието да обяви публично търга. Това естествено породи въпроса държавата или собствениците на тези бонове са инициирали търга, както и съмнението за изтичане на вътрешна информация и манипулация на търговията с тези инструменти на Българската фондова борса.

Близо две години по-късно нито една институция не провери за евентуални нарушения, а лицата, които спечелиха търга (виж картата), се оказаха или индиректно свързани с групата на Петров и Щерев, или подпомогнати от тях най-малкото с прехвърлени им бонове, за да участват в търга. Най-общо можем да ги определим като златната седморка, защото седем компании: "Агроленд консулт", "Лукс ауто", "Биопродукти България", "Полет 2000", "Нов фермер", "Златно рало" и "Слънчева Добруджа", партньорски си помагаха в битката за държавните земи. Впоследствие групата на Щерев и Петров си купи директно едно от тях - "Полет 2000" (виж инфографиката).

Златната седморка всъщност купува 85% от всички земи, за които вече са сключени договори за покупко/продажба или предстои сключването на такива, става ясно от справка на Министерството на земеделието, предоставена на запитване на "Капитал" на 20 май 2014 г. Става въпрос за около 57 хил. дка от общо 67 хил., за които са сключени или се готви сключването на договори. Няколко месеца по-рано от ведомството поясниха, че от 115 хил. дка предложени за продажба земи 80 хил. дка са били спечелени от някого, но фактически договори има сключени за 55 хил. дка, т.е. за половината от земите. Видно е, че процедурите текат бавно, след като година и половина след провеждането на търга продажбите не са приключили.

На този етап земеделското министерство не предвижда нов търг, поясниха оттам. Това не пречи обаче земя да се купува на общински търгове или направо на едро от по-големи играчи, каквито остават все по-малко. Растежът на "Агрион" се случи включително и по-втория начин.

Временна раздяла

След провеждането на националния търг за земя новата изненада бе решението на "Винпром Пещера" да се раздели с бизнеса си със земеделска земя, като го определи като несвойствен за една компания, произвеждаща алкохол. През май  2013 г. тя продаде "Омега агро инвест" за неизвестна сума на наскоро учредено от напълно несвързани с нея или собствениците й лица, наречено "Уинслоу ленд инвест". Учредител беше "Уинслоу груп" на строителните предприемачи  Иван и Яник Мекушини. Тогава те не искаха да говорят за тази си инвестиция, а за неин управител си наеха не кой да е, а управителят на бизнеса със земя на "Винпром Пещера" Борислав Петков. Освен това те много бързо прехвърлиха "Уинслоу ленд инвест" на австрийската Winslow Eastern, чийто собственик се водеше австрийски консултант.

Това бе първият знак, че всъщност "Уинслоу" е само инструментът, чрез който ще се развива новият агрогигант. Последваха още сделки - на по-малки (споменатото "Полет 2000" с портфейл от около 10 хил. дка земя и на "Агримарт" със земи в Северна България) и на по-големи ("Агро финанс" АДСИЦ с портфейл от 140 хил. дка земя) (виж инфографиката). За последното "Уинслоу" плати около 76 млн. лв., а реално нито официалните му собственици, нито финансовите му резултати за скромните няколко месеца живот доказваха, че компанията има ресурса да прави тези сделки.

Затова и още през есента на миналата година за всички останали участници на пазара на земя името "Уинслоу" всъщност означаваше "Пещера". Те дори недоумяваха защо толкова голям играч стои в сянка, след като пазарът е наясно кой действително го контролира. За сравнение сочеха другите активни купувачи в последните години Венелин Георгиев и Тенчо Шиков, които чрез тяхната "Ромфарм компани" се превърнаха в най-големите земевладелци в страната. Между другото паралелите между двете групи са по доста линии - по двама партньори, с доходоносен друг бизнес, без опит в земеделието...

Бъдещо израстване

След сделката новите собственици преименуват фирмата на "Агрион инвест" и я преместват в Пловдив на адреса на "Винпром Пещера". Управител на всички дъщерни дружества в компанията е дългогодишния юрисконсулт на "Омега агро" Йорданка Гълъбова, която в средата на 2013 г. се е явява на търг за арендоване на земи от Държавния поземлен фонд като представител на "Нов фермер" - едно от дружествата, купували и земи с компенсаторки, което официално няма връзки с Щерев и Петров. Това може да означава, че в някакъв момент то, както и другите от седморката може да влязат в "Агрион" и допълнително да увеличат владенията му.

Двамата собственици не обясниха каква е причината за целия този "сурогатен" механизъм, нито разкриха на каква цена са придобили "Агрион". От компанията обаче посочиха на запитването на "Капитал" как виждат бъдещето му със следните думи: "Агрион инвест" е в начален етап от създаването на изцяло нова стратегия за развитие на дейността си по стопанисване и управление на земеделските земи, която е в процес на обсъждане. На по-късен етап ще можем да предоставим по-подробна информация относно нашите планове и обхвата на инвестиционните ни намерения."

На пазара на земя вече битува мнението, че едни от най-активните купувачи на площи продължават да са именно основателите на "Винпром Пещера".  Нещо повече, според източници от пазара това в момента е ключово направление за предприемачите наред с мащабният им бизнес в алкохолния и строителния бранш (съответно чрез "Винпром Пещера" и "Галакси пропърти груп"). От "Агрион" коментират, че увеличаването на портфейла от земеделски земи не е самоцел. "...[Т]о има смисъл единствено когато води до развитие и по-висока ефективност на земеделието. Посоката, в която винаги сме работили, е окрупняване на земеделската земя - комасация, изграждане на земеделска инфраструктура - напоителни системи, съоръжения и пътища, създаване на собствени стопанства и нови работни места и тясно сътрудничество със земеделските производители", обобщиха от компанията.

С портфейл от поне 340 хил. дка и огромен апетит за още, тези цели изглеждат реализируеми. А с официализирането на собствениците в лицето на Щерев и Петров вече и малко по-прозрачни.

Апетитът идва с яденето, но със сигурност и питието за аперитив помага. Така може образно да се опише нарастващият глад за земи на основателите на "Винпром Пещера" - Антон Щерев и Атанас Петров, който за последните две години ги превърна в едни от най-едрите собственици в страната.

Техните неофициални владения от селскостопански площи преживяха поредица от сложни трансформации чрез подставени лица, умножиха се чрез покупки на цели портфейли, а също и чрез нагласени търгове за държавни земи срещу компенсаторки. Докато накрая вече всичко не е съвсем официално - голяма част от собствеността им е окрупнена и обединена в "Агрион инвест", притежател на втория по размер земеделски портфейл в страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  adenauer avatar :-|
  adenauer
  • -12
  • +112

  Всичко това плаче за национализация по примера на Германия и Япония и раздробяването и на отделни стопанства с определена площ от мах.3 хил.дка,както беше по първият приет от СДС закон и включване на студенти от горните курсове като мениджъри и управители.А на сегашните собственици декомунизация и Лустрация от обществения живот за срок от мин.35 год.национализация на заграбеното от тези комунисти и агенти и народен съд за възмездие по Германски модел . и развитие на земеделието и собственост по Германски тертип,еталон на равноправие и справедливост между Арендна ,кооперативна и частна собственост.При нас Латифундиите са изключителна собственост на комунистически и агентурни престъпници или с подобен произход и наследници.Закон на бъллгарското НС за обявяване на комунистическия режим за престъпен и античовешки Д.В. бр.37 от 5 май 2000 г.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Явно са гъсти с управляващите, някак си изведнъж им потръгна бизнеса.

 • 3
  k_ avatar :-|
  k_

  Европеските земеделски политики на субсидирането ликвидират бизнеса в земеделието.
  Това е проблем не само у нас.
  Във Франция, Германия, Холандия стотици хектари вече са с неясни собственици.
  Пари бол в света - напечатани, чисто новичи.
  Кеф ти доларе, кеф то евра, рубли или юани.
  Храната за матряла става все по-евтина и кофти в матазина .
  Който иска да си хапва нещо по-така да си купи мотичка, лопатка, сглоби кочинка, клетка за зайчета или завъди овчици и козици да си цуцка млекце.
  Всичко друго е алабала.

 • 5
  xyha avatar :-|
  xyha

  До коментар [#1] от "adenauer":
  До коментар [#2] от "today":
  До коментар [#3] от "k_":
  До коментар [#4] от "xelian":

  Явно завиждате , дори и за без-пари да са взели земята , щом я обработват (а те го правят - минавал съм от там ) Аз съм за укрупняване на площите .

 • 6
  ck2013 avatar :-|
  ck2013

  както ми се струва доста евро-пари усвоят.

 • 7
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Тази игра горе-долу се играе така по цял свят.Ако има нещо нередно,то е в държавата,която не си е изчистила работата овреме.

 • 8
  vjacho avatar :-?
  Вячеслав Атанасов

  Да напомня че земеделската земя по времето на Тодор Живков беше частна.На кой му хрумна да измисли тази постановка с голямото баташко връщане на земеделска земя,не знам.Но работата не му е била чиста.

 • 9
  pva14356628 avatar :-|
  pva14356628

  А всъщност, Капитал поднася информация, която първо бе публикувана в АгроПловдив - http://agroplovdiv.bg/24303/китайска-компания-купи-30-000-дка-ниви-в-45-се/ и по-точно на 14 май т.г.
  Мислех, че журналистите от медията са етични. Какво разочарование...

 • 10
  dzwer avatar :-|
  ДЗВЕР

  [quote#8:"vjacho"]На кой му хрумна да измисли тази постановка с голямото баташко връщане на земеделска земя,не знам.Но работата не му е била чиста[/quote]
  ... хм, язе помнА- Стефан Савов... с цел да си върне 'иляди декарЕ наследствена земя.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.